Šéfkuchař David Třešňák v kuchyni Prezidentské chaty.

Šéfkuchař David Třešňák v kuchyni Prezidentské chaty. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Jíst musíme, tak ať je to radost, říká šéfkuchař z oblíbené Prezidentské

  • 23
Hovězí kližku dělá při sedmdesáti stupních 18 hodin. Ponořenou do sádla, čemuž v gastronomickém slovníku odpovídá pojem konfitovaná. „Tuk je přece nositelem chutí,“ upozorňuje David Třešňák, šéfkuchař z Prezidentské chaty, jež v létě patří v Jizerských horách mezi nejoblíbenější cíle výletníků.

„O prázdninách strávím v kuchyni osmnáct až devatenáct hodin denně a s kolegy uvaříme až sedm set jídel,“ podotýká Třešňák. „Na Prezidentské chatě pracujeme tři kuchaři a dva pomocníci.“

Prezidentská chata patří majiteli Jablotronu Daliboru Dědkovi a jeho paní. Pronajatou ji však má společnost Ještěd, která hospodaří také ve stejnojmenném hotelu na stejnojmenné hoře.

Právě z kuchyně hotelu Ještěd přešel Třešňák na Prezidentskou chatu.
Na cestovatelském serveru Trip Advisor obdržela Prezidentská chata vesměs vynikající recenze. Jeden z hostů tam například napsal:

„Jídelní lístek restaurace je velmi nápaditý a do prostředí velmi zapadá. Na všem, co jsem si během víkendu objednal, jsem si velmi pochutnal.“

Na Prezidentské chatě některým návštěvníkům vadí jediná věc - příliš velká popularita. „Vracíme se sem pokaždé, když navštěvujeme Jizerské hory. Ceny jsou super a jídlo skvělé,“ dělí se turisté o svou zkušenost s Prezidentskou chatou na Trip Advisoru.

Všechna jídla se vejdou do dvou set korun

„Ale mají stále plno. To sice neovlivní rychlost obsluhy, ale pokud si k vašemu stolu přisednou další lidé, okamžitě se ztrácí romantické kouzlo tohoto místa.“ Třešňák vládne v kuchyni na Prezidentské chatě čtvrtým rokem a jeho krédem je vařit dobře pro obyčejné lidi.

„Všechna naše jídla se vejdou do dvou set korun,“ dodává kuchař. „Snažíme se, aby si je hosté vychutnali všemi smysly. Říkám si - narodili jsme se s tím, že musíme jíst, tak ať z toho máme co největší radost.“

Prezidentská chata kdysi patřila Kanceláři prezidenta republiky a pamatuje kromě jiného návštěvy Ludvíka Svobody v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století.

Třešňák tam loni vařil pro prezidenta Miloše Zemana. Na svých jiných profesních štacích vyřizoval objednávky od Václava Klause nebo od předsedy vlády.

„Pořád se chci učit nové věci, a proto jezdím na gastronomické festivaly,“ prozrazuje Třešňák.

Vaří hodně ve vodní lázni

„Na Prezidentské chatě teď vaříme hodně ve vodní lázni. Omáčky nezahušťujeme moukou. Rádi se vracíme ke starým recepturám. Z nich vyšly kromě jiného švestky namočené do slivovice a obalené ve slanině. Těší mě, že díky svému šéfovi si můžu každý půlrok koupit do kuchyně něco nového.“

Prezidentská chata nabízí čtyři hotovky a osm jídel na objednávku, což se každému nemusí zdát jako dost.

„Neškodilo by mít větší výběr v jídelním lístku, není pestrý,“ zaznělo v jedné z recenzí. Posuďte sami, o jak opodstatněný názor běží. Jako ukázka poslouží trojice předkrmů.

Vepřová panenka na kapustě se slaninou, žitný chléb. Rybí pomazánka s koprem, žitný chléb. Slaný koláč s listovým špenátem, cherry rajčaty a sýrem Lučina, salátek s ředkvičkami.

V létě obsahuje jídelní lístek víc studených a lehčích věcí nežli v zimě. „Pro letošní léto jsme zařadili mezi dezerty tři kopečky chlazené krupicové kaše s jahodovou omáčkou, taštičkou z listového těsta a mátovým olejem,“ prozrazuje Třešňák. „Těšíme se, že bude hodně borůvek na lívance.“

Vstup do vyšších gastronomických pater

Díky kuchařově dumání nad jídelním lístkem vstoupí strávníci nejenom do vyšších pater gastronomie, reprezentovaných filetem z pstruha na pohankovém rizotu s cuketou.

Kuchyni v chudých horských chalupách připomenou brambory pečené ve slupce s bylinkovým tvarohem a mlékem. Prostému jídlu odpovídá i cena 55 korun.

Na jídelníčku sice „pochodují“ delikatesy jako pečené králičí stehno s červeným zelím s medem a strapačkami na másle, steak z vepřové krkovice s listovým špenátem a nastavovanou kaší či již zmiňovaná konfitovaná hovězí kližka s omáčkou demi-glace, bramborovo-mrkvové pyré a řapíkatým celerem, jenomže...

„Stejně ale děláme ze všeho nejvíc smažený kuřecí řízek a smažený sýr,“ tvrdí Třešňák. „Protože k nám většinou chodí rodiny s dětmi.“

Kuchařova hravost nicméně přece jenom dochází uznání. Na web Prezidentské chaty loni poslal Jan Břinčil z čtyřhvězdičkového hotelu Černý slon v Praze vzkaz:

„Po téměř padesátileté praxi v pohostinství jsem byl mile překvapen kombinací kuřecí supreme, dýňová omáčka, smetanové kroupy. Jedním slovem báječné.“