Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ve školách vaří líp. Pořád ale dávají dost vepřového a málo polévek

  14:47aktualizováno  14:47
Málo zeleninových a luštěninových polévek. Příliš mnoho vepřového masa. Nedostatek bezmasých jídel. Malá nabídka obilných a luštěninových pomazánek a obilných kaší. To jsou nejčastější chyby, kterých se při sestavování jídelníčků pro děti dopouštějí školní jídelny v Libereckém kraji.
Problémem v jídlech pro děti je stále příliš mnoho vepřového masa.

Problémem v jídlech pro děti je stále příliš mnoho vepřového masa. | foto:  Viktor Chlad, MAFRA

Vyplývá to z hodnocení Krajské hygienické stanice. „Kontrolou prošlo celkem dvaasedmdesát jídelních lístků. Sedmnáct z českolipského, dvacet z jabloneckého a libereckého a patnáct ze semilského okresu,“ uvedla tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Jedenačtyřicet hodnocení bylo provedeno ve školních jídelnách, které připravují pouze oběd, a zbytek, to jest jedenatřicet, ve školních jídelnách mateřských a základních škol, které připravují pro děti kromě obědů i dopolední přesnídávky a odpolední svačiny.

Až na v úvodu zmíněné nedostatky si však jídelny nevedly vůbec zle.

„Z těch, kde se připravují jen obědy, jich mělo výborný jídelníček pětatřicet procent, velmi dobrý dvacet devět a dobrý jídelníček také dvacet devět procent. Ve zbylých jídelnách jich mělo výborný jídelníček deset, velmi dobrý dvaatřicet a dobrý pětapadesát procent,“ prozradila mluvčí.

Ve srovnání s hodnocením školních jídelníčků v předloňském roce je třeba školní jídelny pochválit.

„Stoupá podíl jídelníčků, které se dostaly do kategorie výborné. Předloni jich bylo sedmadvacet procent, loni už to bylo pětatřicet procent,“ podotkla Balašová. „Všechny školní jídelny obdržely písemné hodnocení měsíčního jídelního lístku, případně také návrh na zlepšení.“

Obecně je hlavním cílem snížit počet pokrmů z vepřového masa, snížit nabídku knedlíků, vyřadit nebo omezit paštiky, uzeniny, nabízet nesladký nápoj.

„Místo těchto pokrmů je vhodné připravit dětem více zeleniny, luštěnin a jiných obilovin, které jsou zdraví prospěšnější. V neposlední řadě stále přetrvává snaha naučit děti od nejútlejšího věku zásadám zdravého stravování tím, že se s ním budou denně setkávat ve škole,“ poznamenala mluvčí Balašová. Liberec





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Lukáš Jašek, Jan Stránský a Adam Dlouhý se radují z gólu Liberce.
Vydřené tři body. Liberec udolal Vítkovice v přesilovkách

Hokejisté Liberce potvrdili, že i když se jim zatím letos moc nedaří, na domácím ledě jsou takřka neporazitelní. Ve nedělním utkání 13. extraligového kola...  celý článek

Ilustrační foto
Strážný měl na věži věznice mobil a poslouchal hudbu, dostal podmínku

Strážný věznice v jabloneckých Rýnovicích dostal u soudu podmínku za to, ve službě poslouchal hudbu z mobilního telefonu a pak jej odmítal nadřízeným vydat....  celý článek

Před pěti lety měl Drylock 155 zaměstnanců, zatímco nyní 370. V roce 2012...
Firmy bojují o lidi, továrna na pleny jich teď shání sedmdesát

Hrádecká firma Drylock, odkud pocházejí dětské pleny, strmě roste. Během hospodářského rozmachu pro ni ale není jednoduché získat další dělníky - podobně jako...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.