Vyplývá to z hodnocení Krajské hygienické stanice. „Kontrolou prošlo celkem dvaasedmdesát jídelních lístků. Sedmnáct z českolipského, dvacet z jabloneckého a libereckého a patnáct ze semilského okresu,“ uvedla tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.
Jedenačtyřicet hodnocení bylo provedeno ve školních jídelnách, které připravují pouze oběd, a zbytek, to jest jedenatřicet, ve školních jídelnách mateřských a základních škol, které připravují pro děti kromě obědů i dopolední přesnídávky a odpolední svačiny.
Až na v úvodu zmíněné nedostatky si však jídelny nevedly vůbec zle.
„Z těch, kde se připravují jen obědy, jich mělo výborný jídelníček pětatřicet procent, velmi dobrý dvacet devět a dobrý jídelníček také dvacet devět procent. Ve zbylých jídelnách jich mělo výborný jídelníček deset, velmi dobrý dvaatřicet a dobrý pětapadesát procent,“ prozradila mluvčí.
Ve srovnání s hodnocením školních jídelníčků v předloňském roce je třeba školní jídelny pochválit.
„Stoupá podíl jídelníčků, které se dostaly do kategorie výborné. Předloni jich bylo sedmadvacet procent, loni už to bylo pětatřicet procent,“ podotkla Balašová. „Všechny školní jídelny obdržely písemné hodnocení měsíčního jídelního lístku, případně také návrh na zlepšení.“
Obecně je hlavním cílem snížit počet pokrmů z vepřového masa, snížit nabídku knedlíků, vyřadit nebo omezit paštiky, uzeniny, nabízet nesladký nápoj.
„Místo těchto pokrmů je vhodné připravit dětem více zeleniny, luštěnin a jiných obilovin, které jsou zdraví prospěšnější. V neposlední řadě stále přetrvává snaha naučit děti od nejútlejšího věku zásadám zdravého stravování tím, že se s ním budou denně setkávat ve škole,“ poznamenala mluvčí Balašová. Liberec