Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kurz naučí školní kuchaře chutně vařit z neoblíbených potravin

  18:00aktualizováno  18:00
Liberecký kraj připravil už podruhé kurz zdravého vaření pro kuchaře a pracovníky školních jídelen. Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby, které nejsou mezi dětmi příliš populární.

Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby (ilustrační snímek). | foto: Jan SalačMAFRA

„Poprvé se podobný kurz uskutečnil před rokem v Liberci, teď se bude vařit v prostorách Střední průmyslové školy v České Lípě,“ řekla krajská radní pro školství Alena Losová.

„V posledním prázdninovém týdnu opět pořádáme praktický kurz vaření pro zaměstnance školních jídelen v Libereckém kraji, kteří budou mít zájem naučit se vařit kompletní menu pro své strávníky zajímavěji,“ dodala.

Účastníci kurzu budou podle ní pod vedením zkušeného šéfkuchaře vařit polévku, dva hlavní chody a dezert a odnesou si také sešit receptů.

„Menu obsáhne neoblíbené potraviny u dětí a hlavním cílem bude je zatraktivnit. To vše samozřejmě s ohledem na spotřební koš a nejnovější poznatky výživové skladby,“ doplnila Eva Martinková z krajského odboru školství.

Kurz by měl pracovníky jídelen naučit také vybírat kvalitní a vhodné suroviny nebo zvládnout technologický postup a přípravu oběda pro nejmenší strávníky.

Pro účastníky je kurz zdarma. Prvního kurzu se před rokem zúčastnilo 40 kuchařů ze školních jídelen a sociálních ústavů.

Jídelny opomíjejí mléko nebo luštěniny

Kontroly České školní inspekce v minulosti odhalily, že některé jídelny stále nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb. Naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Podle nutriční terapeutky Olgy Hudcové se také často solí víc, než je nutné. Situace se ale zlepšuje.

Školní i ústavní kuchyně se stále častěji vybavují moderními technologiemi, jako jsou konvektomaty. Ty kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby a umožňují šetrnější a zdravější přípravu jídel i pro nejmenší strávníky.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Plánovaný návrh počítá s 25 metrů dlouhým plaveckým bazénem s třemi dráhami a...
Koupaliště za 76 milionů nechceme, rozhodli v referendu Jilemničtí

Obyvatelé Jilemnice odmítli v referendu plánovanou výstavbu koupaliště za zhruba 76 milionů korun. Proti stavbě se vyslovilo bezmála 82 procent zúčastněných.  celý článek

Při domovních prohlídkách kriminalisté zajistili veškeré pomůcky i prostředky...
VIDEO: Zásahová jednotka zatkla muže, kteří v Liberci vařili pervitin

Zásahová jednotka zadržela ve dvou bytech v Liberci čtyři muže, kteří vyráběli pervitin a zásobovali jím narkomany z Liberce a okolí. Šéfovi skupiny, který je...  celý článek

Mandragora servíruje své ryzí muzikantství už pětadvacet let a zdaleka nekončí....
Jablonecká Mandragora slaví čtvrt století s rockem a funkem

Čtvrt století není v životě lidském zrovna krátká doba. A v životě hudební skupiny už se jedná přímo o úctyhodný věk. Přesně 25 let na scéně si nyní připomíná...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.