Zakladatel Benátské! Pavel Mikez na své milované Malé Skále.

Zakladatel Benátské! Pavel Mikez na své milované Malé Skále. | foto: MF DNES

Otec festivalu Benátská! křísí pivovarskou tradici v srdci Českého ráje

  • 0
Už od letní sezony bude mít Maloskalsko nové turistické lákadlo. Pavel Mikez, který stojí například za hudebním festivalem Benátská!, tu plánuje obnovit pivovarskou tradici a vařit podle originálních receptů předků. Nový pivovar vyroste přímo pod skalním hradem Vranov.

Zatímco původní pivovar na Malé Skále dodnes stojí při serpentinách ve směru na Jablonec nad Nisou a je tu sklářská výroba, nový minipivovar s výstavem do dvou tisíc hektolitrů vyroste na místě proslulé horolezecké restaurace pod Pantheonem. Měl by zabrat zhruba třetinu plochy a dát práci až šesti lidem.

Mikez tu už zahájil na sousedním domě, který kdysi fungoval jako ledárna, bourací práce a významných změn dozná i samotný lokál.

Novinkou by měla být i prostorná terasa na úrovni druhého patra s výhledem na Jizeru, skalní vyhlídku pantheonu nebo Suché skály.

V lednu a únoru tu dělníci odvedou nejhrubší díl práce a oddělí vnitřní prostory pivovaru a lokálu.

„To pivo bude výjimečné,“ ví už dnes Mikez. Sázet přitom bude také na kvalitní skalní vodu, proudící stovky let ve skalních puklinách tamních pískovců a pivovarnickou minulost, kdy prakticky každý statek a panství na území Českého ráje měly svůj pivovar.

Ten na Malé Skále fungoval nepřetržitě od roku 1580 a poslední pivo se tu uvařilo v roce 1946. Jeho poválečný roční výstav se blížil pěti tisícům hektolitrů.

Po různých bádáních se Mikezovi podařilo získat originály místních pivovarnických postupů na výrobu Maloskalského výčepního i Maloskalského ležáku, piv, která se tu ještě před sedmdesáti lety vařila.

Chuť piva si určí samotní obyvatelé Malé Skály

„Malé pivovary mají tu obrovskou výhodu, že mohou vařit prakticky co chtějí. Jeden měsíc jedenáctku, druhý čtrnáctku, zelené pivo, červené. Je to jen na fantazii,“ popisuje hudební boss, který se nikterak netají tím, že stavbou malého pivovaru si plní jeden chlapský sen.

A do podoby a chuti chce Mikez vtáhnout i obyvatele městečka na Jizeře tím, že po uvaření první zkušební várky to budou právě oni, kteří pomohou určit, jaké pivo je nejlepší. To pak především v letních měsících bude pro hosty stáčet přímo z tanků.

Výhodu skýtá i strategická poloha při silničním tahu na Harrachov. V pátek si tu turisté při cestě na hory zakoupí soudek na víkend a při cestě vrátí jen prázdný obal.