Až ze Slovenska přijel předvést své kulinářské umění Štefan Hřebík

Až ze Slovenska přijel předvést své kulinářské umění Štefan Hřebík | foto: Tomáš Lánský, 5plus2.cz

Daňčí od Maďara trumflo i guláš s pálenkou. Úspěch vyrostl z hory cibule

  • 1
Odpověď na otázku, kdo umí uvařit nejlepší zvěřinový guláš, hledalo devatenáct kuchařských týmů v zámeckém parku v Zahrádkách. Soutěž pořádanou nedávno českolipským okresním mysliveckým svazem vyhrálo družstvo Vladimíry Týmové z Roudnice nad Labem.

Vítězná mistryně plotny šokovala přiznáním, že guláš byl maďarský.

„Je to recept mého kamaráda z Maďarska. Ve čtvrtek jsme střelili mladého daňka, maso bylo čerstvé a nemuseli jsme ho vůbec zamrazovat,“ prozradila Týmová.

Přesný recept odmítla prozradit - stejně jako ostatní soutěžící. Potvrdila však, že nejdůležitější je při vaření guláše cibule. „Platí, že kolik masa, tolik cibule,“ zdůraznila Týmová.

Štefan Hřebík ze slovenského Popradu považuje řeči o významu cibule pro guláš za mýtus. „Vůbec není důležitá. Podstatné je, aby maso pustilo šťávu a pak se musí dusit,“ vysvětlil Hřebík.

Slovenský kuchař šperkuje guláš panákem pálenky

„Vy Češi často guláš hodně podlíváte a spíš maso vaříte. Správný guláš se podlívá až ve chvíli, kdy je maso měkké,“ konstatoval bodrý Slovák, jehož guláš z karpatského jelena skončil na čtvrtém místě.

„Vždycky dávám na závěr do guláše štamprli pálenky. Pomůže masu krásně se rozložit,“ svěřil se.

Láskou ke gulášům se vyznaly i osobnosti v porotě. Třeba moderátor Aleš Cibulka a dabér Michal Jagelka. Oba mají v Máchově kraji chalupu, kde prý vaří pro přátele.

„Guláš máme nejradši hodně ostrý, hodně hustý. Dáváme do něj třeba ještě žampiony,“ svěřil se dabér Jagelka.

„A hlavně hodně cibulky. Bez ní to v kuchyni nejde,“ dodal Cibulka.

Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku v České Lípě Petra Slaby je mezi myslivci nejoblíbenějším masem na guláš kančí maso. Je totiž nejdostupnější.

„Divočáci se tady na Českolipsku docela přemnožili, takže se nedivím, že jejich maso je nejpopulárnější,“ podotkl.