Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zelenina a luštěniny místo smažených jídel. Školáci by mohli jíst zdravěji

  10:30
Pomazánka z červené řepy, uzeného tofu nebo z cizrny. Makový jahelník anebo muffiny ze špaldové mouky. Jídla, která by měla za pár let být součástí jídelníčku v každé školce i škole. Alespoň takovou ambici má projekt Skutečně zdravá škola, který se rozjíždí v Libereckém kraji.

Projekt Skutečně zdravá škola, který se rozjíždí v Libereckém kraji, má za cíl naučit školáky zdravému stravování (ilustrační snímek). | foto: Jan SalačMAFRA

„Naším cílem je, aby se v jídelnách vařilo zdravě a chutně, ubrala se sůl i cukr a aby kuchařky při vaření využívaly regionální potraviny,“ říká Radka Ondrušková, regionální koordinátorka projektu.

Projekt už běží v celé republice, v kraji je do něj zapojeno zatím pouze osm mateřských a základních škol. Do roku 2020 by jich mělo být v každém regionu 250.

„Není to jen o tom, aby se zdravě vařilo, ale chceme, aby děti chodily na exkurze do místních farem a viděly, jaká cesta vede k tomu, než se jídlo vůbec dostane na stůl,“ dodává koordinátorka.

Pokud se školy rozhodnou do projektu zapojit, je to dobrovolné a zadarmo. Za to dostanou jídelníčky, materiály, jak postupovat, jak zapojit děti a informovat rodiče. A také získají možnost napojit se na regionálního dodavatele.

Zatím pouze jediným je v kraji Řemeslná Koláčkova pekárna. Chléb i sladké pečivo vyrábějí v Janově nad Nisou.

„Projektu se účastníme od samého začátku a podporujeme ho. Některé školy a školky zásobujeme už déle než rok, i když přiznávám, že více jich máme v Praze,“ zmínil majitel pekárny Jiří Koláček.

Olivy nebo mrkev do chleba

Chléb z žitné mouky si připravují z vlastního kvásku a přidávají do něj třeba olivy, nebo mrkev. „Vybíráme pečlivě vstupní suroviny, ať už je to žito nebo všechna semínka, která do chleba dáváme,“ přiblížil majitel.

Kromě chleba si tu zákazníci mohou koupit i sladké pečivo. I to se peče z celozrnné žitné mouky a místo cukru používají pekaři jako sladidlo datle.

„Je pravda, že některé školky, když si chtějí chléb koupit, tak narážejí na cenové limity, které mají na nákup potravin. Svému zřizovateli pak třeba nezdůvodní, proč spíš, než ten náš, sice dražší, ale kvalitnější chléb nekoupí raději levnější,“ dodal Jiří Koláček.

Jenže Radka Ondrušková tvrdí, že právě příprava jídla z kvalitních a hlavně čerstvých surovin je základem pro zdravou kuchyni.

„Chceme, aby se omezila smažená jídla, používání polotovarů, protože ty jsou vždy ošetřené konzervantem. Mezi zakázané složky patří glutamáty, barviva, přemíra soli a omezit by se mělo také vaření ze ztužených rostlinných tuků. My neříkáme, že se v jídelnách nemá vařit knedlo, vepřo, zelo, jde ale o to, aby suroviny byly kvalitní, čerstvé a jídelníček byl vyvážený. Navíc můžete jídlo ozvláštnit, do knedlíků přidat třeba čerstvé bylinky,“ popsala koordinátorka.

Stejně tak by z jídelen měly zmizet sladké nápoje. „Nabízíme školení pro kuchařky, lektorky přijedou přímo do školní kuchyně a na místě uvaří řadu jídel, ukáží, jak ozdravit tradiční jídla, která chutnají, protože základ je, aby to ty děti jedly, stavět jen na tom, že je to zdravé, to nemá význam,“ upřesnila.

Místo bílého cukru třtinový

Do projektu je od jeho začátku zapojena i univerzitní školka Škatulka v Liberci. Na tvorbě jídelníčku spolupracovala v prvních měsících s výživovou poradkyní.

„Bylo to hodně o tom, aby zdravé stravování přijali hlavně rodiče. Některé děti si také musely zvyknout, nějaké luštěniny ochutnaly třeba úplně poprvé, upozornila Ivana Honsnejmanová, ředitelka školky.

A přiznává, že příprava jídla je určitě dražší, než kdyby používali klasické suroviny. „Musíte o té skladbě více přemýšlet. Nemáme třeba obyčejný bílý cukr, ale vždy používáme například třtinový, stejně nevaříme ani z obyčejné mouky, ale ze špaldové, pohankové. Teď jednáme i o chlebu z Koláčkovy pekárny, alespoň jednou týdně bych ho chtěla do školky pořídit. Ten chléb je dobrý a vláčný a některé děti mají návyky, že jedí pečivo samotné,“ doplnila ředitelka.

Ve školce mají děti na výběr i tři druhy pití, mléko, vodu a neslazený čaj, a také velké množství ovoce a zeleniny.

Podle náměstka primátora pro školství Ivana Langra je zdravé stravování na školách cílem i samotného města.

„Těch projektů je více, některé naše školy už jsou zapojeny do Zdravé školní jídelny, což má na starosti krajská hygiena se státním zdravotním ústavem. Školy si tedy mohou vybrat, ale pro nás je podstatné, aby získaly certifikát. Letos by se tedy měly všechny do toho procesu zapojit,“ přiblížil.

Problém je prý s tím, že ne všechny školy mají svou vlastní vývařovnu a jsou tak závislé na externích dodavatelích. „To se týká osmi základních a jedné mateřské školy, ale u pár z nich už jsme s dodavatelem domluvení, že se do programu zapojí, aby kritéria zdravého stravování splňoval,“ uzavřel náměstek.

  • Nejčtenější

Přednes Havlova textu utnuli diváci pískotem. Primitivní buranství, říká náměstek

3. května 2024  18:09

Nečekanou zápletku přineslo středeční představení libereckého Divadla F. X. Šaldy Hubička, které...

Lanovkou na Ještěd za 500 korun? Liberečtí se svezou levněji, slibuje město

30. dubna 2024  11:16

K vysílači a hotelu Ještěd bude jezdit nová lanovka typu jedné kabiny zavěšené na dvou lanech. Její...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Yuki milují pacienti i zdravotníci. V turnovské nemocnici „léčí“ fenka buldočka

4. května 2024  8:24

Čtyřletá fenka francouzského buldočka Yuki pomáhá v nemocnici v Turnově na oddělení následné péče...

Přednes Havlova textu utnuli diváci pískotem. Primitivní buranství, říká náměstek

3. května 2024  18:09

Nečekanou zápletku přineslo středeční představení libereckého Divadla F. X. Šaldy Hubička, které...

Zemřel sklář Novotný, legendu foukaného skla znali od Nového Boru po New York

3. května 2024  15:41

Ve věku 72 let zemřel přední český sklář Petr Novotný, který před třiceti lety spoluzakládal...

Historický zápas: stolní tenisté Liberce hrají doma o finále

3. května 2024  10:59

O obrovské překvapení se postarali stolní tenisté SKST Liberec v úvodním duelu semifinále play off...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...