Opuštěná restaurace Adam a Eva v centru Jablonce nad Nisou.

Opuštěná restaurace Adam a Eva v centru Jablonce nad Nisou. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Adama a Evu zbavili krys a vyčistili. Teď čeká na nového hospodského

  • 1
Už půl roku je zavřená jedna z nejvýznamnějších restaurací v Jablonci nad Nisou - Adam a Eva. Nového nájemce stále nemá, i když už je podle radnice blízko. Poslední provozovatel restaurace měl problémy s placením nájmu. Jen od ledna roku 2012 dostal od radnice osm upomínek.

Restaurace zavřela na konci loňského července. Už loni v březnu se však na úřední desce radnice objevila nabídka k pronájmu jejích takřka 300 metrů čtverečních. Radnici se ozvalo několik vážných zájemců.

„O výběru nového nájemce rozhodne výběrová komise. Ta stanoví pravidla, podle nichž se nakonec vybere zájemce o pronájem,“ uvedla mluvčí radnice Markéta Hozová. „Předpokládáme, že Adam a Eva bude znát nového nájemce do konce března.“

Kdo je ve hře a jak vysoké bude nájemné, zatím magistrát neupřesnil.

Jen pro příklad: průměrná cena malé kanceláře podle realitních serverů v blízkosti restaurace vyjde na přibližně 130 korun za metr čtvereční.

Jenže tady půjde jistě o větší peníze. Jde totiž o klíčovou restauraci v samotném srdci města. Nový provozovatel bude navíc muset hodně investovat do úprav interiérů.

Když totiž bývalý hospodský restauraci opustil, uvnitř zůstala spoušť.
„Uvnitř zůstala nejen většina vybavení, ale i například zbytky jídla. Prostory restaurace musely být deratizovány a dezinfikovány,“ připomněla Hozová.

Po úklidu bylo také nutné provést revize rozvodů vody, elektřiny a plynu. „Zásadní úpravy interiéru si provede až nový nájemce sám v souladu se svými záměry,“ doplnila Hozová.

Když MF DNES loni v srpnu informovala o zavření Adama a Evy, na facebookovém profilu se vyrojilo mnoho názorů od Jablonečanů. Drtivá většina z nich změnu nájemce přivítala. Ještě na přelomu desetiletí patřil Adam a Eva mezi vyhlášené podniky, jenže poté jeho věhlas dosti klesl.

„Kdysi to byla moje oblíbená hospoda, v posledních letech tam ale byla nepříjemná a pomalá obsluha a předražené jídlo. Snad s jiným majitelem půjde kvalita nahoru,“ domnívá se jeden z diskutujících.

S podobným názorem se přidal i další: „Ať to bude mít kdokoli, horší to nebude. Amatérská pomalá obsluha, která se každý měsíc měnila, na čepu jedno z nejhnusnějších piv, celkově zoufalá úroveň,“ postěžoval si.