Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kachní prso na švestkové omáčce. Tím kuchař z Liberce ohromil v soutěži

  10:40aktualizováno  10:40
Grilované kachní prso na švestkové omáčce se smaženou tortillou plněnou kořenovou zeleninou a hráškovým pyré. S tímto pokrmem zvítězil v celostátní kuchařské soutěži Olima Cup 2016 mladý kuchař z Liberce - student zdejší střední školy gastronomie a služeb Jan Žídek.

Šéfkuchař Zlatého lva Robert Sklenář (vpravo) dopomohl studentovi Janu Žídkovi k výhře v gastrosoutěži. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Něco takového jsem absolvoval poprvé. Nejprve jsem se musel poradit se šéfem o receptu,“ řekl Žídek.

„Vymyslel jsem pokrm, který se do tohoto ročního období hodí. Zvolil jsem grilované kachní prso na švestkové omáčce se smaženou tortillou plněnou kořenovou zeleninou a hráškovým pyré,“ prozradil šéfkuchař Zlatého lva Robert Sklenář, jenž nad Žídkem převzal patronát.

V hotelové restauraci je ale náročný provoz a není dost času na trénink. „Tak jsem brával po práci Honzu k nám domů. Manželka po nás pak musela uklízet,“ usmál se Sklenář.

Soutěžní úkol zněl připravit během pětačtyřiceti minut tři porce, takže mladý kuchař byl omezený časem. „Zpočátku to bylo v pohodě, ale později ke konci jsem se začal bát, že nestíhám. Začaly se mi klepat ruce, ale nakonec to dopadlo dobře,“ zavzpomínal Žídek.

Chutná mu italská kuchyně i svíčková

Vyhrál v kategorii kuchař kadet. Příští rok, až bude starší, hodlá soutěžit ve skupině juniorů.

„Na těchhle soutěžích je hodně známých kuchařů. Je dobré se zúčastnit, člověk je vidět a ví se o něm, že něco umí,“ míní student.

Co on sám rád jí? „Chutnají mi jednoduchá, lehká jídla nenáročná na přípravu, třeba něco z italské kuchyně. Pochutnám si ale i na svíčkové,“ prozradil.

„Už od základní školy mě bavilo vařit, někdy v sedmé třídě jsem doma připravoval palačinky a další lehčí jídla.“

Šéfkuchař Sklenář netají radost z toho, že se s Žídkem potkal.

„Je fajn, že jsem našel po dlouhých dvaceti letech takhle nadaného mladého člověka, který se chce věnovat oboru,“ libuje si.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.