Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sushi vedle guláše. Amatérští kuchaři předváděli svůj um na školní zahradě

  20:31aktualizováno  20:31
Někdo chce být popelářem, jiný kosmonautem, ale ne každý má možnost vyzkoušet si své vysněné povolání a ještě za něj dostat zaplaceno. Ne tak úplně jedinci, kteří několikrát do roka zapomenou, že jejich místo je ve fabrice nebo ve státní správě, vezmou do ruky vařečky, obléknou rondon a na jeden den se stanou mistry gastronomie.

Sushi vedle guláše. Amatérští kuchaři předváděli svůj um na školní zahradě | foto: Jan Pešek, MF DNES

Tuto příležitost jim dává pravidelný Restaurant Day, který už popáté hostil Liberec. Svátek jídla pocházející z Finska tentokrát svolal všechny fanoušky načančaných, voňavých a tedy lákavých dobrot v sobotu na zahradu Základní školy Orlí.

Jako houby po dešti rostly bytelné i podomácku vyrobené stoly na trávníku několik metrů nad korytem Nisy. Pomyslné brány školní zahrady se měly otevřít úderem jedenácté hodiny, každý tak chtěl mít co nejvýhodnější pozici. Slunce pálilo a vše nasvědčovalo kulinářskému zážitku.

Fotogalerie

„Letos máme přihlášených 18 stánkařů,“ informuje mě pořadatelka Kateřina Kloučková, když se nevěřícně rozhlížím po všech muffinech, slaných koláčích, ale i hrncích po okraj naplněných bublajícím gulášem nebo chilli con carne.

Nabídka je tu opravdu celosvětová. Přestože se ze všech stran ozývá čeština, ochutnávají návštěvníci tu japonské sushi, tu arabský hummus. O kousek dál se táhne fronta na libanonské speciality. I ty připravuje české děvče.

„Minulý rok jsem byla v Libanonu a strašně mi tam chutnalo. Jídla, která tu dnes prodávám, jsem se naučila pokusem omylem,“ vysvětluje mi Jana Lauermannová, která jinak pracuje jako hotelová recepční. Restaurant Day navštívila podruhé, v únoru připravovala vietnamskou kuchyni.

Špízy na slano i na sladko

Nováčkem není ani Martina Bubnová, vlastním povolání úřednice. U improvizovaného stánku, který si otevřela se svojí kamarádkou, najdou labužníci od každého trochu. „Máme tu špízy, a to masové, zeleninové, s tofu, dokonce i ovocné. Hodně na odbyt jde quiche,“ vyjmenovává Bubnová, zatímco rozpaluje gril.

Porcí má prý kolem stovky. S kamarádkou je přípravy vyšly na zhruba dva tisíce korun. Zisk ale neočekávají. „Neděláme to pro peníze. Baví nás vařit a rády se o recepty podělíme.“

Zahrada se mezitím plní studenty, matkami s kočárky, ale i gurmány důchodového věku. Spokojení strávníci užívají téměř letního dne a zaujímají místa na dekách. Ti, kteří přebrali jablečného cideru, se nemusí obávat – kolem řeky je plot.

A ze zahrady vede prudké dřevěné schodiště, které se s plným břichem zdolává jen obtížně. Opravdový kulinářský zážitek tak dovrší jen poobědová siesta, při které můžete poslouchat zurčící řeku, pozorovat mraky nad hlavou a vážně uvažovat nad tím, že se příště zúčastníte taky.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Záběr z výcviku psů pro Izrael.
Nově vycvičení psi na hledání drog v Izraeli se učili na Liberecku

Čeští celníci vycvičili psy pro izraelské kolegy. Budou vyhledávat drogy. Kynologickým výcvikem prošli čtyři izraelští celníci se svými služebními psy a jeden...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Liberecký kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Na libereckých sjezdovkách varují lyžaře před příliš rychlou jízdou zábrany i...
Řidiči čtyřkolky horské služby hrozí trest, za smrt lyžaře padlo obvinění

Policie na základě závěrů znalce o způsobu jízdy obvinila z usmrcení z nedbalosti řidiče čtyřkolky horské služby. Srážku se strojem, která se odehrála na konci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.