Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Krávy tady myjí, češou a hladí. A každá má své vlastní jméno

Horský vzduch, šťavnaté bylinky, ale i osobní přístup. Téměř dokonalou idylku má stovka krav na nejvýše položené české biofarmě Josefa Josífka Jóna v Příchovicích. O jejich komfort se tu už více než 25 let stará hlavní zootechnička Irena Vodseďálková.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J94o29s10e42f 45C91h24ý30l59e77k 5147267549490

Některé možná mají jména. Na 2000 .litru mléka musí mít aspoň 100 krav. To není možné si je všechny pamatovat a poznat.

0/0
22.7.2016 19:34

M80a95r76t10i35n 80M52u96s53i71l 4110501483401

Kejda od krav? ;-D Je-li skot ustájen na podestýlce, tedy pokud pod něj ošetřovatel hodí řekněme 2x denně trochu slámy, žádná kejda vzniknout NEMŮŽE! Vzniká klasický hnůj alias chlévská mrva. Z běžné stáje, které se stavěly na vesnicích už od padesátých let, se hnůj ráno a večer vyhrne na valník a následně vyveze na hnojiště.

Už v době JZD se zvířata ve stájích pojmenovávala. Běžná aktivita zaměstnanců. Stejně tak zvířatům náležela péče (čištění atd.). Vše bylo o přístupu vedení podniku a především o ošetřovatelích. Prostě to bylo v lidech. Když přišel nějaký snědý negramot z osady na východním Slovensku, tak to podle toho s péčí o zvířata taky vypadalo. Personálně dobře obsazené stáje bývaly prostě vzorové. A nemusela to být ani ekofarma. Louky se hnojily hnojem i v letech minulých a umělá hnojiva se pro produkci trávy skutečně nepoužívala.

Článek se prostě povedl. Tolik chovatelsky zcela běžných věcí vydávat za unikát?

Btw. Kejda vzniká jen (především) při ustájení na roštu a je jakousi kaší moči, výkalů, vody a zbytků krmiva. Doporučuji autorovi studijní cestu např. do vepřína SZP na Sychrově.

+1/0
26.5.2016 13:44

M72i12l77a78n 62T38r76i36b64u50č45e16k 5134887704560

Zklamu Vás. Ano, kejda je i od krav. Už si po těch letech nevzpomenu, jestli to byla jednička nebo dvojka ve Vysokém, ale tam na roštech byli.

0/0
26.5.2016 16:30

M62a65r20t81i61n 91M55u10s66i52l 4310551693431

Krávy stály na roštech? Pak by od nich byla kejda. Ale takový provoz jsem u hovězího nepotkal. Pro prasata byly rošty typizované od 70. let. Pro skot bylo bezstelivové staní opravdu výjimka. A tam kde vzniklo se od něho velmi rychle upouštělo ze zdravotních důvodů skotu (záněty paznehtů i mléčné žlázy).

Ani případný výjimečný rošt nemění nic na tvrzení, že kráva na slámě vytváří hnůj. ;-)

0/0
26.5.2016 17:55

D51i74t89a 85S75m35í46t90a20l56o54v40á 7351639295779

Stačí se podívat na fotky z toho kravína a je jasné, že krávy nejsou chované na podestýlce. Slámu mají nejspíš v "postýlkách", to jsou místa, kam si chodí po krmení lehnout. Jak stojí u té brány, není za nimi vidět ani jedno podestlané místo. Úplně běžná praxe dnes už v drtivé většině moderních kravínů. Tyhle mají navíc oproti nim ten přístup na pastvu. Nikde ovšem nepíšou jak často a na jak dlouho. Krmení vypadá na senáž, taky nic neobvyklého ani v kravínech, které si bio neříkají. V takto řízeném kravíně té kejdy vzniká hodně.

0/0
27.5.2016 17:37

R62a36d95e12k 48J83a37h58n 8216197315775

Jsem právní zástupce Šimona Pláničky. Budeme Vás žalovat.

+1/0
26.5.2016 13:15

J95i85ř54í 79J94u17r93á40š23e12k 8947315310707

Není to paní Škopková? Z družstva u kterého jde přestavba tak rychle, že už dnes se mají líp než zítra... pozítří...:-)

+2/0
26.5.2016 13:08

H63a36n30a 66F90i79n88k88o94v59á 1676945664466

Má pravdu, předsedo! ;-D

0/0
26.5.2016 14:29

Z40d74e65n13ě68k 94W33e11r74n45h27a68r87t 6637595412748

dneska půjde na jatka Eliška, zítra Irenka a taky Maruška už moc nedojí, ta taky půjde brzy...

+3/−1
26.5.2016 13:04

Š79á77r38k73a 31M89a52t40y96á17š95o59v29á 1371225372939

víte co jste pane?? Vy jste Průůůduch!!!! ;-)

+1/0
26.5.2016 13:11

D81a37n38a 27P62o74l31a61n61e84c48k31á 3906345397625

Obilí a kukuřice se SEJE !

+3/0
26.5.2016 13:04







Najdete na iDNES.cz