Karel Klouček se věnuje řeznictví celý život, pracoval dvacet let na...

Karel Klouček se věnuje řeznictví celý život, pracoval dvacet let na libereckých jatkách, potom se osamostatnil. Jeho výrobky získaly titul Regionální potravina. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Vepřovka oceněného řezníka z Raspenavy se dostala až do Grónska

  • 3
Celý život se věnuje řeznictví a jeho výrobky sklízejí ocenění. Debrecínka Karla Kloučka, který má řeznictví v Raspenavě, se může nyní nově pyšnit titulem Regionální potravina. Zařadila se tak po bok Kloučkova vepřového masa ve vlastní šťávě, které obdrželo totéž ocenění už před pár lety.

„Řídím se heslem co by nechutnalo mě, nedělal bych ani pro jiné,“ okomentoval to řezník.

Letos mu bude padesát let. „Od malička mě bavily zabijačky,“ říká s úsměvem. Po vyučení a vojně pracoval dvacet let na libereckých jatkách, než je zbourali.

„Působil jsem na porážce, ve výrobě, a nakonec jsem byl mistrem. Taky jsem pracoval rok v Německu, což byla docela slušná škola života,“ líčí.

Když zanikla jatka, Klouček se osamostatnil. „To bylo v roce 2004. Jsem z Hejnic a podařilo se mi sehnat prostory v raspenavském obchodním domě. Ten byl ve strašném stavu, dlouhá léta zavřený, co se dalo roztřískat, tak tam bylo roztřískané. Vybudovali jsme tam výrobnu i prodejnu a nyní prodáváme zboží tam, v Hejnicích a jednu malou prodejničku máme v Liberci,“ vypráví uzenář.

Z jeho nabídky jdou hodně na odbyt jitrnice a tlačenka, přes léto klobásy, dobře se prodávají vepřovky.

„Úspěšná jsou i hotová jídla, ty nám tvoří šedesát procent produkce. Vyrábíme svíčkovou, španělské ptáčky, celkem asi dvacet čtyři druhů jídel a plníme je do sklenic,“ řekl Klouček.

V supermarketech jeho výrobky nenajdete

Zákazníci ve velkých supermarketech na jeho výrobky nenarazí. „Mám radši malé krámky, protože my platíme všechno hned a ostatní nám taky platí všechno hned. Máme minimum fakturování. Akorát asi výhledově budeme dodávat do Makra, protože v něm mají nějaký program pro regionální producenty. Makro je z velkých řetězců slušnější, když řeknou, že zaplatí do třiceti dnů, tak to tak je. Některé jiné řetězce mají čas třeba tři měsíce, a to by mě položilo,“ podotkl.

O uzeninách se často říká, že jsou nezdravé. Jak to vnímá sám jejich výrobce? „Všechno se prostě musí jíst s mírou. Televizní kuchař Pohlreich na to má dobrou odpověď: nezdravá není potravina, ale její množství,“ odpovídá.

Kloučkovy výrobky už procestovaly řadu zemí. „Lidi mi volají nebo píšou, kam všude si věci od nás s sebou vzali. V Americe na letišti vepřovku vyhodili do koše, ale do Kanady se dostala. Byla taky v Grónsku a podívala se do arabských zemí. Nedávno mi volal nějaký řidič ze Španělska, že má s sebou naši svíčkovou a že je jak od maminky. To potěší,“ uzavřel Klouček.