Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Liberecký pekař se na evidenci tržeb těší, provozovateli jídelen vadí

  11:00aktualizováno  11:00
Někde vládne nadšení, jinde budí přechod na elektronickou evidenci tržeb rozpaky. Na ostrý start se v Libereckém kraji připravují i provozovatelé větších stravovacích zařízení. Jen na Technické univerzitě vyšel přechod na nový systém na více než milion korun.

Na EET se připravila i jídelna pekaře Bláhy v bývalé Deltě. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Do upgradu systému, aby vyhovoval odesílání dat EET, jsme investovali 1,2 milionu korun. Spadat by do toho měla nejen menza, ale i koleje,“ řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Univerzita, která zajišťuje stravování pro několik tisíc studentů a zaměstnanců, ale zatím čeká na vyjádření Generálního finančního ředitelství, zda se jich EET bude týkat.

„Jde o to, že pokud doplňková činnost nepřesahuje pět procent celkového obratu, nemusíme EET zavádět,“ vysvětlila Kočárková. Bude ale podle ní záležet na tom, co všechno bude muset škola do doplňkové činnosti zahrnout.

Na ostrý provoz EET je připravený i KNL Catering, což je společnost, která zajišťuje stravování například pro libereckou nemocnici, Krajský úřad v Liberci a také komerční firmy v Libereckém kraji.

„Přípravy probíhaly od září. Pokladny jsme už měli, jen jsme zažádali ministerstvo o registrační kód,“ říká šéf cateringu Karel Kubelka, podle kterého investice do upgradu systémů nebyly výrazně nákladné. „Přípravy nás vyšly na zhruba 30 tisíc korun,“ přibližuje Kubelka.

Pekař Bláha: Peníze do EET dám rád

Zavedení EET se už nemůže dočkat Jiří Bláha, který kromě pekařství v Liberci provozuje jídelny v bývalém obchodním domě Delta a v Plaze.

„Většina podnikatelů, kteří provozují restaurace, měli programy, které to už evidují. Tam stačilo tyto programy upravit. Co se týče jídelen, tam jsme nemuseli měnit nic, u pekáren to bylo maličko složitější,“ popisuje Bláha.

Konkrétní údaje o investicích do nových technologií Bláha ještě nemá, přesto si nemyslí, že by pro něj byly citelné. „Ty peníze do toho dám rád, když vím, že díky tomu konkurence nebude moci podvádět,“ myslí si Bláha.

Radost z nového systému naopak nemá Vít Vaníček, jednatel společnosti Gastron, která v Liberci provozuje několik školních jídelen.

I on ve svých zařízeních najel na zkušební provoz, při kterém pocítil první komplikace.

Pomalejší fronty, více papírování

„Celkově nám to zpomalí provoz. Fronty budou pomalejší, protože odbavení jednoho zákazníka trvá déle, byť v rámci vteřin,“ přibližuje Vaníček.

„Nadšení z EET nejsme, už kvůli papírování, které nám zabere hodně času. Přijde mi i nefér, že se to týká jen soukromých jídelen, státních nikoliv,“ dodává Vaníček s tím, že přechod na režim EET přijde jeho společnost zhruba na desetitisíce korun.

V Libereckém kraji by mělo od prosince elektronicky evidovat tržby zhruba tři tisíce subjektů.

„O autentizační údaje požádalo do 23. listopadu celkem 2676 daňových subjektů místně příslušných k Finančnímu úřadu pro Liberecký kraj,“ říká ředitel Finančního úřadu pro Liberecký kraj Ivan Škoda. Úřad podle něj vyřídil 2018 žádostí. Podnikatelé ale mohou podat žádost o autentizační údaje i u jiných finančních úřadů.

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.