Tahákem festivalu není jen jídlo ale třeba i koncert Monkey Business. (Ilustrační foto)

Tahákem festivalu není jen jídlo ale třeba i koncert Monkey Business. (Ilustrační foto) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberec se promění v ráj labužníků. Ochutnají i kapra stokrát jinak

  • 1
Dobré jídlo z vynikajících restaurací a zábavný program k tomu. Labužníky čekají v Liberci v sobotu a neděli hody. Do města totiž poprvé v historii zavítá festival Gastrotour 2013.

Náměstí Dr. Edvarda Beneše se promění v ráj všech chutí. Lidé budou moci ochutnat jídlo z vyhlášených libereckých podniků, na akci se navíc představí i televizní kuchařská esa - Petr Stupka a Ivan Vodochodský.

Na Gastrotour bude předvádět pokrmy deset restaurací. Budou převážně z Liberce, ale objeví se i podniky ze vzdálenějších regionů.

"Akce se zúčastní i Šupina a šupinka z Třeboně. Chtějí mimo jiné ukázat, že kapr se dá připravit i jinak, než jak ho známe od vánoční tabule," řekla za organizátory Markéta Kovaříková. Gastroshow ale potěší i vyznavače zahraniční kuchyně.

Restaurace mezi sebou zároveň budou soutěžit, která připraví nejlepší menu. "O tom budou rozhodovat návštěvníci. V neděli od sedmnácti hodin bude vyhlášení vítězů. Nejoblíbenější podnik a vylosovaný divák získají ceny," doplnila Kovaříková.

K jídlu zahrají Monkey Business

Chybět nebude ani tématický doprovodný program. Tím bude provázet Petr Rychlý. V sobotu i neděli se brány náměstí otevřou v 11 hodin. Svým uměním návštěvníky několikrát pobaví kuchařští mistři - mezi nimi právě Stupka a Vodochodský.

Připravené jsou i soutěže pro dospělé i děti, hudební vložku zajistí kapely v čele s Monkey Business. Vstupné na gastronomický svátek je sto korun.

"Návštěvníci ale zdarma obdrží stravenky v hodnotě třiceti korun, za které si na náměstí budou moci koupit jídlo," vysvětlila Naďa Burianová z libereckého magistrátu, který akci zaštítil.

"Ceny jídel se budou pohybovat mezi dvaceti a osmdesáti korunami. Budou to malé degustační porce," prozradila Kovaříková.

Gastrotour objíždí města v celé České republice. Letos má i s tou libereckou na programu pět zastávek.

"Snažíme se vybírat regiony, které podobné akce jinak nehostí. Liberec jsme zařadili i proto, abychom představili místní restaurace. Sice se říká, že je to malé město, ale není to tak úplně pravda. Často se stane, že lidé vůbec neznají podniky, které jsou mimo centrum, nebo v jiné čtvrti," vysvětlila Kovaříková.

A proč město festival podporuje? "Chceme ukázat, že umíme uspořádat gastronomický festival i přesto, že tu nemáme vyslovenou regionální specialitu. Věříme, že si akce obdivovatele najde," dodala Burianová.