Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sovětská kuchyně či žebírko LVT. Literát mapuje pohostinství v Liberci

  8:03aktualizováno  8:03
Kyjevský kotlet, zázrak po Klatovsku, prešovské svíčkové řezy. Podobná jídla bylo možné během sedmdesátých a osmdesátých let ochutnat v libereckých hospodách. Zjistil to patriot, literát a propagátor regionální historie Marek Řeháček, jenž začal pronikat do minulosti libereckého pohostinství.

„Korálky“ v obchodním domě Ještěd. | foto: archiv M. Řeháčka

„Táta má kamaráda Karla Čermáka, což je kuchařský mistr, jeden z nejlepších za socialismu v Liberci. Díky němu se mi podařilo získat staré jídelní lístky,“ vyprávěl Řeháček, který o starolibereckých hospodách nedávno hned dvakrát vyprávěl před natřískaným sálem libereckého Experimentálního studia.

Fotogalerie

Za socialismu bylo běžné, že se v pohostinstvích pořádaly specializované týdny, věnované kuchyni některé země, anebo třeba staročeským pokrmům.
V kavárně Nisa se tak konal u příležitosti oslav Velké říjnové socialistické revoluce v listopadu 1978 Týden sovětské kuchyně.

K mání tu byl třeba Kyjevský kotlet anebo Basturma ze svíčkové. „Ta stála jednadvacet korun, což byla na tehdejší dobu celkem pálka,“ upozornil Řeháček.

Soté Ještěd nebo špíz Obří Sud

V dnešním Radničním sklípku, který se tehdy jmenoval Radniční sklep – bez zdrobněliny –, byl zase počátkem osmdesátých let Týden slovenské kuchyně, připravený kolektivem kuchařů z Restaurací Prešov.

„To byl družební podnik Restaurací Liberec. Piešťanské sviečkové rezy so zemiakovými hranolky a šalátom vyšly tenkrát na neuvěřitelných pětačtyřicet korun,“ prozradil Řeháček.

Stejně jako piešťanští kuchaři i pracovníci Restaurací Liberec vyjížděli se svými jídly do jiných měst – vařili třeba v pražském Národním domě. „Pokrmy prezentovali pod regionálními a vcelku bizarními názvy: Soté Ještěd, Vepřové žebírko LVT, Špíz Obří Sud nebo Omeleta Příšovice – podle tamní drůbežárny,“ dodal Řeháček.

Postilion byl jediný podnik první cenové skupiny

I v jiných hostincích připravovali tematicky zaměřená menu. U Beránka se tak servírovala babiččina kuchyně, v Postilionu asijská a v kavárně Pošta indická. Zlatý lev lákal na zvěřinové hody. „Mimochodem, Postilion byl jediný podnik první cenové skupiny v Liberci. I kavárny Nisa nebo Pošta už byly takzvané dvojky,“ zmínil Řeháček.

Staročeská kuchyně v kavárně Nisa roku 1984 nabízela Zázrak po Klatovsku, Baráčnický koláč, Plzeňskou uhlířinu, Husí krev na cibulce a další dobroty. Tentýž podnik pořádal v lednu 1975 také Medvědí hody. „Traduje se, že pokrmy byly připraveny z medvěda, kterého zastřelili v zoologické zahradě. Ale co je na tom pravdy, těžko říct, “ pousmál se Řeháček.

Nabízely se tehdy i krajové speciality: restaurace v obchodním domě Ještěd zvala na Lužickou bramboračku, Podještědskou roštěnou či Jizerský koláč. „V té době tady ale samozřejmě žádné regionální speciality neexistovaly, možná tak něco z Podkrkonoší a z Podještědí, doplnil patriot.

Jak už to tak u Řeháčka bývá zvykem, pokud se do nějakého tématu ponoří, výsledkem badatelství bývá zpravidla kniha. Co tentokrát? „Zatím nevím,“ směje se Řeháček. „Kdysi vyšla knížka o jabloneckých hospodách, možná by nebylo špatné vytvořit něco i o těch libereckých. Materiálu mám rozhodně vcelku dost a lidi to zajímá. Myslím, že by to k nějaké knize směřovat mohlo.“





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Letní kino v Jablonci.
Letní kina v kraji přežila, atmosféra pod hvězdami láká tisíce lidí

Poslední dvě letní kina v Libereckém kraji vyvracejí teorii, že éra promítání pod hvězdnou oblohou je už pryč. V Jablonci nad Nisou i Turnově chodí na filmy...  celý článek

Martina Rosenbergová
Bývalá primátorka Liberce opustila ČSSD, ve volbách povede ODA

Tři roky zastávala post primátorky Liberce za ČSSD, v loňském roce se však se sociální demokracií rozhádala. Nyní Martina Rosenbergová po jedenácti letech...  celý článek

Na libereckých sjezdovkách varují lyžaře před příliš rychlou jízdou zábrany i...
Řidiči čtyřkolky horské služby hrozí trest, za smrt lyžaře padlo obvinění

Policie na základě závěrů znalce o způsobu jízdy obvinila z usmrcení z nedbalosti řidiče čtyřkolky horské služby. Srážku se strojem, která se odehrála na konci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.