Porota vybírala potraviny v pěti kategoriích včetně masných výrobků. Ilustrační foto

Porota vybírala potraviny v pěti kategoriích včetně masných výrobků. Ilustrační foto | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Komise rozhodla: Nejlepší med je z Černous, tlačenka z Lomnice

  • 0
Které potraviny stojí na Liberecku za to ochutnat? Odborná komise vybrala v soutěži Regionální potravina roku takových výrobků pět. Jsou mezi nimi tlačenka, chléb, sýr i jablečná šťáva.

Vyhrál i med Vladimíra Davídka z Černous. "Není to moje zásluha, ale včel. Důležité je prostředí, kde pyl sbírají," míní. Jeho včelstva leží na hranicích s Polskem ve Frýdlantském výběžku.

POTRAVINA ROKU

Sýr Pivník jako od babičky, výrobce Jiří Vrkoslav Farma Dolenec

Jablečná šťáva 100 %, výrobce Stará dáma Křižany

Lomnická tlačenka světlá, výrobce Jatky Lomnice nad Popelkou

Českolipský kulatý chléb, výrobce Jizerské pekárny

Med, výrobce Vladimír Davídek, Černousy

"Kvalitu medu ovlivňuje čisté životní prostředí. U nás není průmysl ani zemědělská velkovýroba. Roste tu různorodá směs květin, což je výhoda oproti oblastem, kde jsou velké lány řepky či obilí," zdůrazňuje včelař.

Svůj med prodává doma na dvoře, stánek bude mít na zářijových Dožínkách ve Smržovce či na říjnovém Dni potravin v Liberci.

"Myslím, že veškerý med od českých včelařů je dobrý. Narozdíl od těch, které prodávají v supermarketech. Tam totiž smíchají několik medů dohromady, což jeho kvalitě neprospívá," konstatuje Davídek.

Kde koupit místní kvalitu

Sehnat potraviny místních výrobců je často problém. "Založili jsme obchodní družstvo regionálních výrobků Český ráj, prodejnu máme v Turnově na Trávnici," upozorňuje Miloš Hvězda, ředitel jatek v Lomnici.

Zakládajícími členy jsou kromě jatek i Moštárny Lažany, distribuce pivovarů Rohozec a Svijany a bioovoce Verich.

"Prodáváme tam sýry od pana Vrkoslava a z Příšovic, uzeniny z Lomnice, mošty z Lažan, biovína, lomnické suchary a chléb," vyjmenovává Hvězda. Další prodejnu chtějí otevřít v Liberci.

Českolipský kulatý chlébJablečná šťáva 100 %Sýr PivníkLomnická tlačenka světlá

První ročník Regionální potraviny roku přilákal 13 producentů s 37 výrobky. Komise složená například ze zástupců ministerstva zemědělství, agrární komory či Libereckého kraje vybrala vítěze v pěti kategoriích.

"Smyslem soutěže je zvýšit povědomí o regionálních výrobcích, aby lidé dali přednost kvalitním místním potravinám před zahraničními," vysvětluje Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Která z oceněných potravin je nejlepší?

celkem hlasů: 0

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 6. srpna 2010. Anketa je uzavřena.

sýr Pivník
sýr Pivník 0
Jablečná šťáva
Jablečná šťáva 0
Lomnická tlačenka
Lomnická tlačenka 0
Med
Med 0
kulatý chléb
kulatý chléb 0