Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Stádo vzácných takinů v Liberci se rozrostlo, na svět přišlo další mládě

  9:14aktualizováno  9:14
Sameček vzácného takina čínského přišel na svět v liberecké zoologické zahradě. Jeho rodiči jsou Dorotka a Golda, kteří se také narodili v Liberci a jsou přímými potomky Adama a Evy. Ti byli prvním párem takinů, který vytvořil v roce 2002 v zahradě prazáklad chovu.

Mládě vzácného takina se svými rodiči. | foto: Jan Kubánek

„Před čtrnácti lety byli dovezeni přímo z Číny a na dlouhou dobu se jednalo o jediné exempláře tohoto zvířete v Evropě. I nadále je naše zoo jediným chovatelem takinů čínských na starém kontinentě. Stejný druh lze sice spatřit ještě v Chomutově a v Berlíně, ale v obou případech jde o zapůjčená zvířata z liberecké zoo,“ přiblížil mluvčí zahrady Jan Kubánek.

Fotogalerie

Takin čínský obývá horské oblasti Himálaje, Indie a západní Číny v nadmořské výšce 2 000 až 4 500 metrů. V zimní sezoně migruje do nižších poloh. Kvůli odlesňování a zabíjení kvůli ceněnému masu byl téměř vyhuben.

Žije v rodinných skupinách kolem osmi jedinců, v době nedostatku potravy se takini sdružují do stohlavých stád. Staří jedinci jsou samotářští. Živí se trávou, listy, pupeny nebo výhonky. Jejich hlavními predátory ve volné přírodě jsou medvědi a vlci.

V Liberci se takinům daří, mláďata se tu rodí každý rok, většinou v předjaří. Jméno ještě nový přírůstek nemá, dostane jej zřejmě při křtinách v rámci oslav Dne Země a zahájení sezony v zoo.

Mládě vyvedl i pár štěkajících jelínků muntžaků

Kromě takina se mládětem může pochlubit i pár muntžaků. Tento malý jelínek pochází, stejně jako takin, s nímž v zoo sdílí společný výběh, z Číny. Sameček, který přišel na svět v únoru, dostal od ošetřovatelů jméno Xun.

„Muntžak je charakteristický svým nápadným zvukovým projevem, který využívá při nebezpečí. I proto je někdy nazýván štěkajícím jelínkem. Štěkání používají samci i při vábení samice, o kterou často bojují,“ přiblížil mluvčí.

Samci muntžaka mají parůžky a dlouhé špičáky, které používají především na obranu. Samice mají špičáky menší a místo parůžků mají jen krátké stopky, takzvané pučnice.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Již stávající budova se podle návrhu rozšíří o jedno patro. Kromě tělocvičny...
Lepší, ale dražší. Jablonec chystá novou halu pro judisty

Jablonečtí judisté mají šanci, že se přestěhují do nové arény. Místní oddíl, který ve městě funguje již 63 let, totiž nemá pořádnou tělocvičnu a neustále...  celý článek

V úterý oslavila paní Anna 103 let. A i když je to úctyhodný věk, ona si z něj...
Karel Gott zpíval sousedce pod oknem, vzpomínala stotříletá stařenka

Zažila elektrifikaci českých zemí, slyšela poprvé promluvit rozhlas i první gramofonovou desku, viděla vzducholodě v civilní dopravě, pamatuje objev penicilinu...  celý článek

Provozovatelé druhého největšího větrného parku v zemi doufají, že už v říjnu...
Druhý největší větrný park se už tyčí u hranic, stavbu zpomalily bouřky

Obzor směrem k polským hranicím se proměnil. Nad Václavicemi už stojí všech třináct nových věží větrné elektrárny. Skončila hrubá stavba druhého největšího...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.