Obchodní centrum Delta vzniklo v minulém desetiletí.

Obchodní centrum Delta vzniklo v minulém desetiletí. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Pekař Bláha nechá Deltu obrůst rostlinami a nabídne lidovou jídelnu

  • 14
Úplnou proměnou prochází právě nyní obchodní centrum Delta na Fügnerově třídě v srdci Liberce. Poté, co jej koupil vyhlášený místní pekař Jiří Bláha, jej přebudovává na místo, kam se bude chodit za jídlem, pitím, ale i k lékaři nebo za sportem.

Po všech pasážích obchodního domu se teď rozléhá dunění kladiv. Dělníci nosí suť, stavbyvedoucí obcházejí patra s nákresy a na všechno dohlíží Bláha osobně.

Přestavba nenechá kámen na kameni, změní se vnitřní dispozice, vnější plášť a celý objekt se dočká nového jména - Zelený strom.

„Na novém názvu jsme se shodli se švagrem. Hned vedle sídlí historický dům U Zeleného stromu. Přišlo nám vhodné udělat z Delty právě ten Zelený strom,“ popisuje Bláha.

Na první pohled bude nové centrum skutečně odkazovat na spojení s přírodou. Dnes reklamami polepený plášť domu ovinou popínavé rostliny, které ho v zimě zateplí a v létě ochrání před ostrými paprsky slunce.

„Ve druhém patře zároveň vytáhneme balkony, takže lidé z restaurace budou moci sedět nově i venku,“ vysvětluje Bláha.

Právě restaurace v úrovni vchodu z Moskevské ulice bude jedním z hlavních taháků. Nepůjde přitom o nového adepta na michelinskou hvězdu, nýbrž o lidovou jídelnu, kde si zákazníci vyberou nejen z klasických českých jídel.

Bláha počítá i se salátovým barem či samoobslužným pultem.

„Rádi bychom připravovali jak nízkonákladová jídla, tak světovou kuchyni. Zamlouvá se nám myšlenka, že bychom přinášeli i méně známé polské, ukrajinské či italské speciality.“

Kromě restaurační zóny se připravuje přestavba dalších pater.

Za doktorem do obchoďáku

Dnes modré podlaží by měli v následujících měsících obsadit doktoři a zdravotní specialisté.

Podobnou vizi mělo před několika lety obchodní centrum Plaza, ale plány tehdy ztroskotaly na finančních požadavcích obou stran.

Bláha přesto potvrzuje, že pro svůj projekt již první lékaře sehnal.

„Jednání probíhají úspěšně. Kromě pasivního zdraví chceme v Zeleném stromu připravit zázemí pro aktivní formu péče o tělo.“

V suterénu by proto rád otevřel fitcentrum a rozsáhlé regenerační linky, které by zahrnovaly saunu, páru či perličkovou koupel.

Co bude uvnitř

Restaurace s českou i světovou kuchyní, salátovým a samoobslužným barem a kavárenským koutkem.

Jídelní část prodloužená o balkony.

Samostatný menší sál pro kulturu, kongresy či semináře s vlastním barem.

Uzenářský pult s možností bufetového občerstvení.

Oddělení mléčných výrobků.

Patro lékařů a zdravotních služeb.

Regionální výrobci s nabídkou farmářských potravin.

Sportovní zázemí se servisem a poradenstvím.

Drobné služby typu správkárny či žehlení.

S pohybem by souvisela i prodejna sportovního zboží, která by nabízela servis či poradenství. Podle Bláhy musí dům žít.

„Každý obchod by měl nabízet kromě prodeje i něco navíc. Řešil jsem to se stávajícími nájemci a vznikly zajímavé myšlenky, například prodejna šatů by zajišťovala správkárnu či žehlení.“

To samé očekává od prodejen regionálních produktů.

Už v současnosti se z přízemí line vůně uzenin, do budoucna se řeznictví rozroste a zabere spolu s dalšími menšími výrobci potravin volné prodejní plochy.

Nápad přivést do Zeleného stromu regionální výrobce vítá i provozovatel nedaleké prodejny farmářských potravin Náš Grunt Petr Schmiedl.

„Zájem o regionální produkty roste, je to dáno i osvětou spotřebitelů, reklamou či soutěžemi. Kdybychom dostali nabídku přestěhovat se do nového komplexu, vážně bychom ji zvažovali.“

Myšlenka přivést drobné podnikatele z oblasti potravin pod jednu střechu je sympatická i Ivaně Jablonovské z proslulé Zmrzlinárny ve Stráži pod Ralskem.

„Představit a nabídnout obyvatelům a navštevníkům Libereckého kraje regionální, poctivé a oceněné produkty potravinářské i nepotravinářské, je přímo geniální nápad.“

Do konce března hodlá mít Jiří Bláha definitivně jasno v tom, jaké konkrétní nájemníky bude v Deltě mít. A jednotlivé obchody a provozovny pak začne otevírat postupně. Pokud získá včas všechna úřední povolení, chtěl by jídelnu otevřít 1. října.