Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Je to revoluce v českém pekařství, říkají odborníci o novém superchlebu

Revolucí v českém pekařství nazývají odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze speciální celozrnnou mouku, kterou vyvinuli v Mlýnu Perner ve Svijanech. Podle odborníků je to unikát nejen v rámci Česka, ale i střední Evropy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H73e25i72n36r71i56c28h 22F24l66e34i41s13c12h14m94a21n72n 3554709640254

Stačí nebej línej jako veš, naučit se péct vlastní kváskovej, a pak teprve by se i tihle jakopekaři museli poctivě vynasnažit aby zaujali i bez blábolení pisálků.

0/−2
6.10.2016 22:13

B76l73a30n60k25a 75P48u75n54k25e45r32t14o21v82á 7470905273205

Jak jednoduché kritizovat. Úspěch se v ČR bohužel neodpouští. Tak si lidičky nazapomeňte nakoupit rozmrazované pečivo v supermarketu. Je přeci jedno co v tom je,hlavně že je to v akci! ;-D

+1/0
6.10.2016 17:37

M70i30l87a36n 96V57i49k 1357185473293

A ta šiška chleba váží 10 dkg nebo 2 kila??8-o

0/0
6.10.2016 14:24

P35e63t26r 68K30o61l62á26ř 2848637954471

Stačilo semlít votruby pro prasata, najít pár naivních novinářů a super výdělek je na světě .... Náklady jsou mnohem nižší, ale cena za prasečí superchleba trojnásobná ...

+2/0
6.10.2016 9:28

P92e13t80r 86S35c65h28w65a56r19z 7488599133931

Mně chuť celozrnného pečiva nevadí. Vadí ale to, že výrobce (dříve pekař) ve snaze, aby to vypadalo ještě "zdravěji" na to nasype 20 druhů semínek. :-/

+2/0
6.10.2016 9:15

J36a39r42o14s14l28a87v 28S28a87n82t77n12e44r 9278653629931

To nevadí, že je to jemně namletý šrot pro prasata, ale je to exkluzivní a když se k tomu správně vykulí oči (jako třeba nejmenovaná hlasatelka na Nově) tak je to trhák a šmytec. Z vědeckého hlediska je však zajímavé, že prasata po tomto šrotu pěkně tloustnou ale člověk po něm bude hubnout. Já bych dokonce marketingově tvrdil, že ten šrot je sofistikovaný a sám pozná, ve kterém těle se nachází a co má tudíž dělat. Tak já osobně raději chvíli počkám, až jiní vědci, placení jinou agenturou, zjistí, že je vlastně všechno špatně.

+6/0
6.10.2016 9:05

O11l98d36ř72i79c72h 84R39y70k53r 6269539750

...„Hledali jsme technologii, na které by se dala umlít otruba....

Takže votrubama do nás , jo ??? A prej superchleba !!!

+2/−1
5.10.2016 19:37

W89a13l12t94e16r 16D46i13v91i53š 6657732482822

Vyrábět bez éček, jo? Takže určitě ani E 408? A bez chemie... Hmmm... A kvasinky chemicky nevyrábějí E 290?

No jo, já vím, že rejpu, je mi jasný, co chtěl ten člověk říct, ale tohle démonizování éček a chemie mě fakt štve. Samotné pečení je chemický proces při kterém dochází k přeměně cukrů, bílkovin a dalších látek. Při kynutí taky jede chemie na plné pecky, kvasinky (droždí, to je to E 408) vyrábějí oxid uhličitý (E 290). A většina éček jsou úplně obyčejné látky, kde E xxxx dává jenom jednoduchý kód, jak to snadno hledat v katalogu. Jen realtivně málo éček je škodlivých nebo i potenciálně nebezpečných (jako všude záleží na množství - třeba bez cukru žít nemůžeme, ale sypat ho do sebe ve velkým je špatný).

+6/−1
5.10.2016 18:56

L30u46k40á47š 38K31o64h80o11u58t 7188724792209

"Při kynutí taky jede chemie na plné pecky, kvasinky (droždí, to je to E 408) vyrábějí oxid uhličitý (E 290)"

a ještě ethanol...

+2/0
5.10.2016 22:01

J13i28ř60í 55E47r25b96e48n 1413894116217

Kdyby ethanol, to ještě jde. Líh je horší, a vůbec nejděsivější je špiritus! Abstinent si ani nemůže kousnout do chleba. Chémie nás vobklíčila a chémie nás zabije. Všechno je popráškovaný... ;-)

+4/0
5.10.2016 22:45

V85í13t 97J96ů41z66a 8722356811468

Také se u chleba používá šizení pomocí droždí, chlebový kvásek je ale něco jiného.

0/0
5.10.2016 22:37

O27n87d51ř15e92j 69N66o71v57á77k 9847814319909

To jsem se toho dozvěděli ...

zřejmě tu mmouku vyrábí někde ve světě, když jde o unikát jen ve střední Evropě ....

+4/0
5.10.2016 18:09

P93e57t10r 68K71o27l27á78ř 2918897164661

Spiše to bude tím, že tam kde nemají na normální mouku tohle vyrábějí z nouze jako náhražku ...

0/0
6.10.2016 9:31
Foto

M42i69r67o17s61l92a16v 14S31t28e87i74n88e25r 6128234123585

Takovou mouku mleli už za první světové války, byla nouze o obilí a tak se do chleba zapracovaly otruby a brambory. Ne všechny tyto nouzové recepty byly nechutné nebo špatné, z toho se po válce udělaly ty různé cereální buchty.

Česká specialita je "cereální" chléb z nejlevnější bílé mouky zadělaný kvasnicemi na knedlíky, obarvený třeba kurkumou nebo jiným barvivem na temnou barvu a posypaný třeba sezamem nebo lněným semínkem.

+1/0
6.10.2016 18:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.