- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nejsem z oboru, ale podle mě si dobrej kuchař najde práci vždycky. Problém je to, co leze z učňáků - co mám známý, tak ty se naučili leda tak škrábat brambory a nosit věci ze skladu. Když na tom byli jo dobře, tak je někdy v závěrečnym ročníku pustili k vaření vývaru... A kdo po škole takovýho kuchaře zaměstná?
Naprostý souhlas, schopná mládež odchází na zkušenou do zahraničí a pak se vrací se zkušenostmi. Proč to říkám? Na učilišti za tři roky učení vyleze kuchař, který umí pouze krájet cibuli až na takové úrovni je české školství v učňovských oborech. Docela smutné
Každý svého štěstí strůjcem. Když si někdo myslí, že se uživí jako kuchař, prosím, ať se vyučí. Jenže zeptejte se majitelů hotelů a restaurací, jak je těžké sehnat kvalitního kuchaře, znalce oboru a dříče. Kolik těch zapsaných absolventů má zkušenosti ze zahraničí? Kolik z nich dokáže řídit provoz kuchyně? Kolik z nich se dál vzdělává? Kolik z nich dál sleduje trendy v moderní gastronomii? Tady je kámen úrazu, ne v množství kuchařů. Ekonomika Libereckého kraje stojí na turistickém ruchu, hotelů, penzinů, restaurací je tady jako máku. Ale všude vám udělají přírodní plátek s UHO, hranolky z friťáku a k tomu hrášek z konzervy.
A navíc, kolikrát jsou kuchyně v suterénech, uprostřed budovy, není tam signál a kuchtík tak nemůže na Fejsbuk!