Litr nápoje obsahoval podle dTestu 85 mikrogramů, tedy množství překračující tolerovatelnou denní dávku. Pivovar se ale začal bránit a tvrdí, že jím zadané testy žádné zdraví škodlivé látky produkované plísněmi neodhalily.
"Poslali jsme časopisu předžalobní výzvu, tu ale protistrana zamítla. Celá kauza tak bude mít pokračování u soudu, kde doufám dojde k očištění našeho jména," řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.
O nezávadnosti piva je přesvědčen. Pivovar nechal šarži Svijanské kněžny testovanou magazínem, stejně jako další piva i suroviny prověřit v akreditované laboratoři Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně. Tvrdí, že se časopis mýlil.
"Výsledky byly několikanásobně nižší a potvrdily, že všechna naše piva jsou naprosto nezávadná," dodal Roman Havlík. Výsledky s několikanásobně nižšími hodnotami mykotoxinů přinesly podle Havlíka i další laboratoře, ve kterých nechal pivovar Svijanskou kněžnu prověřit.
Vzorky byly zapečetěné soudním znalcem
Zmiňuje německé akreditované laboratoře Versuchs und Lehranstalt für Brauerei in Berlin (VLB) e. V. v Berlíně a SGS Germany GmbH v Hamburku. "Do nich byly odeslány vzorky zakoupené v běžné maloobchodní síti a zapečetěné soudním znalcem, tedy bez možnosti jakkoliv upravit obsah lahví," zmínil ředitel.
Časopis dTest si ale za svými zjištěními stojí a mluvčí magazínu Vlasta Tichá odmítá, že by testy byly tendenční. Časopis prý má také k dispozici vzorky ještě neotevřených piv stejné šarže pro případné další ověření.
"Za svými výsledky si stojíme i po prostudování výsledků, které nám předložil pivovar. Test jsme dělali jako všechny ostatní nezávislé testy bez cíle někoho poškodit nebo zvýhodnit. Vzhledem k našim zjištěním jsme považovali za nutné výsledky i prezentovat tak, jak to děláme vždycky," zmínila Vlasta Tichá.
Časopis vzhledem k velké škále testovaných výrobků zadává testy mnoha laboratořím, některé jsou i mimo Českou republiku. Laboratoř, která pivní testy prováděla, zatím časopis kvůli ochraně nezávislosti v médiích nezmiňuje. U soudu ji ale bude muset odtajnit. Soud také pravděpodobně vyslechne i pracovníka laboratoře.
Výrobci nemají rádi, když jejich produkt v testu propadne
"Stává se nám, že výrobci naše výsledky rozporují, nejsou rádi, když jejich produkt nedopadne v testu dobře. Na rozdíl od nás se ale u nich těžko zachovává objektivita a nezávislost. Laboratoře, se kterými za dobu naší existence spolupracujeme, používají klasické certifikované metody," řekla Tichá.
Upozornila na to, že většina nesouhlasných hlasů výrobců neskončí až u soudu. "Žaloby na časopis jsou spíš v jednotkách. V náš prospěch ale hovoří to, že jsme zatím žádný spor neprohráli," zmínila mluvčí Tichá.
V souvislosti s testem piv odhalil dTest celkem pět výrobků, které obsahovaly vyšší podíl mykotoxinů. Řadila se k nim ještě speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán.