Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Je to revoluce v českém pekařství, říkají odborníci o novém superchlebu

Revolucí v českém pekařství nazývají odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze speciální celozrnnou mouku, kterou vyvinuli v Mlýnu Perner ve Svijanech. Podle odborníků je to unikát nejen v rámci Česka, ale i střední Evropy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H15e41i21n21r53i46c43h 29F49l18e69i31s11c63h50m50a77n26n 3704939360814

Stačí nebej línej jako veš, naučit se péct vlastní kváskovej, a pak teprve by se i tihle jakopekaři museli poctivě vynasnažit aby zaujali i bez blábolení pisálků.

0/−2
6.10.2016 22:13

B33l84a85n71k67a 64P34u45n54k58e35r12t14o88v30á 7470115783725

Jak jednoduché kritizovat. Úspěch se v ČR bohužel neodpouští. Tak si lidičky nazapomeňte nakoupit rozmrazované pečivo v supermarketu. Je přeci jedno co v tom je,hlavně že je to v akci! ;-D

+1/0
6.10.2016 17:37

M31i67l88a93n 34V43i70k 1507135503813

A ta šiška chleba váží 10 dkg nebo 2 kila??8-o

0/0
6.10.2016 14:24

P75e93t56r 37K25o50l26á27ř 2648207434621

Stačilo semlít votruby pro prasata, najít pár naivních novinářů a super výdělek je na světě .... Náklady jsou mnohem nižší, ale cena za prasečí superchleba trojnásobná ...

+2/0
6.10.2016 9:28

P45e11t66r 75S28c95h90w52a23r66z 7148159433311

Mně chuť celozrnného pečiva nevadí. Vadí ale to, že výrobce (dříve pekař) ve snaze, aby to vypadalo ještě "zdravěji" na to nasype 20 druhů semínek. :-/

+2/0
6.10.2016 9:15

J16a22r50o10s74l39a20v 20S87a83n97t62n17e53r 9528533509571

To nevadí, že je to jemně namletý šrot pro prasata, ale je to exkluzivní a když se k tomu správně vykulí oči (jako třeba nejmenovaná hlasatelka na Nově) tak je to trhák a šmytec. Z vědeckého hlediska je však zajímavé, že prasata po tomto šrotu pěkně tloustnou ale člověk po něm bude hubnout. Já bych dokonce marketingově tvrdil, že ten šrot je sofistikovaný a sám pozná, ve kterém těle se nachází a co má tudíž dělat. Tak já osobně raději chvíli počkám, až jiní vědci, placení jinou agenturou, zjistí, že je vlastně všechno špatně.

+6/0
6.10.2016 9:05

O79l50d71ř39i24c10h 17R14y12k83r 6159579970

...„Hledali jsme technologii, na které by se dala umlít otruba....

Takže votrubama do nás , jo ??? A prej superchleba !!!

+2/−1
5.10.2016 19:37

W64a84l11t83e21r 21D30i87v37i49š 6947112912462

Vyrábět bez éček, jo? Takže určitě ani E 408? A bez chemie... Hmmm... A kvasinky chemicky nevyrábějí E 290?

No jo, já vím, že rejpu, je mi jasný, co chtěl ten člověk říct, ale tohle démonizování éček a chemie mě fakt štve. Samotné pečení je chemický proces při kterém dochází k přeměně cukrů, bílkovin a dalších látek. Při kynutí taky jede chemie na plné pecky, kvasinky (droždí, to je to E 408) vyrábějí oxid uhličitý (E 290). A většina éček jsou úplně obyčejné látky, kde E xxxx dává jenom jednoduchý kód, jak to snadno hledat v katalogu. Jen realtivně málo éček je škodlivých nebo i potenciálně nebezpečných (jako všude záleží na množství - třeba bez cukru žít nemůžeme, ale sypat ho do sebe ve velkým je špatný).

+6/−1
5.10.2016 18:56

L17u85k13á67š 25K13o96h61o89u77t 7648644702589

"Při kynutí taky jede chemie na plné pecky, kvasinky (droždí, to je to E 408) vyrábějí oxid uhličitý (E 290)"

a ještě ethanol...

+2/0
5.10.2016 22:01

J13i98ř95í 19E79r78b95e78n 1113954546887

Kdyby ethanol, to ještě jde. Líh je horší, a vůbec nejděsivější je špiritus! Abstinent si ani nemůže kousnout do chleba. Chémie nás vobklíčila a chémie nás zabije. Všechno je popráškovaný... ;-)

+4/0
5.10.2016 22:45

V64í55t 95J38ů59z18a 8352726661198

Také se u chleba používá šizení pomocí droždí, chlebový kvásek je ale něco jiného.

0/0
5.10.2016 22:37

O10n91d68ř49e21j 61N27o85v79á24k 9597394209719

To jsem se toho dozvěděli ...

zřejmě tu mmouku vyrábí někde ve světě, když jde o unikát jen ve střední Evropě ....

+4/0
5.10.2016 18:09

P83e33t51r 87K46o21l75á32ř 2878297344951

Spiše to bude tím, že tam kde nemají na normální mouku tohle vyrábějí z nouze jako náhražku ...

0/0
6.10.2016 9:31
Foto

M64i45r88o98s19l73a30v 52S89t70e46i22n69e94r 4850422550436

Takovou mouku mleli už za první světové války, byla nouze o obilí a tak se do chleba zapracovaly otruby a brambory. Ne všechny tyto nouzové recepty byly nechutné nebo špatné, z toho se po válce udělaly ty různé cereální buchty.

Česká specialita je "cereální" chléb z nejlevnější bílé mouky zadělaný kvasnicemi na knedlíky, obarvený třeba kurkumou nebo jiným barvivem na temnou barvu a posypaný třeba sezamem nebo lněným semínkem.

+1/0
6.10.2016 18:36







Najdete na iDNES.cz