Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pivo ve Frýdlantu můžu začít vařit do čtrnácti dnů, tvrdí podnikatel

  8:14aktualizováno  8:14
Podnikatel Marek Vávra koupil ruinu bývalého frýdlantského pivovaru a chtěl by obnovit vaření piva v regionu. Po odkladech slibovaných termínů se zdá, že čas už nastává: Vávra v budově umístil zařízení na výrobu piva Albrecht a opravuje střechu a fasádu.

Marek Vávra chce ve Frýdlantu vařit pivo Albrecht. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Tvrdí, že pivo Albrecht by mohl začít vařit do čtrnácti dnů. "Není to ale tak jednoduché, protože potřebujeme povolení od hygieny a životního prostředí a to může trvat dost dlouho," vysvětluje Vávra.

Podobný projekt, o jaký se snaží v bývalém Redernovském pivovaru, plánoval v Chrastavě. Pivovar měl být v takzvaném Kamenném mlýnu.

"Z toho sešlo, protože tam nebyla voda a nikdy v objektu pivovar nebyl. Ten frýdlantský je poprvé zmiňován již v roce 1381," vysvětluje Vávra.

Jaké pivo se Marek Vávra chystá ve Frýdlantu vařit? Černou třináctku, polotmavou dvanáctku a jedenáctku.

"Třináctky jsem si nechal podle našeho receptu uvařit čtyřicet hektolitrů, jedenáctky polovinu toho množství. Nyní je testujeme v některých hospodách," uvádí Vávra.

Jedním z míst, kde se jedenáctka již čepuje, je populární hospoda Vokno u dolního centra Liberce. "Myslím, že to je dobré pivo, jinak bych jich nevypil sedm," směje se učitel Michal Havlín.

Pivovar bude vařit černou třináctku, polotmavou dvanáctku a jedenáctku.

Pivovar bude vařit černou třináctku, polotmavou dvanáctku a jedenáctku.

Přestože pivo nechal Vávra uvařit v jednom zatím utajeném pivovaru, mělo by mít v budoucnu velmi podobnou chuť. Bude se totiž vyrábět podle stejné receptury.

"Naše lepší voda by se měla kladně podepsat na kvalitě piva. Hodně také čekáme od výborného odborníka Zdeňka Picka, bývalého sládka z Jablonce a Vratislavic nad Nisou," dodává Vávra.

Vaření piva by velký historický objekt neuživilo, proto zde Marek Vávra chystá školu pro sládky a školicí středisko. V pivovaru bude několik učeben i přednáškový sál.

 Zámecký pivovar Frýdlant bude velikostí spíš střední. Majitel plánuje, že zpočátku vyrobí 1 500 hektolitrů ročně a postupně výrobu rozšíří až na šestnáct tisíc hektolitrů.

Jeho snem je se dostat až na 35 tisíc. Tolik se tady vyrábělo před tím, než komunisté v roce 1949 pivovar zavřeli a jeho zařízení odvezli na Slovensko.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nová okružní křižovatka zlepší dopravu také v Jablonci nad Nisou v nepřehledné...
Domy ustoupí křižovatkám, Semily i Jablonec staví kruhové objezdy

Bouráním začala v centru Semil přestavba dvou rušných křižovatek, které se příští rok promění v kruhové objezdy. Rozsáhlá stavební akce spolyká 29,6 milionů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Soudkyně propásla lhůtu, muže nechala v cele protizákonně. Snížili jí plat

O jeden den propásla lhůtu, v níž měla rozhodnout o prodloužení vazby. Obžalovaného tak nechala ve vězení protizákonně. Soudkyni libereckého soudu Lenku...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Na encefalitidu v Libereckém kraji zemřel senior ze Semilska

První oběť už si letos v Libereckém kraji vyžádala klíšťová encefalitida. Po nakažení od infikovaného parazita na ni zemřel sedmasedmdesátiletý muž ze Semilska.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.