Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby (ilustrační snímek).

Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby (ilustrační snímek). | foto: Jan Salač, MAFRA

Kurz naučí školní kuchaře chutně vařit z neoblíbených potravin

  • 3
Liberecký kraj připravil už podruhé kurz zdravého vaření pro kuchaře a pracovníky školních jídelen. Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby, které nejsou mezi dětmi příliš populární.

„Poprvé se podobný kurz uskutečnil před rokem v Liberci, teď se bude vařit v prostorách Střední průmyslové školy v České Lípě,“ řekla krajská radní pro školství Alena Losová.

„V posledním prázdninovém týdnu opět pořádáme praktický kurz vaření pro zaměstnance školních jídelen v Libereckém kraji, kteří budou mít zájem naučit se vařit kompletní menu pro své strávníky zajímavěji,“ dodala.

Účastníci kurzu budou podle ní pod vedením zkušeného šéfkuchaře vařit polévku, dva hlavní chody a dezert a odnesou si také sešit receptů.

„Menu obsáhne neoblíbené potraviny u dětí a hlavním cílem bude je zatraktivnit. To vše samozřejmě s ohledem na spotřební koš a nejnovější poznatky výživové skladby,“ doplnila Eva Martinková z krajského odboru školství.

Kurz by měl pracovníky jídelen naučit také vybírat kvalitní a vhodné suroviny nebo zvládnout technologický postup a přípravu oběda pro nejmenší strávníky.

Pro účastníky je kurz zdarma. Prvního kurzu se před rokem zúčastnilo 40 kuchařů ze školních jídelen a sociálních ústavů.

Jídelny opomíjejí mléko nebo luštěniny

Kontroly České školní inspekce v minulosti odhalily, že některé jídelny stále nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb. Naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Podle nutriční terapeutky Olgy Hudcové se také často solí víc, než je nutné. Situace se ale zlepšuje.

Školní i ústavní kuchyně se stále častěji vybavují moderními technologiemi, jako jsou konvektomaty. Ty kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby a umožňují šetrnější a zdravější přípravu jídel i pro nejmenší strávníky.

,