Turnovská zmrzlinářka se učila od mistrů, šmoulovou příchuť neprodává

  11:19
Slova „pravá italská“ nejsou v případě zmrzlinářky Lenky Táchové z Turnova jen levným reklamním tahákem. Připravovat oblíbenou mraženou pochoutku se totiž učila na specializované škole přímo od italských mistrů.

Lenka Táchová si otevřela v Turnově vlastní zmrzlinárnu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Táchová vzpomíná na svůj pobyt na Carpigiani Gelato University v italské Boloni, kde studovala dva roky předtím, než se rozhodla otevřít si v Turnově zmrzlinárnu.

„Nejvíce mě překvapilo, kolik se musíme učit matematiky, a hodně složité matematiky,“ říká. Vlastní zmrzlinárnu otevřela letos v květnu. Jednoduchá cesta to ale rozhodně nebyla.

„To, co vidíte, je výsledek tříleté práce,“ ukazuje Lenka Táchová nevelké prostory zmrzlinárny Togelato v Nádražní ulici.

„Nejprve jsem přečetla spoustu knih, pak jsem si koupila domácí zmrzlinovač a dělala zmrzlinu doma, pak jsem se dozvěděla o Boloni a začala na ni šetřit a teprve po návratu jsem dokázala naplánovat, jak a co chci lidem vlastně prodávat,“ líčí začátky zmrzlinářka.

Náročné bylo podle ní najít také vhodné prostory, pak následovaly investice do nákladného vybavení.

„Chtěli jsme ty nejmodernější technologie, které nám umožní dělat zmrzlinu tak kvalitně, jak ji dělají Italové,“ pokračuje a ukazuje na zbrusu nový naleštěný výrobník zmrzliny i rychlochladicí šoker.

Na Carpigiani Gelato University se naučila nejen počítat přesné poměry ingrediencí, ale také prošla praktickou výukou a seznámila se s lidmi z celého světa, kteří měli stejný sen jako ona. „Doteď jsme v kontaktu, víme, komu se podařilo, komu to covid zkomplikoval.“

Nezastírá, že ani jim se problémy způsobené pandemií nevyhnuly. Zmrzlinárnu sice otevřeli pouze s měsíčním zpožděním na začátku letošního května. Horší to ale bylo se sháněním zákazníků z řad velkoobchodníků. „Nemohli jsme oslovovat restaurace, které budeme potřebovat v zimě,“ vysvětluje Táchová s tím, že se situace zlepšuje a už zaváží několik podniků. 

Sází na to, že si vybudují síť zákazníků, kteří budou vyžadovat zmrzliny vyrobené bez náhražek, z kvalitních surovin. „Používáme zásadně ovoce, čokoládu, vanilkové lusky nebo oříškové pasty,“ popisuje zmrzlinářka.

Makovou příchuť mají, šmoulovou ne

Příchutě vyrábí klasické, ale nechybí ani módní sušenkové nebo maková. Jen šmoulové se podle ní zákazníci zatím nedočkají. „Když jsem nad zmrzlinárnou začala přemýšlet, říkala jsem si, že tam pověsím velký nápis: Omlouváme se všem, kteří si chtěli dát šmoulovou,“ směje se.

Podivně modrou zmrzlinu ale nezavrhuje úplně. „V dnešní době už se dá barvit i přírodními látkami,“ vysvětluje s tím, že většinou však mají tento pro jídlo netradiční odstín na svědomí chemické přísady.

Přestože profesionální zmrzlinářkou je Lenka Táchová od letošního května, jídlo ji živí už dvacet let. Je úspěšnou foodstylistkou a mezi její stálé klienty patří například nadnárodní řetězec fastfoodu.

Segedín je nefotogenický

„Mým oborem je natáčení a focení reklam, reklamních obalů a dalších reklamních materiálů,“ vysvětluje. „Musím technicky vymyslet, jak by jídlo mohlo dobře vypadat, pak jdu nakoupit ty nejkrásnější ingredience a pak to sama uvařím. Legrační je, že zatímco kuchaři v restauracích mají super vybavení, my máme jen polní kuchyni,“ směje se.

Nejsložitější bývá podle ní příprava české kuchyně. „Třeba segedín je naprosto nefotogenický. Svíčková má aspoň brusinkový terčík,“ dodává. Náročné jsou podle ní i polévky. „Musíte ingredience podepřít tak, aby plavaly na hladině. Klient chce, aby zákazník viděl, co si vlastně kupuje,“ vysvětluje s tím, že za ta léta už navařila stovky jídel.

Vyučená kuchařka přitom není, má vystudovanou sociální práci. „Ve dvaceti jsem ale kamarádce asistovala u focení a hned jsem věděla, že to chci dělat,“ uzavírá.

  • Nejčtenější

Kriminalisté vyšetřují údajné zneužití dětí, podezřelým se jejich rodiny mstí

25. března 2024  17:10

Kriminalisté vyšetřují údajné zneužití dvou dětí v Mimoni na Českolipsku. Podle zjištění portálu...

Spory dědiček ohrožují oblíbenou samoobsluhu, zaměstnanci se bojí o výplaty

21. března 2024  9:38,  aktualizováno  15:18

Budoucnost prodejny potravin Kendik v libereckém paláci Dunaj je nejistá. Dlouhodobé rodinné spory...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Všichni se snaží šetřit, pro nás je to cesta do pekla, říkají malovýrobci

22. března 2024  15:48

Ruční a bio výrobou mohou jen těžko konkurovat cenám v supermarketech. Kromě prodeje na svých...

Soukalová zrušila účast v charitativní show, nahradí ji šéfkuchař Pohlreich

27. března 2024  10:32

Ještě před týdnem se z plakátů zvoucích na charitativní M. K. Show smála někdejší biatlonová hvězda...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Syn nechal matku ležet ve výkalech, sousedka zalarmovala policii

25. března 2024  13:27,  aktualizováno  15:01

Z nelidských podmínek nevědomky vysvobodila postarší ženu z České Lípy její sousedka. Přes dveře ji...

Šperky z Turnova učarovaly i Obamovi. Teď Český granát míří do Japonska

28. března 2024  16:17

Jeho barva, rudá jako holubí krev, upoutala pozornost člověka již v době stěhování národů. Obchodní...

Soda mezi sklo i pečení na 860 stupňů. Medaile pro MS se tvořily měsíce

28. března 2024  12:19

Medaile pro květnový hokejový šampionát už spatřily světlo světa. Jsou z tradičního tuzemského...

V jablonecké nemocnici hořela kuchyně, hasiči zachránili dva lidi

27. března 2024  12:20,  aktualizováno  15:50

V nemocnici v Jablonci nad Nisou hořela dnes kolem poledne kuchyně. Několik desítek lidí se před...

Naprosto likvidační, zhodnotil soud zbití známého. Muži zpřísnil vězení na 12 let

27. března 2024  15:45

Odvolací soud dnes poslal osmačtyřicetiletého Jana Holického za pokus o vraždu na dvanáct let do...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...