Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Liberecká pekařka zásobuje o svátcích svým cukrovím lidi, ale i jeleny

  9:02aktualizováno  9:02
Řada lidí dodnes peče na svátky dvanáct druhů cukroví, přesně jako to dělala jejich babička. Stále častěji se ale objevují lidé, kteří souboje s moukou, vejci či ořechy vzdávají a cukroví si prostě koupí. Třeba od vyhlášené liberecké cukrářky a pekařky Jany Novotné -Jahodové.

„Když je v receptu napsáno, že tam má být 40 deka vlašských ořechů, tak tam těch 40 deka ořechů dám,“ říká liberecká cukrářka Jana Novotná - Jahodová. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Lidé ho u ní kupují už dvacet let. "Nějakých osmdesát procent lidí si stále peče cukroví doma. Ten zbytek upeče třeba dva, tři druhy s dětmi pro vůni a atmosféru a pak si koupí od nás. Chodí i starší lidé, kteří už mají velké děti, nebo mladé páry, co děti ještě nemají. Už ale máme stálý okruh zákazníků," svěřuje se Jahodová.

Nejvíce u ní zákazníci kupují dvoukilová balení. "Přijde ale i paní pro třicet deka nebo pán, co chce čtrnáct kilo," říká pekařka.

V pekařství vyrábí každý rok kolem deseti druhů vánočních sladkostí.

"To je tak akorát, aby od každého bylo víc než tři kousky. Snažíme se dělat tu klasiku, co lidé znají z domova - rohlíčky, pracny, linecké a podobně," doplňuje Jahodová.

Všechny recepty na oblíbené sladkosti řady Liberečanů má cukrářka sepsané ve starém sešitu.

"Je to takový už léty ušmudlaný sešitek, kde jsou recepty od mámy a babičky. Jsou to recepty z klasických kuchařek, jen se to vždycky trochu vylepší - něčeho se přidá, jiného ubere," odhaluje Jahodová.

Říká, že vše se snaží dělat poctivě, a to nejen proto, že dnes už lidé poznávají, že konkrétní dort nebo koláč je právě od paní Jahodové. "Když je v receptu napsáno, že tam má být čtyřicet deka vlašských ořechů, tak tam těch čtyřicet deka ořechů dám," dodává pekařka.

Trochu si povzdychne nad kvalitou dnešních surovin. "Velmi se za ta léta proměnila a bohužel k horšímu. Například v jednom nejmenovaném tuku na pečení je dnes hodně vody a když ho rozpustíte a znovu necháte ztuhnout, vidíte mastná oka," vysvětluje Jahodová.

Suroviny nakupuje od svého léty prověřeného dodavatele. "Bereme od něj od mouky, vajec až po kvásek," přibližuje cukrářka.

"Dám si rakvičku a hned je mi líp"

Její výrobky ale netěší pouze chuťové pohárky lidské, ale i zvířecí. V rodinném domě v libereckém Rudolfově totiž její matka už léta krmí stádo jelenů a laní.

"Nerada jídlo vyhazuji, a tak když se něco neprodá, prodáváme to druhý den s padesátiprocentní slevou. Když se to ani pak neprodá, nosíme to jelenům. Vím, že koláče asi nejsou úplně ideální potravou pro ně, ale lidé už o tom vědí, a tak se tu takřka denně objeví taška se starým chlebem nebo kaštany," popisuje Jahodová.

Asi dvacetihlavé stádo spárkaté zvěře je na pravidelné občerstvení padesát metrů od domu Jahodových zvyklé. "Stávalo se, že máma přišla k silnici, zabouchala na kbelík a volala Rudolfe a za chvíli se objevil jelen Rudolf," směje se cukrářka.

A co vlastně vyhlášená pekařka peče sama doma? "Doma už nepečeme. Máme cukroví od nás z pekárny," prozradila Jahodová.

I když každý den přichází do styku s nadýchanými dortíky, voňavými koláči či vanilkovými rohlíčky, rozhodně se jí sladké ještě nepřejedlo a doma pak nesahá po krvavém bifteku.

"Já mám sladké strašně ráda. Víte, jak začíná můj pracovní den? Uvařím si kávu a dám si k ní rakvičku se šlehačkou. Hned je lépe," uzavírá Jahodová.

Autor:



Nejčtenější

Napřed ticho, pak euforie. Mladý hasič je prvním Čechem v klubu šampionů

Jan Pipiš z Liberce se stal prvním Čechem, který si na mistrovství světa v...

Profesionální hasič Jan Pipiš z Liberce se v americkém Louisville stal prvním Čechem, který si na mistrovství světa v...

Plzeň - Jablonec 2:0, dva rekordy Viktorie, Krmenčík rozhodl dvěma góly

Plzeňský záložník Milan Petržela (vlevo) a Matěj Hanousek z Jablonce v souboji...

Fotbalisté Plzně zakončili suverénní podzim patnáctým vítězstvím. Jablonec v 16. kole zdolali díky dvěma gólům Michaela...



Darováním kostní dřeně zachránil šest lidí, málem při tom sám zemřel

Strážný Ladislav Venclák (vpravo) daroval kostní dřeň, ocenění mu předal...

Strážný Vazební věznice v Liberci Ladislav Venclák daroval kostní dřeň a zachránil tak šest životů onkologicky...

Třinec ve čtvrtfinále LM vyhrál, Kometa remizovala a Liberec prohrál

Třinecký útočník Milan Mikulík (v červeném) bojuje před brankou Brynäs ve...

Hned tři české týmy vstoupily v úterý do čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů. Třinec svůj úvodní duelu doma se švédským...

Případ Tecl. Stáhne si ho zpět Slavia, nebo zůstane v Jablonci?

Jablonecký Stanislav Tecl (v zeleném) vyráží dopředu v utkání proti Brnu.

V podzimní části minulé sezony první fotbalové ligy předváděl levý obránce Matěj Hybš v Jablonci tak dobré výkony, že...



Další z rubriky

Chceme německého rytíře, odhlasovali si studenti v roli zastupitelů

Socha rytíře, který byl součástí Metznerovy kašny v Jablonci, vznikla v roce...

Jaké je rozhodovat o chodu a budoucnosti města, si vyzkoušeli studenti jabloneckého gymnázia. Řešili hazard, obchodní...

Mlýny, pily, cihelny. Nová kniha představí technické stavby Frýdlantska

Vůz s nákladem z mlýna Emila Wohla v Arnolticích před nemocnicí ve Frýdlantu.

Před šesti lety na sebe upozornil historik z libereckého Národního památkového ústavu Petr Freiwillig svou knihou o...

Interna v turnovské nemocnici zůstane, jednotka intenzivní péče skončí

Internu v turnovské nemocnici povede dosavadní zástupce odcházejícího primáře...

Jen díky pomoci libereckých lékařů se podařilo zachránit interní oddělení nemocnice v Turnově. Na konci roku ho...



Najdete na iDNES.cz