Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejmenší chmelnice na světě stojí mezi domy a vaří tu Ruprechta

  12:32aktualizováno  12:32
V Liberci mají chmelnici, kousek od kostela svatého Antonína Paduánského. Je zřejmě nejmenší na světě a pivo z jejich plodů se jmenuje Ruprecht.

„Obyčejně děláme šestnáctku až sedmnáctku. Po třech se už docela pěkně motáte,“ směje se Pavel Eliáš (na snímku). | foto: Ota Bartovský, MAFRA

"Nemáme to tady jen na ozdobu, ale vaříme z toho pivo," vysvětluje vedoucí denního stacionáře U Antonína Pavel Eliáš, na jehož pozemku chmelnice stojí. "Vyučil jsem se kvůli tomu sládkem, ale samozřejmě se to stále učíme a zdokonalujeme se," říká Eliáš a provádí po chmelnici.

Možná nejmenší chmelnice na celém světě.

Možná nejmenší chmelnice na celém světě.

Není to dlouhá procházka, neboť každá řada má deset tyčí s mezerami asi jeden a půl metru. Není to ani typická drátová chmelnice, ale tyčová, která se používala až do začátku dvacátého století.

U Antonína ji vylepšili tak, že nejdřív zabudovali do země trubky, do nichž se osmimetrové tyče zasouvají. Dřív se vytahovaly a zase zakopávaly.

"Máme tady pánskou farní společnost, která má ráda pivo. Vždycky jsme si na slavnou Ruprechtickou pouť koupili soudek, až nás napadlo, že bychom si mohli uvařit svého vlastního Ruprechta," vzpomíná Pavel Eliáš.

Pro radu vyrazili do rodinného pivovaru

Proto vyrazili k Vendelínu Krkoškovi, který má v Harcově nejstarší liberecký rodinný pivovar. Poradil jim, jak na to. Koupili nerezové nádoby, jeli do Žatce pro chmel a uvařili první dávku. Psal se rok 2007.

Chmelnici založili až o tři roky později. Koupili sazenice ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu chmele v Žatci a hned první sklizeň jim stačila na celoroční vaření piva.

"Celoroční znamená čtyřikrát do roka. Na jednu várku uvaříme padesát litrů, někdy trochu víc.

Chystáme ho na svatého Václava, na Vánoce, Velikonoce a na Ruprechtickou farní pouť na svátek svatého Antonína," říká Eliáš, podle kterého by měli mít farníci Ruprechta vždy na svátečním stole.

"Ochutnáte? Máme tady minulou várku, protože tohle pivo musí ležet tři měsíce. Čím déle, tím je silnější," nabízí nám ve farním sklepě Pavel Eliáš pivo z dvoulitrové láhve.

Světlý ležák plzeňského typu je fakt silný. "Obyčejně děláme šestnáctku až sedmnáctku. Po třech se už docela pěkně motáte," směje se vedoucí denního stacionáře.  

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Hlavní vjezd do areálu jablonecké nemocnice se závorami.
V jablonecké nemocnici se parkuje jinak. Vjezdy do ní hlídají závory

Vjezd do areálu jablonecké nemocnice stráží závory. Ty jsou součástí nového parkovacího systému. Nemocnice tím chce vyřešit potíže s nedostatkem parkovacích...  celý článek

Záběr z výcviku psů pro Izrael.
Nově vycvičení psi na hledání drog v Izraeli se učili na Liberecku

Čeští celníci vycvičili psy pro izraelské kolegy. Budou vyhledávat drogy. Kynologickým výcvikem prošli čtyři izraelští celníci se svými služebními psy a jeden...  celý článek

Na libereckých sjezdovkách varují lyžaře před příliš rychlou jízdou zábrany i...
Řidiči čtyřkolky horské služby hrozí trest, za smrt lyžaře padlo obvinění

Policie na základě závěrů znalce o způsobu jízdy obvinila z usmrcení z nedbalosti řidiče čtyřkolky horské služby. Srážku se strojem, která se odehrála na konci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.