S řadou novinek přicházejí na letní trh pivovary z Libereckého kraje. Ilustrační snímek

S řadou novinek přicházejí na letní trh pivovary z Libereckého kraje. Ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Pivovary v létě útočí na pijáky. Nabízejí speciální ležák i limonádu

  • 0
Regionální pivovary ohlašují mnoho novinek. K ochutnání se nabízí nová jedenáctka, pivo typu ale, osvěžující limonády i ležák z tanku. Například cvikovský pivovar po desítce a dvanáctce obohatil svou nabídku také o jedenáctistupňový filtrovaný, nepasterovaný světlý ležák Hvozd.

Je k mání v okolních hospodách a také přímo v pivovarské restauraci Sladovna. „Zatím zjišťujeme, jaký bude o pivo zájem, jak půjde na odbyt,“ řekl ředitel pivovaru Viktor Tkadlec.

Jemná filtrace snižuje kvasničnou chuť tohoto piva; díky tomu, že Hvozd není pasterovaný, však zůstává zachována čerstvá a osvěžující chuť. „Někteří konzumenti dávají právě filtrovanému pivu přednost,“ vysvětlil ředitel.

Zatím si jedenáctku na rozdíl od zbylých piv není možné koupit v PET lahvi domů. Nemusí tak tomu být ale napořád. „O plnění do plastových lahví uvažujeme, uvidíme, jaké budou na Hvozd ohlasy,“ podotkl Tkadlec.

Pozoruhodnou novou položkou v sortimentu vratislavického pivovaru Konrad je dnes módní typ piva, řečený ejl (psáno ale - pozn. autora). Před pár týdny získal ocenění Regionální potravina Libereckého kraje 2015.

„Je to svrchně kvašené, velmi hořké a silné pivo. Kombinací ječných a pšeničných sladů se získá šestnáctistupňová mladina. Po kvašení má Bizon sedm procent alkoholu. Výjimečnou hořkost mu dávají původní americké odrůdy chmele,“ říká Pavel Regner z vratislavického pivovaru. „Snažili jsme se připravit pivo tak, aby bylo dobře pitelné a myslím, že se nám to povedlo.“

Na deset piv připadá jedna limonáda

Malorohozecký pivovar nabízí krom piva také osvěžující limonády Erko. „Za rok jich vyrobíme zhruba pět tisíc hektolitrů, zatímco piva asi čtrnáctkrát víc. Na deset vytočených piv připadá jedna limonáda,“ porovnal ředitel pivovaru František Jungmann.

Limonáda červené barvy nese název Malina a navozuje vzpomínky na červenou limonádu let dávno minulých. Černá limonáda Cola evokuje příchuť populárního světového nápoje a stejně jako on obsahuje kofein; je vhodná i pro přípravu míchaných nápojů s vínem či destiláty. Limonáda Orange je podle pivovaru ideálním letním nápojem. Stejně jako Cola, ani ona neobsahuje umělá sladidla.

Svijanský pivovar sice žádnou velkou novinku nechystá, ale přesto může něco zajímavého nabídnout - konkrétně těm, kteří zavítají 11. července na tradiční Slavnosti svijanského piva do Svijanského Újezdu. „Poprvé v historii zde budeme čepovat tankové pivo, konkrétně naši čtyři sta padesátku,“ upozornila mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

Pivo s názvem 450 se objevilo před rokem v rámci oslav čtyřstého padesátého výročí vaření piva ve Svijanech. Je to jakýsi mercedes mezi ostatními svijanskými pivy.

Sice je, stejně jako ostatní svijanská piva, vařené tradičním postupem, ale na jeho výrobu se používá nejen voda z vlastních studní, ale také výhradně humnový slad z malých nezávislých českých a moravských sladoven.

Na jeho čepování má pivovar přísná kritéria, není proto k mání všude. „Čtyřistapadesátka se musí čepovat z plnoprůtokové pípy Nostalgie, nesmí se při tom používat klasický vzduchový kompresor, nebo oxid uhličitý. Pouze biogen, což je směs dusíku a oxidu uhličitého. Další podmínkou je, že se musí dávat do sklenic, které jsou k tomu určené,“ vypočítává sládek Petr Menšík.

,