Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V liberecké zoo se vylíhl nejmenší orel, musel do inkubátoru

  8:04aktualizováno  8:04
Jako první na světě odchovali v liberecké zoologické zahradě mládě orla nejmenšího. Vylíhlo se 25. května a ošetřovatelé jej ihned umístili do speciálního inkubátoru, kde se ho snažili rozkrmit.
Mládě orla nejmenšího.

Mládě orla nejmenšího. | foto: Zoo Liberec

Do hnízda pro samici pak zatím umístili dřevěný podkladek. A protože orlí mládě pomalu přibývalo na váze, rozhodl se zoolog Jan Hanel, že jej po týdnu od narození vrátí zpátky do hnízda, pod matku.

„Byli jsme velice nervózní, jak celá akce dopadne. Podkládání bývá rizikové a nezřídka se stává, že rodiče mláděti ublíží či ho vůbec nepřijmou,“ přibližuje situaci Hanel. To naštěstí nebyl případ libereckého mláděte.

„Samice začala okamžitě po příletu na hnízdo malého opeřence krmit, což vůbec není u dravých ptáků standardní. Většinou mláďata hned zalehnou a ptáčata nechávají den bez potravy,“ vysvětlil zoolog.

Návštěvníci spatří mládě na podzim

Zatím zůstává rodičovský pár i s mládětem z bezpečnostních důvodů v zázemí liberecké zoo, do expozice, kde ho spatří i návštěvníci se vrátí nejdříve na podzim letošního roku.

Chov orlů nejmenších v lidské péči je velice náročný a v zoologických zahradách je momentálně chováno pouze sedmnáct jedinců tohoto druhu. V Liberci žijí tito dravci od roku 2007 a až po dlouhých deseti letech se odchov podařil.

Orel nejmenší obývá v přírodě otevřenou krajinu poblíž lesa do nadmořské výšky 2000 metrů v severozápadní Africe, na Pyrenejském poloostrově, ve Francii, jihovýchodní Evropě a přes Turecko zasahuje až do střední Asie. V zimě přelétá evropská populace do Afriky na jih od Sahary, do Indie zase zalétají asijští dravci. Vzácně jsou k vidění i na východě České republiky. V celé Evropě jde o zhruba 5200 párů.

„Jak samo jméno napovídá, jde o nejmenšího evropského orla. Rozpětí křídel dosahuje 110-132 centimetrů. Ve srovnání s káňaty je menší, má užší křídla, delší ocas a běháky opeřené až po prsty. Hnízdo si staví vysoko na stromech, od května snáší 2 až 3 vejce. A na snůšce sedí především samice. Živí se převážně ptáky střední velikosti, méně pak savci, plazy a hmyzem,“ dodala Barbara Tesařová, mluvčí zoologické zahrady.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Novoborský bar Pivní pomoc, kde se takzvaný mačetový útok v srpnu 2011 odehrál.
Šest let od mačetového útoku. Byl to křest ohněm, vzpomíná starosta

Před šesti lety se v baru v Novém Boru odehrál takzvaný mačetový útok. Událost se stala roznětkou rasových nepokojů na severu Čech a několika protiromských...  celý článek

Dům, ve kterém se incident odehrál.
Seniorka je mrtvá, mladší žena zraněná. Podezřelý spáchal sebevraždu

Dvaačtyřicetiletý muž je podezřelý z ranní vraždy o dvacet let starší ženy v Liberci. Napadl a zranil i svou o rok mladší družku, pak se v rodinném domě...  celý článek

Provozovatelé druhého největšího větrného parku v zemi doufají, že už v říjnu...
Druhý největší větrný park se už tyčí u hranic, stavbu zpomalily bouřky

Obzor směrem k polským hranicím se proměnil. Nad Václavicemi už stojí všech třináct nových věží větrné elektrárny. Skončila hrubá stavba druhého největšího...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.