JEDNIČKA. Překážkářka Zuzana Hejnová vyhrála krátce po mistrovství světa také

JEDNIČKA. Překážkářka Zuzana Hejnová vyhrála krátce po mistrovství světa také předposlední podnik Diamantové ligy ve Stockholmu. | foto: Reuters

2013: rok velkého tažení Zuzany Hejnové i fotbalistů Liberce

  • 0
Uplynulý rok přinesl v regionu nejen skvělé triumfy fotbalistů Liberce v Evropské lize či světový titul atletky Zuzany Hejnové, ale i řadu světových akcí.

Leden

Fotbalisty Jablonce opustila největší hvězda. Nejlepší český ligový kanonýr posledních sezon David Lafata získal vysněné angažmá ve Spartě Praha.

Liberec hostil Světový pohár sprinterů v běhu na lyžích. Nejlepšího českého výsledku dosáhli Kožíšek s Razýmem, kteří byli v závodu dvojic pátí.

V Bedřichově se jel 46. ročník Jizerské 50. Vyhrál norský závodník Anders Aukland, Lukáš Bauer jako nejlepší z Čechů dojel druhý.

U hokejistů Liberce skončil trenér Filip Pešán, nahradil ho Pavel Hynek.

Liberec hostil mistrovství světa juniorů v klasickém lyžování. Nejlepším z domácích borců byl sdruženář Tomáš Portyk, který skončil sedmý a devátý.

Fotbalový brankář David Bičík zamířil z Liberce do tureckého Mersinu.

Únor

Harrachov přivítal SP letců na lyžích. Skvěle se na něm představil český skokan Jan Matura, který vybojoval stříbro a bronz.

SP ve skikrosu v Harrachově musel být zrušen pro nepřízeň počasí.

Volejbalisté Dukly Liberec se probili po skvělé evropské jízdě do semifinálového Final Four Challenge Cupu, v němž už nestačili na hvězdnou italskou Piacenzu.

Březen

Biatlonová kráska Gabriela Soukalová pobláznila jablonecké diváky. Na závody mistrovství republiky tu hlavně díky ní přišla historicky rekordní návštěva.

Liberecký fotbalista Jiří Štajner vstřelil stý gól a vstoupil do Klubu ligových kanonýrů.

Duben

V Liberci zůstala hokejová extraliga. Bílí Tygři byli těsně nad prvoligovou propastí, ale rozhodující zápas baráže o záchranu zvládli. Doma porazili Mladou Boleslav 2:0.

Květen

Fotbalisté Liberce ukončili své báječné jarní tažení ligou a dofinišovali si pro třetí místo znamenající postup do pohárové Evropy.

Hokejový Liberec začal po historicky nejhorší sezoně v extralize posilovat. Přišel slovenský reprezentant Martin Bartek.

U fotbalistů Jablonce skončil po špatných výsledcích trenér Kotal a nahradil ho Roman Skuhravý. Změna pomohla. Jablonečtí pod jeho vedením vybojovali podruhé v historii Český pohár. Ve finále porazili v penaltovém rozstřelu Mladou Boleslav 5:4 a zároveň oslavili postup do Evropské ligy.

Na Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově se představily i české atletické hvězdy Pavel Maslák a Zuzana Hejnová, která zde nastartovala svoji hvězdnou sezonu. V ní se stala mistryní světa na 400 m překážek a následně nejlepší atletkou Evropy.

Červen

Fotbalový Liberec opustil jeho lídr a tvůrce hry Jiří Štajner. Zamířil překvapivě do Mladé Boleslavi.

Fotbalový klub České Lípy opustil hlavní sponzor a tým se kvůli finančním potížím odhlásil z třetí ligy. Zamířil do krajského přeboru.

Červenec

Bedřichov hostil špičkově obsazený republikový šampionát horských kol. Suverénním vítězem se stal Ondřej Cink.

Fotbalisté Liberce vstoupili do kvalifikace Evropské ligy. Přes lotyšskou Rigu postoupili dál.

Po dvou měsících zvedli zase fotbalisté Jablonce nad hlavy vítěznou trofej. Po dobytí Poháru České pošty triumfovali i nad mistrovskou Plzní v duelu domácího Superpoháru. Jubilejní 40. ročník populární automobilové Rallye Bohemia, která se jezdí z drtivé většiny na území Libereckého kraje, vyhrál favorizovaný Jan Kopecký na voze Škoda Fabia S2000.

Srpen

Jablonečtí fotbalisté přešli v Evropské lize ve 3. předkole přes norský Strömsgodset, ale v play-off pak vyhořeli na španělském Betisu Sevilla.

V Liberci se předvedli světoví tenisté v čele s hráči první stovky Delbonisem a Čechem Jiřím Veselým, který challenger ATP Svijany Open opanoval. Turnaj na kurtech LTK U Jezírka byl historicky nejkvalitněji obsazenou tenisovou akcí v regionu. Jablonec hostil historicky první závod světové série ve fourcrossu na českém území.

Fotbalisté Liberce vyřadili v předkolech Evropské ligy švýcarský Curych i italské Udine a postoupili do základní skupiny! Los jim přiřkl Sevillu, Freiburg a Estoril.

Září

Fotbalisté Liberce vyhráli derby v Jablonci 2:0.

Sportovní ředitel Slovanu Liberec Jan Nezmar oznámil kandidaturu v předčasných parlamentních volbách za Zemanovce.

V úvodním zápase základní skupiny Evropské ligy remizovali fotbalisté Liberce ve Freiburgu 2:2.

Listopad

Šachisté Nového Boru vyhráli prestižní Evropský pohár družstev a stali se tak prakticky nejlepším šachovým týmem světa.

Do liberecké Tipsport arény se po pěti letech vrátil atraktivní závod seriálu MS ve freestyle motokrosu Night of the Jumps. Vyhrál Španěl Melero, český favorit Podmol spadl při posledním skoku.

Prosinec

Fotbalisté Liberce skončili v základní skupině Evropské ligy druzí za Sevillou a oslavili postup do jarních vyřazovacích bojů. Los jim přiřkl nizozemský Alkmaar.

,