Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jablka pěstitele z Českého ráje letos září jako na Ladových obrázcích

  8:32aktualizováno  8:32
Přestála nebývalé letní sucho, odolala žhnoucímu slunci a přežila mrazy v první polovině října. Jablka jsou letos v Českém ráji jako z pohádkových ilustrací Josefa Lady.

Pěstitel Josef Thoř se ovocnářství věnuje již od maturity na zahradnické škole, tedy přes 50 let. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Právě teď sklízíme poslední zimní odrůdy Breaburny a Idaredy,“ říká Josef Thoř, ovocnář z Pěnčína u Turnova, který vyšlechtil slavnou českou odrůdu Bohemia. „Letos máme nejen pěknou úrodu jablek, ale také nádherné švestky.“

Thoř se ovocnářství věnuje již od maturity na zahradnické škole, tedy přes 50 let. Se synem hospodaří v rodinné farmě a jejich jabloně rostou na deseti hektarech.

Letošní jablkové parádě prospělo jaro bez mrazů. V létě sálající paprsky slunce vypálily do některých plodů černé flíčky, horko se však blahodárně projevilo na chuti jablek.

Sadaři měli navíc velké štěstí, že se v poslední chvíli spustil vytrvalý liják. Po polovině srpna napršelo v Českém ráji za dva dny přes sto litrů na metr čtverečný - přesně v době, kdy ovoce nezbytně potřebovalo vodu k dozrávání.

V první půlce října sice přišla dvě mrazivá rána, ale jablka obsahují hodně cukru a se zimou si poradí. „Vydrží až do minus čtyř stupňů,“ tvrdí Thoř. „V sadech bylo ještě o stupeň tepleji.“

Šampiony v listopadu, Bohemie před Vánoci

Pokud ovšem sjede mráz pod nulu, musí se počkat až přijdou jablka zase k sobě a až potom se mohou trhat. V opačném případě by na nich byly po teplých prstech skvrny nebo by dokonce hnila.

Zimní odrůdy jablek zůstávají na stromech až do konce října a Thořovi je dokážou v klimatizované hale uchovat až do dubna.

„Na rozdíl od skladů v hypermarketech dozrávají jablka u farmářů postupně a člověk si na nich víc pochutná,“ podotýká Thoř. „Přímo k nám do dvora jezdí nakupovat stále více zákazníků. Prodáme tam už asi sedmdesát procent úrody.“

Ke každé odrůdě jablka patří nejlepší čas k jídlu. Šampiony nejvíc „šmakují“ v listopadu, Bohemie pak před Vánoci. Právě na nich Thořovi kouzlí štědrovečerní komety.

Na jablko před dozráním nalepí jejich obrázky a příroda pak zařídí zbytek. Právě Bohemie letos dokazují, jak se jablkům dařilo. „V průměru mají kolem osmi a půl centimetru,“ dodává Thoř.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Autobusy Flixbus a Regiojet
Jako ve vzduchu. Autobusy přecházejí na pohyblivé ceny po vzoru letadel

Cenový boj mezi autobusovými dopravci začíná. Žluté autobusy RegioJetu snižují své ceny na šesti linkách, kde jim nově začínají konkurovat zelené autobusy...  celý článek

Radek (vlevo) a Jiří Nožičkovi v Tatře 603 Gustáva Husáka.
V Lomnici renovují auta za desítky milionů. Nejvíce si cení Tatry 80

Malý ekonomický zázrak se odehrál v Lomnici nad Popelkou. V roce 1991 založená firma Vetren tam začínala v garáži renovovat automobilové veterány, dnes patří k...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Liberecký kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.