Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Lyžařské kolečko na Jizerské padesátce zachrání místní majitele penzionů

  8:24aktualizováno  8:24
V pátek startuje slavná Jizerská padesátka a takovou novinku ještě závod během předchozích 48 ročníků nezažil. Pojede se na čtyřkilometrovém okruhu namísto dálkového běhu Jizerskými horami. Reakce závodníků jsou rozpačité, většina hoteliérů v Bedřichově ale jásá.

„Je to sice poprvé nezvyklý kočkopes, ale i přidaná hodnota Padesátky. Okruh tu zůstane minimálně měsíc,“ komentuje letošní netradiční ročník závodu Marek Pazderský. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Přepisuje se sice tradice závodu a mnoho lidí nám kvůli tomu odřeklo, protože se jim to nelíbí. Nám ale novinka v podobě kolečka s umělým sněhem pomůže udržet během ledna hosty, ať bude počasí jakékoliv,“ líčí většina oslovených majitelů pensionů v Bedřichově.

Radost je znát z obličeje majitele Lesní chaty v Bedřichově Pavla Kučery. Ještě před týdnem totiž hrozilo, že se závod kvůli počasí nepojede. „Všechno je lepší než zrušení,“ říká.

Nově zrekonstruovaná restaurace a chata se může pyšnit jedním z nejlepších umístění v Bedřichově, závodníci jen sejdou pár desítek metrů z kopce a jsou na startu. Přesto ještě ve čtvrtek nebylo plno.

„Je pravda, že nám hodně závodníků zrušilo rezervace. Vadilo jim, že by běhali dokola. Většinou to byli hosté ze zahraničí. Ozvali se ale zase další,“ přiblížil Pavel Kučera.

Čtyřkilometrový okruh využijí i turisté

Čtyřkilometrový okruh s umělým sněhem naopak považuje za největší výhru Bedřichova pro následující dny, které neslibují třeskuté mrazy.

„Kolečko tu vydrží řadu týdnů, i když přijde obleva. Lidé se mohou spolehnout na to, že si u nás zaběžkují, i kdyby jinde sníh nebyl,“ raduje se Kučera. Hned po skončení Padesátky obsadí pokoje několik dětských kurzů. „Jsme moc rádi, že tady ten okruh bude.“

„Je to sice poprvé nezvyklý kočkopes, ale i přidaná hodnota Padesátky. Okruh tu zůstane minimálně měsíc,“ komentuje zase během práce na skluznici páru běžek servisman Marek Pazderský.

Tomuto provozovateli Ski servisu Mára dala zima pocítit, jak dokáže být vrtkavá. Servisman, který se mimo jiné stará o lyže elitních závodníků, otevřel svoji provozovnu až 3. ledna.

Závodníci si v jeho ski servisu vždy dopředu rezervují termíny na přípravu lyží a do Vánoc je většinou kapacita vyprodaná. „Nebyl sníh, tak jsme nevyprodali, máme zhruba polovinu toho, co jindy. Spousta lidí to ruší s tím, že nepojedou, když je to na čtyři kola, nebo si na tuto kratší vzdálenost namažou sami,“ řekl Marek Pazderský.

Diváci si užijí elitní závodníky

„Hlavní závod bude díky okruhu velmi atraktivní, diváci si elitu opravdu užijí. Pro provozovatele penzionů před Padesátkou je to ale spíš nevýhoda, protože se startuje ve třech dnech. U nás ubytovaní hosté poběží už v pátek a odjedou proto dřív, i když měli rezervaci třeba až do pondělí,“ zmínila Lenka Řezáčová, manželka fenomenálního českého běžce a trojnásobného vítěze Padesátky Stanislava Řezáče. Provozují spolu penzion u Standy Řezáče.

„Chápu, že jde o závod série Worldloppet a přeložit ho nejde. Pro mě ale byla Padesátka vždycky spojená s krásným během lesem. Nechci si na nějakém kolečku připadat jako veverka v kleci. Navíc bych ani neběžel padesát kilometrů,“ vysvětlil Jablonečan Jindřich Merunka důvod, proč se letos nepostaví na start závodu.

Mnohým lyžařům také vadí, že si nemohou porovnávat časy s nejlepšími.
Letošní 49. ročník Jizerské padesátky odstartuje dnes v deset hodin Mini Jizerskou Pojišťovny VZP.

Na rekreační běžce čeká trať dlouhá jen okolo 16 km a startovat budou během tří dnů v blocích vždy s maximálně 400 závodníky. Vzdálenost více než padesáti kilometrů klasicky je vypsána jen pro elitní kategorii běžců v rámci Ski Classics. V neděli patnáctkrát absolvují čtyřkilometrový okruh.

Autor:


Nejčtenější

Na vrcholku Ještědu hořel les, hasiči nasadili vrtulník a letadlo

Požár lesa na Ještědu pomáhají hasit i letadla (13.8. 2018).

Stovka hasičů likvidovala šest hodin požár na vrcholku Ještědu. Vzplanul zde lesní porost. Kvůli svažitému terénu...

Nechci dělat mizernou mouku, říká mlynář a chce prorazit do řetězců

Dosud zákazníci mouku z mlýnu Daniela Pernera nemohli koupit v maloobchodech....

Nechci být nejlevnější, ale nejlepší. Krédo, které provází majitele mlýna ve Svijanech Daniela Pernera už řadu let. A...



Nezmarův recept na posily: Nebrat ty nejlepší, ale nejvhodnější

Jan Nezmar

Když v posledním půlroce kariéry nakukoval do manažerské práce, ocitl se u zrodu pozoruhodné kooperace - v létě 2012...

Zápřednice vyděsila lidi ve Cvikově. Jako píchnutí vosy, uklidňuje odborník

Zápřednice jedovatá chránící kokon s vajíčky. Výrazná kusadla jí v tom pomáhají.

Ve Cvikově se objevil jeden z nejjedovatějších pavouků žijících v Česku. Zápřednici jedovatou vyfotili lidé v...

VIDEO: Muž našel v lese 158 grošů z doby Václava II. a Jana Lucemburského

Vysocký poklad, nalezený před týdnem, obsahuje 41 grošů Václava II. s nápisem...

Zatím se koupou v destilované vodě ve dvou plastových miskách a vypadají docela obyčejně. Ale tak velký poklad...

Další z rubriky

Hravá školka našla inspiraci v japonském Tokiu, otevřou ji na podzim

V libereckých Vratislavicích dokončují stavbu netradiční školky.

Krátce před dokončením je stavba zcela netradiční hravé mateřské školy inspirované tokijským předobrazem. Školka „v...

Zápřednice vyděsila lidi ve Cvikově. Jako píchnutí vosy, uklidňuje odborník

Zápřednice jedovatá chránící kokon s vajíčky. Výrazná kusadla jí v tom pomáhají.

Ve Cvikově se objevil jeden z nejjedovatějších pavouků žijících v Česku. Zápřednici jedovatou vyfotili lidé v...

Jablonecká Proseč si oddechne od kamionů, skládka se přesune na Brandl

Škody po pátečním požáru se odhadují na dvacet milionů korun. Narušená je...

Páteční požár na skládce odpadů v jablonecké Proseči poukázal na problém: překladiště stojí na nevhodném místě a je moc...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz