Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zadělat těsto, nakrmit kvásek. Osvědčený recept na první vlastní chléb

První Den domácího chlebopečení připadá na sobotu 23. dubna. Chce podpořit pečení pravého domácího chleba, u kterého přesně víte, z čeho je upečený. Připravili jsme postup, díky kterému zvládne upéct chleba opravdu každý.
Není nad doma upečený chléb.

Není nad doma upečený chléb. | foto: Probio.cz

Projekt Chlebopečení vznikl ve spolupráci s několika firmami, které se zabývají produkcí biopotravin. Společně proto vyhlašují 23. duben 2016 prvním českým Dnem domácího pečení. Jeho prostřednictvím chtějí šířit informace o poctivém chlebu, surovinách, receptech a také o tom, že domácím pečením můžeme podpořit lokální producenty a prodejce kvalitních potravin.

„Když si dnes koupíte chleba, tak často nevíte, jestli je opravdu jen z nejzákladnějších surovin, nebo z chemicky upravených směsí. Svým nákupem rozhodujete o tom, komu dáváte peníze. Tímto projektem bychom rádi podpořili poctivé české pekaře a producenty poctivých surovin, které si na svůj domácí chleba můžete pořídit,“ říká Petra Kruntorádová, šéfredaktorka Pravého domácího časopisu, který akci inicioval.

Postup pečení chleba

K českému Dni domácího chlebopečení se může přidat každý z pohodlí svého domova a kuchyně tím, že si sám upeče domácí chleba. Veškeré informace, které nezkušení pekaři potřebují k upečení prvního vlastního bochníku, jsou na webu akce.

První ročník českého domácího chlebopečení podporují i osobnosti, které domácí chleba pečou a poctivým potravinám se roky věnují, píší o nich nebo je samy vyrábějí.

Jsou mezi nimi například specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, autorka knihy BioAbecedář Hana Zemanová, autorka knih a blogu Eva Francová, známá jako Kuchařka ze Svatojánu, provozovatelka webu o zdravé výživě Biolenka.cz Lenka Žák a mnozí další. Akci podporuje například také moderátorka Martina Hynková Vrbová, která na Den chlebopečení plánuje upéct svůj první pecen.

Podívejte se, jak na domácí chléb:

18. listopadu 2014

Běžné mouky vhodné na pečení domácího chleba

Odbornice na zdravý životní styl a biopotraviny Barbora Hernychová upozorňuje, že některé mouky jsou vhodnější na pečení cukrářských výrobků, jiné jsou určené do chlebových směsí, další jsou bezlepkové či z netradičních obilovin. Tady je stručný přehled, abyste se v surovinách vyznali.

Bílé mouky
Bílé mouky mají vynikající pekařské vlastnosti, oproti moukám celozrnným mají nižší obsah vlákniny, minerálních látek, enzymů i tuků. Jsou trvanlivější než mouky celozrnné.

Celozrnné mouky
Celozrnné mouky mají ze všech druhů mouk nejvyšší obsah vlákniny, minerálních látek, enzymů i tuků. Mají hrubší strukturu než mouky chlebové. Z dietetického hlediska jsou tyto mouky nejhodnotnější.

Chlebová mouka
Svým složením je mezi moukou celozrnnou a moukou bílou. Strukturou patří mezi mouky hladké. Ve srovnání s bílou moukou má více vlákniny, minerálních látek, enzymů i tuků. Ideální je kombinovat mouky chlebové v určitém poměru s moukami bílými. Těsta z chlebových mouk mají hrubší a hutnější strukturu, jsou vláčnější a vážou více vody. Díky tomu vydrží chléb čerstvý a nevysychá tak rychle.

Mouky ze zapomenutých plodin vhodné k pečení chleba

Tip pro úplné začátečníky

Připravená směs mouky ze sedmi druhů obilovin, ke které stačí jen přidat droždí a vodu.

Ten, kdo by si chtěl vyzkoušet pečení ve své domácí pekárně úplně poprvé a netroufá si na experimentování s moukami, má ještě jednu možnost. Vyzkoušet již hotovou, namíchanou směs z kvalitních bio surovin.

Špaldová mouka
Pšenice špalda představuje jednu z nejstarších původních obilovin. Oproti klasické pšenici nebyla uměle přešlechtěna, zachovala si vysoký obsah živin i lepší stravitelnost pro náš organizmus.

Pohanková mouka
Pohanková mouka je přirozeně bezlepková, tedy vhodná i pro celiaky.

Mouka z červené pšenice a dvouzrnky
Tato mouka vzniká jemným namletím a kombinací dvou méně známých obilovin – pšenice dvouzrnky a červené pšenice. Pečivu dodá výraznější chuť a tmavší zabarvení.

Mouka výražková
Jedná se o málo vymletou mouku ze žita. Byla vždy považována za panskou surovinu, lepší a luxusnější než mouky tmavé. Je velmi jemná a peklo se z ní na svátky a posvícení. Nejlépe ze všech žitných mouk drží tvar.

Autor:
  • Nejčtenější

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...