Pivní mapa Jablonce se zacelí. Kdysi slavná restaurace opět otevírá

  • 4
V pondělí se v Jablonci zacelí citelná trhlina na místní mapě restaurací a pivnic. Po radikální rekonstrukci otevře rok a půl zavřená a kdysi zákazníky hojně vyhledávaná restaurace Adam a Eva v samotném centru města.

Nová tvář s novým provozovatelem s sebou nese i nový název - podnik se odteď jmenuje Radnice, na čepu budou svijanská piva a zákazníky tu budou lákat na tradiční českou kuchyni.

Restauraci na lukrativním místě sídlící v budově v majetku města má pod patronátem Pivovar Svijany. Pivovar si tak po Liberci, Turnově, Jilemnici a Praze rozšíří síť svých značkových hospod.

Chod restaurace ale bude mít na starosti nájemce, společnost Franko & Lukas. Ta už v Jablonci provozuje úspěšnou restauraci Franko.

„Jde o nejlepší místo na restauraci v Jablonci. Je to v centru města, vedle je radnice, projde tu kolem spousta lidí. Možná si budou muset chvíli zvykat na nový název, ale věřím, že si zvyknou,“ říká nový provozovatel podniku Liridon Karaqi.

Teď sice uvnitř kompletně zrekonstruovaných prostor vrcholí poslední finální práce před pondělním otevřením, ale před pár měsíci tu ještě vládl zmar. Poslední majitel hospody, který ji kvůli neplacení nájmu musel v červenci roku 2014 opustit, tu zanechal spoušť.

Prostory prošly radikální rekonstrukcí

Základní deratizaci a dezinfekci provedlo město, milionové částky na kompletní rekonstrukci přidali noví provozovatelé, kteří vzešli z výběrového řízení.

„Pohybuji se tady od začátku rekonstrukce a tak vím, jak to tu vypadalo strašně. Bylo to, jako byste ten dům stavěli znovu. Ve zdech byly díry, plíseň, musely se udělat komplet rozvody elektřiny, vody,“ říká Karaqi.

Ten chce v nekuřácké restauraci nabízet tradiční českou kuchyni s moderními prvky.

Na stálém jídelním lístku bude například svíčková s brusinkovým knedlíkem a brusinkami za 139 korun, kančí guláš s perníkovým knedlíkem a meruňkovým chutney za 169 korun, nebo konfitované kachní stehno s karlovarským a bramborovým knedlíkem a s variacemi zelí za 165 korun.

Připraveny jsou ale třeba i chuťovky k pivu v podobě vuřtů na černém pivu, tataráku či husích jater se slaninou, houbami a jablkem.

Pivo z tanků nebude

„Lidé si budou moci vychutnat tradiční českou kuchyni v moderním podání s prvky mezinárodní gastronomie. Vše bude z čerstvých surovin od lokálních dodavatelů. O kvalitu pokrmů se postará šéfkuchař Václav Škorpil. Toho jsme získali z jedné pražské oblíbené restaurace,“ prozrazuje provozovatel.

Podle něj budou v týdnu i různé speciální akce. „Chystáme třeba řízkový čtvrtek, v pondělí bude nějaké fitness menu, v úterý pak například rybí den. Občas v neděli tu chceme dělat rauty,“ odhaluje Karaqi.

V jablonecké restauraci nebudou Svijany své pivo nabízet z pivních tanků jako tomu v jejich libereckém Radničním sklípku.

„V restauraci není na umístění tanků dostatečný prostor. Proto jsme se rozhodli jít cestou široké nabídky našich piv. Na čepu jich bude sedm, což v okolí nemá obdobu. Z pípy poteče Svijanský Máz, 450, Rytíř, Kvasničák, Kněžna, Weizen a Vozka,“ informuje mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová.

Kromě piva tu bude k dostání sortiment moravských vín, některá budou německá, rakouská, ale najdou se i šumivá vína z Itálie.

„Budeme mít i jedno víno s naší etiketou vyrobené přímo pro naši provozovnu,“ dodává Karaqi. „Nabízet chceme i domácí limonády či ledové čaje.“

Otevřeno bude v Radnici v týdnu již od sedmi hodin, v restauraci se totiž budou podávat také snídaně.

Kapacita sálu, která nabízí kolem 90 míst k sezení, se v létě rozšíří o zahrádku naproti řeznictví. „Jednáme také s městem, abychom mohli otevřít zahrádku jak byla dříve, tedy přímo před radnicí na náměstí. Ta by měla mít větší kapacitu než ta předchozí,“ říká majitel.

Podle něj je už nyní o restauraci mezi lidmi velký zájem. „Máme už na webu rezervační systém a třeba příští pátek se nám již pomalu plní,“ uzavírá Karaqi.