Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sci-fi pokrmem může být i hovězí, dokazuje kulinářský festival

  16:18
Svátek všech gurmánů začne ve středu v Libereckém kraji, kde startuje prestižní Grand Restaurant Festival. Do akce se zapojilo pět restaurací.

Vepřová panenka, králičí stehno, játra, špenát, tarhoňa, pečená řepa, hořčice | foto: Jan Pešek, MF DNES

Pilulka chutnající po knedlu, zelu, vepřu? Tuba s barevnou hmotou nahrazující denní dávku cukrů? Injekce, po jejíž aplikaci nemusíte měsíc nic konzumovat?

Vůbec. Jako jídlo budoucnosti si šéfkuchaři vybraných restaurací v Libereckém kraji představují třeba zcela obyčejný smažený kuřecí řízek s bramborovou kaší, švestky nebo králíka.

Pětice podniků z Liberce, Doks či Jítravy se zapojila do 11. ročníku degustační akce Grand Restaurant Festival, který pořádá přední český gurmet a gastronomický guru Pavel Maurer. Letošní téma nese titul 2020: Sci-fi?

Například liberecký hotel Valdštejn se na festivalu prezentuje předkrmem v podobě hovězího carpaccia, majonézy z ústřic, jalapenos salsy, dýně a rukolového pesta.

Autor každoročního prestižního žebříčku sta nejlepších restaurací v Česku míní, že kombinace hovězího a masa z mořských plodů vypadá jako sci-fi jen zdánlivě.

„Asi před rokem jsem jedl v Katalánsku v jedné rybářské vesničce chobotnici polévanou hustou omáčkou z hovězího. Když jsem se na tuto neobvyklou kombinaci zeptal kuchaře, vyprávěl mi, že za starých časů to bylo normální. Ti, co žili u moře, měli ryby a horalové nad nimi zase to hovězí. Občas se setkali a suroviny si mezi sebou vyměnili. Tady někde začaly vznikat tyhle mixy. Vždycky to však musí mít nějakou logiku,“ říká Pavel Maurer.

Majitel a šéfkuchař hotelu Roman Želonka dodává, že jde o hodně neobvyklou věc. „Jenže já prostě miluji ústřicovou majonézu a když jsem ji zkusil na hovězí, naprosto to sedlo. Musí se ale zvolit správná varianta dochucení,“ prozrazuje Želonka.

Maurer: Sci-fi by měl být návrat k tradičním surovinám

Restaurace si na festival připravila jako hlavní chod vepřovou panenku, králičí stehno, játra, špenát, tarhoňu, pečenou řepu a hořčici. Maurer na tomto menu ukazuje, že pokrmy budoucnosti mohou být vlastně návratem ke kořenům.

„Myslíme si, že sci-fi by měl být tak trochu návrat k tradičním surovinám, k receptům našich babiček. Je dobré se k tomu obracet proto, že naši předci byli šetrní, což je v době dolování naší planety a plýtvání surovinami potřebné. Řada kuchařů to již pochopila a začala přemýšlet. Zpracovává zvíře od čumáčku po ocásek,“ dodává Maurer. 

Podle něj jsou příkladem jídla jako švestková omáčka nebo kachní škvarky. „To jsou navíc i jídla, která patří do kraje a jsou tradiční,“ doplňuje gurmet.

Přesto za dobu své praxe nevysledoval žádné gastronomické specifikum, kterým by se Liberecký kraj odlišoval od jiných.

„Spíše mě napadl takový příměr. Nedávno jsme se bavili o těstovinách v Itálii. Když si je dáte v Neapoli, tak to nebývají ani vaječné těstoviny, ubývá v nich ingrediencí. Omáčky jsou lehčí, jsou v nich spíše jen rajčata, bazalka, papričky, nějaké koření. Jak jedete více na sever, tak se to začíná zhutňovat. U Florencie či Bologni jsou to už vaječné těstoviny, sem tam nějaké maso. Když jste v Tyrolsku, Dolomitech, tak tam vám dají pořádné široké nudle se špekem, tučnou smetanou. Potřebují z jídla načerpat sílu, aby vydrželi zimu. A to si myslím, že by mělo být i tady na severu Čech. I když teď ty zimy nejsou nic moc. Takže kdybych hledal něco specifického tady, nebál bych se to nacházet v tučnějších pokrmech. Když už si dáte třeba brambory, tak proč do nich nedat škvarky nebo opečenou slaninu. Přeci jenom je tady zima větší než o sto kilometrů dole,“ zamýšlí se Maurer.

Na degustační menu mohou lidé do restaurací zapojených do festivalu zajít od středy 15. ledna do 29. února.

Kromě hotelu Valdštejn se ho v Liberci účastní také restaurace Bílý mlýn a Black Horse. Z dalších částí kraje jde o Jítravský dvorec v Jítravě a Port hotel v Doksech. Lidé si mohou koupit menu v ceně od 300 do 700 korun.

„Například podnik Black Horse je mi sympatický. Líbí se mi i jejich kreativita v podobě řízku s kaší, tak jak ho vidí v roce 2101. Je vidět, že jde o rodinnou restauraci. Rodinné podniky totiž na celé planetě fungují trochu jinak, jelikož více musí bojovat o život. Některé restaurace dotuje hotel a obráceně. Když máte jen rodinný provoz, jste v práci třeba šestnáct hodin denně a snažíte se, aby se k vám hosté vraceli. Kamkoliv na světě přijdete do takového domácího podniku, cítíte, že je tam jiná atmosféra, a to se mi moc líbí,“ glosuje Maurer.

Autor:
  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Létající pivovary nabízejí ojedinělé chutě i styly, pivaři je vítají

20. dubna 2024  6:36

O tom, že jsou Češi národem pivařů, není pochyb. Dokazuje to i vznik létajících pivovarů, které už...

Lanovka na Ještěd bude delší a jen s jednou kabinou. Hotová má být za pět let

25. dubna 2024  18:15

Je rozhodnuto. Zastupitelé Liberce si dnes v podvečer odhlasovali, že k vysílači a hotelu Ještěd...

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Brzy bude hotový nový dům seniorů v Hrádku. Vyrobí víc energie, než spotřebuje

24. dubna 2024  16:27

Domov seniorů se čtyřiadvacetihodinovou službou a oddělením se zvláštním režimem pro lidi postižené...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...