„Něco takového jsem absolvoval poprvé. Nejprve jsem se musel poradit se šéfem o receptu,“ řekl Žídek.
„Vymyslel jsem pokrm, který se do tohoto ročního období hodí. Zvolil jsem grilované kachní prso na švestkové omáčce se smaženou tortillou plněnou kořenovou zeleninou a hráškovým pyré,“ prozradil šéfkuchař Zlatého lva Robert Sklenář, jenž nad Žídkem převzal patronát.
V hotelové restauraci je ale náročný provoz a není dost času na trénink. „Tak jsem brával po práci Honzu k nám domů. Manželka po nás pak musela uklízet,“ usmál se Sklenář.
Soutěžní úkol zněl připravit během pětačtyřiceti minut tři porce, takže mladý kuchař byl omezený časem. „Zpočátku to bylo v pohodě, ale později ke konci jsem se začal bát, že nestíhám. Začaly se mi klepat ruce, ale nakonec to dopadlo dobře,“ zavzpomínal Žídek.
Chutná mu italská kuchyně i svíčková
Vyhrál v kategorii kuchař kadet. Příští rok, až bude starší, hodlá soutěžit ve skupině juniorů.
„Na těchhle soutěžích je hodně známých kuchařů. Je dobré se zúčastnit, člověk je vidět a ví se o něm, že něco umí,“ míní student.
Co on sám rád jí? „Chutnají mi jednoduchá, lehká jídla nenáročná na přípravu, třeba něco z italské kuchyně. Pochutnám si ale i na svíčkové,“ prozradil.
„Už od základní školy mě bavilo vařit, někdy v sedmé třídě jsem doma připravoval palačinky a další lehčí jídla.“
Šéfkuchař Sklenář netají radost z toho, že se s Žídkem potkal.
„Je fajn, že jsem našel po dlouhých dvaceti letech takhle nadaného mladého člověka, který se chce věnovat oboru,“ libuje si.