Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Arktičtí vlci našli přechodný domov v liberecké zoo. Zůstanou tři měsíce

  6:30aktualizováno  6:30
V úterý dorazil do liberecké zoologické zahrady pár vlků arktických z olomoucké zoo. Dvojice obsadila dvě expozice u cesty vedoucí k jezeru, které před nimi obývali vlci hřivnatí. Ti ale nedávno zemřeli stářím. Jejich severské příbuzné mohou návštěvníci vidět tři měsíce.

Do liberecké zoo dorazil pár vlků arktických z olomoucké zoo (ilustrační snímek). | foto: ZOO Olomouc

„Jde o dva dospívající samce, kteří u nás zůstanou pouze do letošního podzimu,“ zmínil mluvčí zahrady Jan Kubánek. Zpátky do Olomouce už se ale zvířata nevrátí. Nový domov je čeká v zahraniční zoo.

„Tady u nás budou mít jen takovou tříměsíční zastávku, protože v té cílové zoo ještě pro ně nemají vše připravené. A my jsme rádi, protože jsme hledali, čím bychom mohli tu prázdnou expozici po vlcích zaplnit, takže jsme si vyšli vzájemně vstříc,“ přiblížil Kubánek.

Vlky hřivnaté chovala zoo od roku 2006. „Zvířata byla pověstná svým vydatným pachem, který se šířil i mimo jejich výběh,“ připomněl Kubánek. Jenže oba vlci - Samantha a Remus nedávno zemřeli stářím.

„Do budoucna musíme vymyslet, které zvíře bude ve výběhu natrvalo, nějaké návrhy už máme, ale zatím ještě není nic definitivní,“ prozradil mluvčí.

Severský predátor

Vlk arktický obývá oblasti severně od pobřeží Kanady a v severním Grónsku. Díky svému bílému zbarvení patří v polárních krajích k úspěšným predátorům. Je mimořádně odolný a hustotou srsti uzpůsobený k životu za extrémně nízkých teplot.

V kohoutku měří kolem osmdesáti centimetrů, délka těla se pohybuje mezi 100 - 150 centimetry a dospělý jedinec váží padesát kilogramů. Vyšší hmotnost mu pomáhá udržovat tělesné teplo.

Na lov se vydává celá vlčí smečka, v níž je zhruba dvanáct zvířat. Nejčastější kořistí jsou sobi, pižmoni, karibu, ale také menší savci jako králík a nepohrdnou ani ptáky nebo mršinami. Jsou to velmi vytrvalí běžci, při lovu dokáží svou kořist pronásledovat i desítky hodin.

Mláďata přicházejí na svět většinou na konci května. V jednom vrhu je zpravidla jedno až šest štěňat. Vlk arktický patří mezi ohrožené druhy.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Liberecký kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Úterý a čtvrtek, to jsou dny, kdy mohou návštěvníci Zoologické zahrady v...
Ve městě plaší holuby, teď draví ptáci představují své kousky v zoo

Na novou atrakci chtějí své návštěvníky nalákat v liberecké zoologické zahradě. Od úterý 22. srpna až do poloviny října tu probíhají ukázky sokolnictví.  celý článek

Marek Řeháček nyní vydává hned dvě nové knihy. Na snímku je s publikací...
Socialismus táhne víc než Němci, říká literát. Vydává dvě nové knihy

Tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček, známý lokální patriot, vydává dvě nové knihy pojednávající o místech, jež leží nad Nisou. První je o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.