Snímek ze srpna 1968 v Liberci, který obletěl celý svět.

Snímek ze srpna 1968 v Liberci, který obletěl celý svět. | foto: Václav Toužimský

Sovětští vojáci zabili v roce 1968 devět Liberečanů, nejvíc po Praze

  • 1
Je tomu sedmačtyřicet let, kdy vstoupila na území Československa vojska takzvaných spřátelených armád, jejichž bratrská pomoc zadupala do země naději, které se v té době říkalo socialismus s lidskou tváří a která po tuhých padesátých letech dala lidem naději na lepší časy.

U příležitosti výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa proto v pátek pořádá od deseti hodin dopoledne u Památníku obětem napadení na Benešově náměstí v Liberci vzpomínkové shromáždění k uctění obětí srpnové okupace v roce 1968.

Do ČSSR přijelo celkem 6 300 tanků, přilétlo 800 letadel a napochodovalo 750 tisíc vojáků pěti armád.

Ode dne vstupu vojsk na naše území do konce roku 1968 zemřelo při střetech vojáků s civilisty a při dopravních nehodách zaviněných okupačními vojsky 108 Čechů a Slováků.

Devět z nich zabili vojáci přímo v Liberci, což je druhé nejvyšší číslo hned po Praze. Navíc první člověk, který na našem území zahynul při střetu s okupačními vojsky, zemřel právě v Liberci.

Další dvě oběti na Liberecku měl výbuch havarované cisterny s benzinem v Desné v Jizerských horách. Obětí se staly osmiletá školačka Dagmar Škavová a její čtyřiasedmdesátiletá babička Marie Vodáková.

„Ten tank jel moc vlevo“

Na tragické události vzpomíná i liberecký fotoreportér Václav Toužimský, jehož fotografie zachycující okamžik nárazu jednoho z tanků do podloubí na libereckém hlavním náměstí se stala symbolem událostí 1968 a obletěla svět.

„Šel jsem si nafotit techniku, která sem jela,“ vysvětlil. Pak začaly přes náměstí jezdit tanky. „Ta 314 byla příliš vlevo, říkal jsem si, že bude v baráku, a taky byla,“ dodal fotograf. Zahynuli tehdy tři lidé.

Do dění ve městě se zapojili i spisovatel Václav Havel a herec Jan Tříska, kteří zde zrovna pobývali.

Havel psal prohlášení a Tříska je posluchačům libereckého rozhlasu četl. Nedávno se před Státní bezpečností pečlivě ukryté záznamy objevily znovu na veřejnosti.