Vyhrál i med Vladimíra Davídka z Černous. "Není to moje zásluha, ale včel. Důležité je prostředí, kde pyl sbírají," míní. Jeho včelstva leží na hranicích s Polskem ve Frýdlantském výběžku.
POTRAVINA ROKUSýr Pivník jako od babičky, výrobce Jiří Vrkoslav Farma Dolenec Jablečná šťáva 100 %, výrobce Stará dáma Křižany Lomnická tlačenka světlá, výrobce Jatky Lomnice nad Popelkou Českolipský kulatý chléb, výrobce Jizerské pekárny Med, výrobce Vladimír Davídek, Černousy |
Svůj med prodává doma na dvoře, stánek bude mít na zářijových Dožínkách ve Smržovce či na říjnovém Dni potravin v Liberci.
"Myslím, že veškerý med od českých včelařů je dobrý. Narozdíl od těch, které prodávají v supermarketech. Tam totiž smíchají několik medů dohromady, což jeho kvalitě neprospívá," konstatuje Davídek.
Kde koupit místní kvalitu
Sehnat potraviny místních výrobců je často problém. "Založili jsme obchodní družstvo regionálních výrobků Český ráj, prodejnu máme v Turnově na Trávnici," upozorňuje Miloš Hvězda, ředitel jatek v Lomnici.
Zakládajícími členy jsou kromě jatek i Moštárny Lažany, distribuce pivovarů Rohozec a Svijany a bioovoce Verich.
"Prodáváme tam sýry od pana Vrkoslava a z Příšovic, uzeniny z Lomnice, mošty z Lažan, biovína, lomnické suchary a chléb," vyjmenovává Hvězda. Další prodejnu chtějí otevřít v Liberci.
První ročník Regionální potraviny roku přilákal 13 producentů s 37 výrobky. Komise složená například ze zástupců ministerstva zemědělství, agrární komory či Libereckého kraje vybrala vítěze v pěti kategoriích.
"Smyslem soutěže je zvýšit povědomí o regionálních výrobcích, aby lidé dali přednost kvalitním místním potravinám před zahraničními," vysvětluje Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje.