Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kurz naučí školní kuchaře chutně vařit z neoblíbených potravin

  18:00aktualizováno  18:00
Liberecký kraj připravil už podruhé kurz zdravého vaření pro kuchaře a pracovníky školních jídelen. Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby, které nejsou mezi dětmi příliš populární.

Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby (ilustrační snímek). | foto: Jan SalačMAFRA

„Poprvé se podobný kurz uskutečnil před rokem v Liberci, teď se bude vařit v prostorách Střední průmyslové školy v České Lípě,“ řekla krajská radní pro školství Alena Losová.

„V posledním prázdninovém týdnu opět pořádáme praktický kurz vaření pro zaměstnance školních jídelen v Libereckém kraji, kteří budou mít zájem naučit se vařit kompletní menu pro své strávníky zajímavěji,“ dodala.

Účastníci kurzu budou podle ní pod vedením zkušeného šéfkuchaře vařit polévku, dva hlavní chody a dezert a odnesou si také sešit receptů.

„Menu obsáhne neoblíbené potraviny u dětí a hlavním cílem bude je zatraktivnit. To vše samozřejmě s ohledem na spotřební koš a nejnovější poznatky výživové skladby,“ doplnila Eva Martinková z krajského odboru školství.

Kurz by měl pracovníky jídelen naučit také vybírat kvalitní a vhodné suroviny nebo zvládnout technologický postup a přípravu oběda pro nejmenší strávníky.

Pro účastníky je kurz zdarma. Prvního kurzu se před rokem zúčastnilo 40 kuchařů ze školních jídelen a sociálních ústavů.

Jídelny opomíjejí mléko nebo luštěniny

Kontroly České školní inspekce v minulosti odhalily, že některé jídelny stále nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb. Naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Podle nutriční terapeutky Olgy Hudcové se také často solí víc, než je nutné. Situace se ale zlepšuje.

Školní i ústavní kuchyně se stále častěji vybavují moderními technologiemi, jako jsou konvektomaty. Ty kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby a umožňují šetrnější a zdravější přípravu jídel i pro nejmenší strávníky.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Rostislav Polášek se snaží tým rychle doplnit o zkušené lékaře. Zatím ale...
Liberecké nemocnici chybějí kardiologové, na pomoc jezdí lékaři z Prahy

Nemocnici v Liberci chybějí kardiologové. O nemocné se sem jezdí proto starat lékaři z Prahy. I přesto ale musejí některé pacienty záchranáři převážet do...  celý článek

Nová okružní křižovatka zlepší dopravu také v Jablonci nad Nisou v nepřehledné...
Domy ustoupí křižovatkám, Semily i Jablonec staví kruhové objezdy

Bouráním začala v centru Semil přestavba dvou rušných křižovatek, které se příští rok promění v kruhové objezdy. Rozsáhlá stavební akce spolyká 29,6 milionů...  celý článek

Bývalý radní Libereckého kraje Martin Sepp.
Policie pátrá po Martinu Seppovi, bývalý radní je v databázi hledaných

Už týden hledají policisté Martina Seppa. Bývalý radní Libereckého kraje se ocitl v celostátní databázi lidí, po nichž je vyhlášeno pátrání. Soud mu totiž...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.