Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Klobása z Liberce i chleba z Turnova. To jsou nejlepší potraviny v kraji

  8:36aktualizováno  8:36
Devadesát procent masa z vepřové kýty a pečeně, deset procent speciálního maďarského koření a vody. Takové je složení Ruprechtické bylinkové klobásy z libereckého řeznictví Maso Rydval. Ta patří mezi šestici výrobků, které se mohou pyšnit titulem Regionální potraviny Libereckého kraje roku 2015.

V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků zvítězil řezník Jaroslav Rydval se svým řeznictvím v libereckých Ruprechticích a bylinkovou klobásou. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Podle poroty, v níž zasedli například zástupci ministerstva zemědělství, státní veterinární správy či agrární komory, jsou nejlepšími potravinami kraje dále Tvaroh s česnekem a pažitkou od Jiřího Vrkoslava ze Zlaté Olešnice, Jeřmanický smetanový zákys ze zemědělské farmy K. E. K., Mikulův pecen z turnovské pekárny Mikula, Vratislavický ALE z pivovaru Konrad z libereckých Vratislavic a BIO sterilovaný patizon od Jana Vericha z Turnova.

„Na klobásy se specializujeme, děláme asi pět, šest druhů. Chceme, aby lidé kousali do kvalitního masa a teprve potom poznali, že chuť zvýrazňuje koření. Je spousta výrobků, kde cítíte jenom koření, a ne maso,“ prozrazuje tajemství úspěchu v kategorii tepelně opracovaných masných výrobků řezník Jaroslav Rydval.

Ke klobáse se hodí chleba a nejlepší dle poroty dělají v Turnově. Bochník je to vskutku rodinný a obří a v nákupní tašce se poměrně pronese - váží tři kila.

„Díky jeho velikosti v něm dlouho vydrží voda, chléb je vláčnější a také vydrží měkký až deset dní. Topinky vám z něj druhý den nepůjdou, a nebo si připravte opravdu hodně oleje,“ prozrazuje něco o svém pecnu Jiří Mikula, pekař a majitel Pekárny a cukrárny Mikula. „V chlebu je více žita než pšeničné mouky, a proto má náš výrobek takovou chlebovější chuť.“

Nejlepší pivo? Z Vratislavic

Klobása, chleba, do trojice chybí pivo. Letos prý nejlépe mezi nápoji osvěží ALE z vratislavického pivovaru Konrad. „Výroba tohoto ležáku je jiná než u klasického ležáku českého typu. Pivo je tmavé, svrchně kvašené. Hořkost americké odrůdy chmele je vyvážena barevnými karamelovými slady,“ popisuje za pivovar Pavel Regner.

Podle něj pivovar trochu zariskoval a vyšlo to. „Chtěli jsme být trošku odlišní a neudělat ležák pouze světlý,“ dodává Regner k šestnáctistupňovému pivu.

Po pivu může nastat kocovina a někdo jako lék na ní užívá třeba sterilované okurky, respektive jejich lák. Kreativnější jedinci mohou vyzkoušet sterilovaný patizon, vítěze v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.

„Neděláme nic nového, patizony nakládali už naše babičky a dědečkové,“ říká výrobce oceněné potraviny Jan Verich, který si všechno své ovoce a zeleninu, které nabízí v syrovém i nakládaném stavu, pěstuje sám. Připomíná, že v jeho výrobcích není žádná chemie a všechny suroviny mají certifikát bio kvality a také to, že u patizonu hraje důležitou roli chuť nálevu.

Někoho z kocoviny údajně vyléčí mléko. A nejlepším mléčným výrobkem porotci zvolili Jeřmanický smetanový zákys. Recept na úspěch je podle majitele farmy Roberta Erlebacha v co největší jednoduchosti.

V jednoduchosti je síla a úspěch

„Není tam žádná speciální přísada, spíše je to tradiční výroba. Vše je děláno ručně, nejde o žádnou velkovýrobu,“ říká Erlebach a prozrazuje recept: „Kvalitní kravské mléko, které projde pasterizací, přidají se do něj přírodní kultury, nechá se zakysat. Po čtrnácti až osmnácti hodinách vše rozmícháte a můžete stáčet.“

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Přihlásit se tak zatím nemohou firmy, které mají více než 250 zaměstnanců.

Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. V Libereckém kraji už může toto označení používat 39 produktů.

„Letos se do soutěže přihlásilo dvacet šest výrobců se šedesáti výrobky. Hodnoceno ale bylo dvacet čtyři výrobců s třiapadesáti produkty. Někteří být hodnoceni nemohli. Většinou nesplňovali zákon o potravinách z letošního roku a neměli na etiketách a obalech vyznačeny obsažené alergeny ve výrobku,“ informovala Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Loni soutěžilo 21 výrobců s 56 výrobky. Některé kategorie zůstaly bez vítěze Podle ní bylo důležitým kritériem pro hodnocení potravin regionální původ výrobku, vztah výrobce k regionu, ale velkou roli hrála také chuť, vzhled jak výrobku, tak i obalu.

„Obsazeno sice bylo všech devět kategorií, ale bohužel soutěžící z kategorie masné výrobky trvanlivé, cukrářské výrobky a kategorie ostatní nesplnili některou z podmínek klání,“ vysvětlila Pachlová.

„Povědomí o soutěži ale neustále stoupá. Výrobci cítí, že značka má jistou prestiž, a že se ji zákazníci naučili na pultech vyhledávat. Proto každoročně stoupá i počet přihlášených.“

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Strážník bojoval o život telete, to nakonec utopila vlastní matka

Strážník Aleš Myška z České Lípy svedl náročný boj o život zvířete. Topící se tele se pokoušel z vody dostat s nasazením vlastního života. Kvůli agresivní...  celý článek

Silnice bude stát 360 milionů. Dlouhá bude 2,6 kilometru.
Nová silnice z Liberce na Jablonec už má obrysy, staví se i most

Obrysy nové silnice z Liberce do Jablonce nad Nisou za 360 milionů korun, která se staví od loňského března, jsou už na řadě míst patrné. Z poloviny je také...  celý článek

U obchvatu České Skalice při odbočce na Říkov majitel vybudoval dráhu pro...
Žádný motokros, jen kratochvíle pro známé, hájí majitel dráhu

Jezdci na motokrosových motorkách rozčilují obyvatele České Skalice. Objevili se před dvěma měsíci na dráze vybudované na pozemcích soukromého majitele při...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.