Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jáhly, brokolice, špenát nebo cizrna mohou být u dětí i kladnými hrdiny

  16:10aktualizováno  16:10
V jídelně libereckého gymnázia a střední pedagogické školy v Jeronýmově ulici to ve čtvrtek vypadalo jako na nějakém sympoziu. Konal se tu kurz pro vedoucí školních jídelen a kuchaře na téma, jak pro děti připravit neoblíbená jídla tak, aby si na nich rády pochutnaly.

Kolem dokola rozestavené jednací stoly, přednášející mikroportem rozdává vědomosti a kolem to hučí jako v úlu.

Jenže, přednášejíc má sněhobílý mundúr, na hlavě vysokou a naškrobenou čepici, posluchači jsou odění do zástěr a na stolech před sebou mají vařiče, nádoby a náčiní na kuchtění.

„Metla se musí dotknout dna, jestliže je moc krátká, držíte ji ve vzduchu a pořádně nic neušleháte,“ vysvětluje přes reproduktory lektor, podle nápisu vyšitém na kapse Jan Heřmánek. V ruce drží velký kotlík s bílky a šlehá sníh.

Za chvíli kousek z něj dostanou všichni jako jednu z ingrediencí do právě připravovaného pokrmu.

Čtyři desítky účastníků, 38 žen a dva muži, vytvořilo posádky o pěti lidech, vařili dvě menu, bez konzervantů a šidítek. Čekalo je celkem šest jídel.

„Zájem byl obrovský - od mateřinek až po střední školy. Dokonce se přihlásila jedna paní z domova seniorů v Raspenavě,“ říká krajská metodička Eva Martinková, která s nápadem přišla.

Menu obsahuje všechno, co děti dost nemají rády, třeba cizrnu, jáhly, špenát, rybu, sýr, mrkev, kopr, kuskus nebo brokolici. Smyslem je, aby si to ženské zkusily a nebály se toho.“

Fotogalerie

Ve společné improvizované kuchyni to začíná vonět. První chod, mrkvová polévka, se přemísťuje do hrnců na ochutnávkové stoly v druhé části jídelny. Tam se postupně přesunou i další dvě jídla – kuskus s brokolicí a kuřecím masem a jáhlový nákyp se špenátem a mořskou rybou a také všichni kuchtíci.

Vyfasují talíře a příbory a obcházejí stoly. Kolem 11. hodiny začíná první degustace.

„Chutná to jako svíčková,“ pomlaskává nad mrkvovou polévkou štíhlá bruneta v zástěře. „Stejné jídlo, recept i postup, a přece je každé jiné. V tomhle je víc zázvoru,“ podivuje se další.

Jen, co docvakají příbory a talíře, zve šéfkuchař na další kolo. Vařit se bude cizrnový salát s fazolovými lusky a sýrem, mleté bifteky se salátem z tarhoni, zeleniny a kopru a sladká tečka – tofu s tvarohem a jablky.

Menu vybíral hlavní vyučující Jan Heřmánek, šéfkuchař ústeckého pivovaru Na Rychtě a hlavní kuchař sítě restaurací Potrefená husa, který se dvacet let pohybuje v gastronomii a z toho dvanáct let specializuje na školní jídelny.

„Jídelníček jsem konzultoval s krajskou nutriční poradkyní tak, aby splňoval kritéria školního stravování. Všechno vaříme až tady. Dózy, které vidíte vpředu na troubách, obsahují koření a mořskou sůl. Přivezli jsme si čerstvou zeleninu a limetky. Dopředu jsem připravil pouze masovou směs na biftečky a těstoviny, které každý umí vařit. Brokolici sice máme mraženou, ale regenerovali, nikoli vařili, jsme ji až tady. Chtěl jsem ukázat, jak je potřeba s mraženou zeleninou pracovat, aby v ní zůstaly všechny vitamíny, “ popisuje Heřmánek.

I když se jako lektor účastnil mnoha kurzů o zdravém vaření, ten středeční byl pro něj prvním.

„Vždycky jsme vařili my a ostatní se jen dívali a ochutnávali. Teď jsme to udělali opačně. My jen radili a ochutnávali a vařili oni. To je, myslím, ten nejlepší způsob,“ říká. Organizátoři už dnes vědí, že kurzy zopakuje. „Řadu zájemců jsme museli odmítnout, takže jim také chceme dát šanci,“ doplňuje Martinková.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Bývalý radní Libereckého kraje Martin Sepp.
Policie pátrá po Martinu Seppovi, bývalý radní je v databázi hledaných

Už týden hledají policisté Martina Seppa. Bývalý radní Libereckého kraje se ocitl v celostátní databázi lidí, po nichž je vyhlášeno pátrání. Soud mu totiž...  celý článek

Rostislav Polášek se snaží tým rychle doplnit o zkušené lékaře. Zatím ale...
Liberecké nemocnici chybějí kardiologové, na pomoc jezdí lékaři z Prahy

Nemocnici v Liberci chybějí kardiologové. O nemocné se sem jezdí proto starat lékaři z Prahy. I přesto ale musejí některé pacienty záchranáři převážet do...  celý článek

Radek (vlevo) a Jiří Nožičkovi v Tatře 603 Gustáva Husáka.
V Lomnici renovují auta za desítky milionů. Nejvíce si cení Tatry 80

Malý ekonomický zázrak se odehrál v Lomnici nad Popelkou. V roce 1991 založená firma Vetren tam začínala v garáži renovovat automobilové veterány, dnes patří k...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.