Za dobrou koprovkou stojí za to přijet, říká autor prestižního seznamu

  11:26
I když v prestižním Maurerově seznamu kvalitních restaurací tvoří většinu podniky z Prahy, našel propagátor zdravého jídla a zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer kvalitní kuchaře i ve Zlínském kraji. V seznamu je přes třicet zdejších podniků.

Otcem Grand Restaurant Festivalu je gurmet Pavel Maurer. | foto: Maryia Yankouskaya

Sám Maurer má ke Zlínskému kraji blízko. "Jako dítě jsem trávil prázdniny na Slovácku, otec je z Valašského Meziříčí a v kočárku mě maminka vozila kroměřížskou Květnou zahradou," říká milovník dobrého jídla v rozhovoru pro MF DNES.

Festivalové menu restaurací v Zlínském kraji

Restaurant Sušil (Bystřici pod Hostýnem)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Srnčí pečínka zdobená špízem s macerovanými švestkami, placky

Nejlepší jídlo od maminky: Gratinovaný krupicový nákyp s jablky s chardonnay pěnou a želé

Farmář & tradice, specialita: Králičí špalík se šalvějí, sušenou slaninou na červené čočce s dýňovými noky

Restaurace Na Koupališti (Sazovice)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Zaječí roládka se špekem a zeleninou, kroupové rizoto, konfitovaná šalotka

Nejlepší jídlo od maminky: Trhaná hovězí líčka, koprová omáčka a brambory s křepelčím vajíčkem

Farmář & tradice, specialita: Domácí semifredo s griliášem, piniemi, čokoládou Amedei toscano a extra panenským olivovým olejem

Lanterna, Vyhlídka Léskové (Velké Karlovice)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Filírovaná kachní prsíčka s kořenovou zeleninou, kaštanovým coulis a noky

Nejlepší jídlo od maminky: Grilované kuřecí prsíčko s kůží a fenyklem se sušenými švestkami

Farmář & tradice, specialita: Jehněčí kotletky v lískooříškové krustě podlévané demi glace s ragú z hlívy ústřičné a pyré z červené řepy

Lesní hotel (Zlín)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Pečená kachní prsa s batáty a omáčkou z červených blum

Nejlepší jídlo od maminky: Nadýchané bramborové bochánky položené na ragú z lišek

Farmář & tradice, specialita: Domácí uzená vepřová žebírka s hrachovo-bramborovou kaší a křenovým mousse

Nabídku všech restaurací a další podrobnosti o festivalu najdete na webu www.grandrestaurantfestival.cz.

Jak je na tom z vašeho pohledu Zlínský kraj, co se týče kvalitní nabídky jídel?
Moje současné zkušenosti jsou bohužel velmi malé, byť pocházím z Moravy. V publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant je přes třicet restaurací z tohoto kraje. Nicméně musím přiznat, že jsou tady jen dvě, o kterých jde pověst, že ty si prostě nemůžete nechat ujít.

Takže kuchaři málo využívají možnosti, které jim region nabízí?
Domnívám se, že obrovské, protože už teritoriálně je zde mnoho přitažlivých míst. Myslím, že nejvíc ze všeho je důležitá podpora z vlastních řad. Pokud obyvatelé vašeho kraje budou vyžadovat od restaurací, aby využívaly lokální suroviny, podporovaly drobné farmáře a pěstitele a vracely se k původním kvalitním a tradičním receptům, bude to výhra pro domácí i cizí návštěvníky.

Znáte místní tradiční pochoutky?
Samozřejmě. Dokonce jsem nedávno na parkovišti poblíž Přerova viděl slečnu, jak nese z auta se zlínskou espézetkou úplně čerstvé frgále do místní restaurace jako nabídku. Hned jsem si od ní pár kousků koupil, ochutnal a bylo to báječné. Navíc jsem se dozvěděl, že některým výrobcům se vyplatí rozvážet jejich produkty i mimo kraj, restauracím rovnou pod nos! Zachování lokálních tradic je celosvětově nezbytné.

Do prestižního festivalu se letos poprvé dostala i restaurace v Sazovicích, což je malá obec. Je to výjimka?
Díkybohu, že jsou i malá místa, kde se objeví osvícený majitel nebo kreativní šéfkuchař. Když si jen namátkou přečtete jejich meníčko pro festival, je hned vidět, že kuchař má odvahu, fantazii a nebojí se vytvořit lákavé pokrmy za rozumné ceny.

Kuchař tady nabízí i koprovou omáčku. Myslíte, že na takové na první pohled "obyčejné" jídlo může nalákat hosty?
Od poloviny ledna jsem ochutnal menu asi v 65 restauracích ze 101 zúčastněných. Budete se divit, ale to nejlepší, co jsem ochutnal, nejsou krevety, humři ani mořští ďasové, ale jedním z pro mne nejsilnějších gurmánských zážitků byla kulajda v jednom z nejluxusnějších hotelů na Malé Straně v Praze. Je to místo, kam se uchylují Madonna nebo Rolling Stones, když u nás koncertují, takže jsou tam zvyklí na nejroztodivnější pokrmy na světě. Avšak to, že šéf je původem Jihočech a dokáže uvařit tu nejskvělejší variantu této "běžné" polévky, je pro mě uměním. Stejné je to s dobrou koprovkou. Stojí za to za ní přijet kus cesty.

Autor:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  3.5 12:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Očima šotouše: vyberte nejkrásnější fotografii Karkulky nebo Rosničky

3. května 2024  14:33

Dubnové kolo naší fotografické soutěže Očima šotouše pro všechny milovníky železnice jsme tentokrát...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  3.5 12:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Český výletník: Když sochy hrají golf. Zkuste si netradiční stezku v Praze

3. května 2024

Golfové hřiště v Praze-Hostivaři je zároveň originální sochařskou galerií a jednou měsíčně nabízí...

Luxusní pláže i panenská příroda. Co a kdy objevovat na italské Sardinii

2. května 2024

Premium Evropský Karibik. To označení si italský ostrov plně zaslouží. Najdete tu identicky průzračné moře...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...