Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pekař Bláha nechá Deltu obrůst rostlinami a nabídne lidovou jídelnu

  8:15aktualizováno  8:15
Úplnou proměnou prochází právě nyní obchodní centrum Delta na Fügnerově třídě v srdci Liberce. Poté, co jej koupil vyhlášený místní pekař Jiří Bláha, jej přebudovává na místo, kam se bude chodit za jídlem, pitím, ale i k lékaři nebo za sportem.

Obchodní centrum Delta vzniklo v minulém desetiletí. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Po všech pasážích obchodního domu se teď rozléhá dunění kladiv. Dělníci nosí suť, stavbyvedoucí obcházejí patra s nákresy a na všechno dohlíží Bláha osobně.

Přestavba nenechá kámen na kameni, změní se vnitřní dispozice, vnější plášť a celý objekt se dočká nového jména - Zelený strom.

„Na novém názvu jsme se shodli se švagrem. Hned vedle sídlí historický dům U Zeleného stromu. Přišlo nám vhodné udělat z Delty právě ten Zelený strom,“ popisuje Bláha.

Na první pohled bude nové centrum skutečně odkazovat na spojení s přírodou. Dnes reklamami polepený plášť domu ovinou popínavé rostliny, které ho v zimě zateplí a v létě ochrání před ostrými paprsky slunce.

„Ve druhém patře zároveň vytáhneme balkony, takže lidé z restaurace budou moci sedět nově i venku,“ vysvětluje Bláha.

Právě restaurace v úrovni vchodu z Moskevské ulice bude jedním z hlavních taháků. Nepůjde přitom o nového adepta na michelinskou hvězdu, nýbrž o lidovou jídelnu, kde si zákazníci vyberou nejen z klasických českých jídel.

Bláha počítá i se salátovým barem či samoobslužným pultem.

„Rádi bychom připravovali jak nízkonákladová jídla, tak světovou kuchyni. Zamlouvá se nám myšlenka, že bychom přinášeli i méně známé polské, ukrajinské či italské speciality.“

Kromě restaurační zóny se připravuje přestavba dalších pater.

Za doktorem do obchoďáku

Dnes modré podlaží by měli v následujících měsících obsadit doktoři a zdravotní specialisté.

Podobnou vizi mělo před několika lety obchodní centrum Plaza, ale plány tehdy ztroskotaly na finančních požadavcích obou stran.

Bláha přesto potvrzuje, že pro svůj projekt již první lékaře sehnal.

„Jednání probíhají úspěšně. Kromě pasivního zdraví chceme v Zeleném stromu připravit zázemí pro aktivní formu péče o tělo.“

V suterénu by proto rád otevřel fitcentrum a rozsáhlé regenerační linky, které by zahrnovaly saunu, páru či perličkovou koupel.

Co bude uvnitř

Restaurace s českou i světovou kuchyní, salátovým a samoobslužným barem a kavárenským koutkem.

Jídelní část prodloužená o balkony.

Samostatný menší sál pro kulturu, kongresy či semináře s vlastním barem.

Uzenářský pult s možností bufetového občerstvení.

Oddělení mléčných výrobků.

Patro lékařů a zdravotních služeb.

Regionální výrobci s nabídkou farmářských potravin.

Sportovní zázemí se servisem a poradenstvím.

Drobné služby typu správkárny či žehlení.

S pohybem by souvisela i prodejna sportovního zboží, která by nabízela servis či poradenství. Podle Bláhy musí dům žít.

„Každý obchod by měl nabízet kromě prodeje i něco navíc. Řešil jsem to se stávajícími nájemci a vznikly zajímavé myšlenky, například prodejna šatů by zajišťovala správkárnu či žehlení.“

To samé očekává od prodejen regionálních produktů.

Už v současnosti se z přízemí line vůně uzenin, do budoucna se řeznictví rozroste a zabere spolu s dalšími menšími výrobci potravin volné prodejní plochy.

Nápad přivést do Zeleného stromu regionální výrobce vítá i provozovatel nedaleké prodejny farmářských potravin Náš Grunt Petr Schmiedl.

„Zájem o regionální produkty roste, je to dáno i osvětou spotřebitelů, reklamou či soutěžemi. Kdybychom dostali nabídku přestěhovat se do nového komplexu, vážně bychom ji zvažovali.“

Myšlenka přivést drobné podnikatele z oblasti potravin pod jednu střechu je sympatická i Ivaně Jablonovské z proslulé Zmrzlinárny ve Stráži pod Ralskem.

„Představit a nabídnout obyvatelům a navštevníkům Libereckého kraje regionální, poctivé a oceněné produkty potravinářské i nepotravinářské, je přímo geniální nápad.“

Do konce března hodlá mít Jiří Bláha definitivně jasno v tom, jaké konkrétní nájemníky bude v Deltě mít. A jednotlivé obchody a provozovny pak začne otevírat postupně. Pokud získá včas všechna úřední povolení, chtěl by jídelnu otevřít 1. října.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Erwin Cettineo, který žil v Liberci v letech 1903 až 1985, tramvaje miloval....
Tramvaje byly Italovou láskou, z jeho fotek vznikla kniha

Dluh jednomu z nejpilnějších fotografů libereckých a jabloneckých tramvají, který během více než šedesáti let zachytil proměny vozů i obou měst samotných,...  celý článek

K oslavám plavské školy patřila i jednodenní výstava v jedné ze tříd....
Plavy se vrátily do minulosti, zdejší škola slaví 140 let

Bohatýrské časy, kdy učitel byl se starostou nejváženější člověk na vsi, se vynořily před každým, kdo se přišel podívat do malotřídní školy v jizerskohorských...  celý článek

Plánovaný návrh počítá s 25 metrů dlouhým plaveckým bazénem s třemi dráhami a...
Koupaliště za 76 milionů nechceme, rozhodli v referendu Jilemničtí

Obyvatelé Jilemnice odmítli v referendu plánovanou výstavbu koupaliště za zhruba 76 milionů korun. Proti stavbě se vyslovilo bezmála 82 procent zúčastněných.  celý článek

Grafton Recruitment Praha
Výpočtář - CAE

Grafton Recruitment Praha
Liberecký kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.