Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Je to revoluce v českém pekařství, říkají odborníci o novém superchlebu

Revolucí v českém pekařství nazývají odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze speciální celozrnnou mouku, kterou vyvinuli v Mlýnu Perner ve Svijanech. Podle odborníků je to unikát nejen v rámci Česka, ale i střední Evropy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H52e67i38n76r89i87c16h 75F92l88e80i14s71c68h32m86a43n19n 3284879930124

Stačí nebej línej jako veš, naučit se péct vlastní kváskovej, a pak teprve by se i tihle jakopekaři museli poctivě vynasnažit aby zaujali i bez blábolení pisálků.

0/−2
6.10.2016 22:13

B57l74a39n93k65a 13P22u38n58k84e95r62t77o24v21á 7300545453545

Jak jednoduché kritizovat. Úspěch se v ČR bohužel neodpouští. Tak si lidičky nazapomeňte nakoupit rozmrazované pečivo v supermarketu. Je přeci jedno co v tom je,hlavně že je to v akci! ;-D

+1/0
6.10.2016 17:37

M35i75l11a76n 37V71i79k 1917595123613

A ta šiška chleba váží 10 dkg nebo 2 kila??8-o

0/0
6.10.2016 14:24

P54e73t63r 50K20o62l46á94ř 2328137634631

Stačilo semlít votruby pro prasata, najít pár naivních novinářů a super výdělek je na světě .... Náklady jsou mnohem nižší, ale cena za prasečí superchleba trojnásobná ...

+2/0
6.10.2016 9:28

P40e95t18r 19S90c17h74w22a63r82z 7438689353561

Mně chuť celozrnného pečiva nevadí. Vadí ale to, že výrobce (dříve pekař) ve snaze, aby to vypadalo ještě "zdravěji" na to nasype 20 druhů semínek. :-/

+2/0
6.10.2016 9:15

J97a12r32o85s20l62a36v 95S40a31n98t37n14e57r 9828593229511

To nevadí, že je to jemně namletý šrot pro prasata, ale je to exkluzivní a když se k tomu správně vykulí oči (jako třeba nejmenovaná hlasatelka na Nově) tak je to trhák a šmytec. Z vědeckého hlediska je však zajímavé, že prasata po tomto šrotu pěkně tloustnou ale člověk po něm bude hubnout. Já bych dokonce marketingově tvrdil, že ten šrot je sofistikovaný a sám pozná, ve kterém těle se nachází a co má tudíž dělat. Tak já osobně raději chvíli počkám, až jiní vědci, placení jinou agenturou, zjistí, že je vlastně všechno špatně.

+6/0
6.10.2016 9:05

O71l21d69ř80i28c62h 87R83y84k88r 6969719400

...„Hledali jsme technologii, na které by se dala umlít otruba....

Takže votrubama do nás , jo ??? A prej superchleba !!!

+2/−1
5.10.2016 19:37

W94a24l62t64e44r 71D45i91v11i37š 6447652862192

Vyrábět bez éček, jo? Takže určitě ani E 408? A bez chemie... Hmmm... A kvasinky chemicky nevyrábějí E 290?

No jo, já vím, že rejpu, je mi jasný, co chtěl ten člověk říct, ale tohle démonizování éček a chemie mě fakt štve. Samotné pečení je chemický proces při kterém dochází k přeměně cukrů, bílkovin a dalších látek. Při kynutí taky jede chemie na plné pecky, kvasinky (droždí, to je to E 408) vyrábějí oxid uhličitý (E 290). A většina éček jsou úplně obyčejné látky, kde E xxxx dává jenom jednoduchý kód, jak to snadno hledat v katalogu. Jen realtivně málo éček je škodlivých nebo i potenciálně nebezpečných (jako všude záleží na množství - třeba bez cukru žít nemůžeme, ale sypat ho do sebe ve velkým je špatný).

+6/−1
5.10.2016 18:56

L13u27k38á14š 69K90o95h24o86u27t 7828684962369

"Při kynutí taky jede chemie na plné pecky, kvasinky (droždí, to je to E 408) vyrábějí oxid uhličitý (E 290)"

a ještě ethanol...

+2/0
5.10.2016 22:01

J76i46ř97í 67E89r14b22e50n 1923484866767

Kdyby ethanol, to ještě jde. Líh je horší, a vůbec nejděsivější je špiritus! Abstinent si ani nemůže kousnout do chleba. Chémie nás vobklíčila a chémie nás zabije. Všechno je popráškovaný... ;-)

+4/0
5.10.2016 22:45

V59í70t 82J34ů25z40a 8522346801668

Také se u chleba používá šizení pomocí droždí, chlebový kvásek je ale něco jiného.

0/0
5.10.2016 22:37

O59n92d11ř49e97j 98N75o47v60á13k 9487644339899

To jsem se toho dozvěděli ...

zřejmě tu mmouku vyrábí někde ve světě, když jde o unikát jen ve střední Evropě ....

+4/0
5.10.2016 18:09

P46e96t96r 15K50o61l34á89ř 2268927414341

Spiše to bude tím, že tam kde nemají na normální mouku tohle vyrábějí z nouze jako náhražku ...

0/0
6.10.2016 9:31
Foto

M40i61r12o51s26l72a55v 20S85t14e66i50n15e23r 6748544863835

Takovou mouku mleli už za první světové války, byla nouze o obilí a tak se do chleba zapracovaly otruby a brambory. Ne všechny tyto nouzové recepty byly nechutné nebo špatné, z toho se po válce udělaly ty různé cereální buchty.

Česká specialita je "cereální" chléb z nejlevnější bílé mouky zadělaný kvasnicemi na knedlíky, obarvený třeba kurkumou nebo jiným barvivem na temnou barvu a posypaný třeba sezamem nebo lněným semínkem.

+1/0
6.10.2016 18:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.