Jen smažáky a občas špína. Test odhalil nešvary bufetů z českých pláží

  9:05
Úroveň kiosků na koupalištích se zvyšuje. Přesto jsme narazili na prohřešky jako např. nepoživatelný hamburger, teplou tatarku, popelníky plné nedopalků a nepořádek v okolí. A pokud se chcete stravovat zdravě, svačinu si vezměte na pláž s sebou. Bufety nabízejí výhradně smažená a tučná jídla.

Stánek Sunset na Hlavní pláži Máchova jezera zvítězil v testu kiosků na koupalištích | foto: Ota BartovskýMF DNES

To bude úlovek, říkali jsme si v redakci, když jsme ve třicetistupňovém parnu vyráželi testovat bufety na dvanácti českých koupalištích. Ale byli jsme až na výjimky překvapeni.

Čistota, příjemné prostředí i upravené okolí byly na většině míst, která jsme navštívili. Stůl jsme si museli otřít ubrouskem jen u dvou kiosků, a to ve Mšeně u Jablonce nad Nisou a v Rouchovanech na Vysočině. Jinde byly stoly čisté, s vysypanými popelníky.

Většina stánků už byla vybavena chladničkami, mrazáky, grily i stroji na kávu. I přes veliké vedro jsme všude dostali vychlazené pití, správnou teplotu mělo pivo i točené limonády. Na mnoha místech už umějí uvařit dobré espreso, všude nabízejí rozpustnou kávu i stále oblíbeného "turka".

V horkém počasí nebyl problém se s jídlem a pitím posadit u zastíněných stolů. Nebo si umýt ruce či odskočit si na toaletu.

Největší slabinou bufetů ale stále zůstává jednotvárná nabídka vesměs smažených a tučných jídel.

test 12 bufetů najdete ZDE

Jak vypadají české bufety, jakou mají nabídku a jak dopadly v našem testu včetně známkového hodnocení

Hygienik na zapřenou

Při objíždění bufetů na koupalištích nás inkognito doprovázeli hygienici. Pokud je ovšem provozovatelé neznali z předchozích kontrol. To se nám stalo například v Rouchovanech, které dostaly nejhorší známku, čtyřku (viz tabulka v infografice níže). A ani přítomnost hygienika nepřiměla pracovníka kiosku k tomu, aby okolí stánku uklidil a aby připravil čerstvé jídlo.

Nechtěli jsme, aby hygienici prováděli kontroly, jen nás zajímal jejich názor. A ten pro provozovatele stánků vyznívá velmi dobře. "Je znát, že zákazníci jsou náročnější, že mají více možností na výběr. Často také srovnávají s cizinou," popisuje důvody zlepšení úrovně služeb Dagmar Smitková z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Hygienička dále radí: "Všímejte si pořádku v kiosku, čistoty výdejního místa a nádobí, ale i chování obsluhy. Kontrolujte, zda k podávání potravin používá kleště, sáčky či rukavice. Sledujte, zda má možnost umýt si ruce, jestli má čisté oblečení, kam se dá odkládat odpad. Nezapomeňte na upravenost okolí stánku."

Úroveň bufetů se podle hygieniků zvyšuje i díky tomu, že většina stánků už je napojena na elektřinu a vodu, což jim umožňuje správné uložení potravin.

Nejhorší bufet - rybník stejskal, rouchovany, Vysočina - známka 4

Provozovatel: Bohumil Hroch
Nabídka:
pivo Hostan (19 Kč/0,5 l)
pivo Ježek (21 Kč/0,5 l)
točená limonáda (20 Kč/0,5 l)
utopenec s chlebem (26 Kč)
hamburger (31 Kč)
smažený sýr (43 Kč)
hranolky (22 Kč); kečup (12 Kč);
tatarka (8 Kč)

Hodnocení MF DNES:

Ke stánku jsme dorazili před otvírací dobou – nebylo uklizeno, stoly byly špinavé, plné koše přetékaly nedopalky, stejně jako popelníky na stole. To se nezměnilo ani po otevření. Půl hodiny po začátku prodeje bylo možné si objednat jen hamburger – v čerstvé housce, s čerstvým rajčetem, ale nepoživatelným, tvrdým masem. Jsou tu asi zvyklí spíše na večerní a noční provoz.

Názor hygienika:

"Masový polotovar mohl být nevhodně skladovaný nebo neodborně tepelně upravený," komentuje úroveň pokrmu Petr Soustružník z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. "Bylo zajímavé vidět stav provozovny před a po otevření."

Bufet u rybníku Stejskal, Rouchovany, Vysočina

CELÝ TEST SI STÁHNĚTE ZDE

Zeleninu? Tu nevedeme...

Ve všech kioscích je to jako přes 'kopírák' - buď uzeniny, nebo smažená jídla...

Z dvanácti míst, která jsme navštívili, jsme objevili zeleninové jídlo pouze ve dvou. Vařenou kukuřici na Pláži u školy ve Frymburku na Lipně a zeleninový salát v bufetu Sunset u Máchova jezera. Jinak byl sortiment kiosků téměř totožný: smažené sýry, hranolky a langoše.

Pryč je vůně přepáleného tuku

Díky dokonalejším technologiím, častějším kontrolám a zvyšující se náročnosti zákazníků však začali provozovatelé bufetů používat trochu lepší oleje. "Dříve byly ze stánků cítit přesmažené nekvalitní oleje, dnes se používají lepší a hned je to znát i na jídle," potvrzuje Noemi Krajčová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Pro záplavu smažených polotovarů hovoří i jejich snadné uskladnění a zpracování bez rizika množení nebezpečných bakterií, které způsobují zažívací problémy.

Pestřejší nabídce také brání přísné hygienické předpisy. "Například na zpracování zeleniny bychom museli mít zvláštní místnost. Takže je asi pochopitelné, proč raději koupíme zmrazené smažené žampiony či sýry, které dáme do mrazáku a pak rovnou do fritézy," vysvětlují provozovatelé stánků.

"Na klobásu na koupáku se vždycky těšíme"

I přes omezený sortiment nemají kiosky na koupalištích o zákazníky nouzi. "Obyčejně jíme pestřejší stravu a hodně zeleniny, ale když jdeme s dětmi na koupák nebo když vyrazíme na týden pod stan, těšíme se na klobásy, smažené sýry a hranolky ze stánků," popisuje chutě kempařů návštěvník Dalešické přehrady Jiří Potužník z Brna.

Podle specialistů na výživu je občas možné si dopřát klobásu, párek v rohlíku, popřípadě něco smaženého, ale po většinu dovolené by se lidé měli stravovat jinak.

"Například si nakoupit čerstvé jídlo v obchodě nebo si uvařit zeleninovou polévku," doporučuje endokrinoložka Karolína Hlavatá, která spolupracuje s projektem VZP Žij zdravě.

Pozor na to, že jídlo koupené v kiosku na koupališti je třeba rychle spotřebovat. Pokud si totiž párek v rohlíku schováte na pláži do stínu pod dekou, může se snadno stát, že vám původně čerstvá uzenina znepříjemní zbytek dovolené.

Autoři:

Prémiové testy

Zařizujete si domácnost, nakupujete sportovní výbavu, chystáte se na dovolenou? S výběrem toho nejlepšího zboží či služeb na míru pomohou nezávislé spotřebitelské testy. Exkluzivně na iDNES Premium.

Test loveckých salámů nepotěšil: Hodně tuku a soli, ale občas i kousky kostí

ilustrační snímek

Nemá smysl si nalhávat, že je lovecký salám bůhvíjak přínosný pro náš jídelníček. Není. Ani...

Test kysaného zelí: Stojí pakatel, ale funguje lépe než drahé vitaminy

ilustrační snímek

Výborně chutná a ještě umí udělat tuze dobře našemu organismu. Také proto je kysané zelí základem...

Test nealko vína: Chybí mu energie a chová se jinak. Jako vykastrovaný kocour

ilustrační snímek

Nealko víno není vynález posledních let. Za vínem alkoholickým má ale zpoždění, v porovnání s ním...

Test pastelek: Dyť se tim nedá kreslit! rozohnila se také dětská porota

ilustrační snímek

Na pastelkách pro školáky nešetřete. Mdlé barvy, tvrdé tuhy a nekvalitní dřevo jim otráví hodiny...

VELKÝ TEST ELEKTROKOL 2023: Horská kola s pevným rámem

Superior eXP 8089

Hardtaily, tedy modely elektrokol s přední odpruženou vidlicí, mají výsadní postavení jako skutečný...

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  2.5 8:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  2.5 8:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

OBRAZEM: Nejlepší místa na světě, kde se můžete vydat po stopách dinosaurů

30. dubna 2024

Už pětašedesát milionů let se po povrchu naší planety neprochází. Ale to neznamená, že byste je...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...