Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jáhly, brokolice, špenát nebo cizrna mohou být u dětí i kladnými hrdiny

  16:10aktualizováno  16:10
V jídelně libereckého gymnázia a střední pedagogické školy v Jeronýmově ulici to ve čtvrtek vypadalo jako na nějakém sympoziu. Konal se tu kurz pro vedoucí školních jídelen a kuchaře na téma, jak pro děti připravit neoblíbená jídla tak, aby si na nich rády pochutnaly.

Kolem dokola rozestavené jednací stoly, přednášející mikroportem rozdává vědomosti a kolem to hučí jako v úlu.

Jenže, přednášejíc má sněhobílý mundúr, na hlavě vysokou a naškrobenou čepici, posluchači jsou odění do zástěr a na stolech před sebou mají vařiče, nádoby a náčiní na kuchtění.

„Metla se musí dotknout dna, jestliže je moc krátká, držíte ji ve vzduchu a pořádně nic neušleháte,“ vysvětluje přes reproduktory lektor, podle nápisu vyšitém na kapse Jan Heřmánek. V ruce drží velký kotlík s bílky a šlehá sníh.

Za chvíli kousek z něj dostanou všichni jako jednu z ingrediencí do právě připravovaného pokrmu.

Čtyři desítky účastníků, 38 žen a dva muži, vytvořilo posádky o pěti lidech, vařili dvě menu, bez konzervantů a šidítek. Čekalo je celkem šest jídel.

„Zájem byl obrovský - od mateřinek až po střední školy. Dokonce se přihlásila jedna paní z domova seniorů v Raspenavě,“ říká krajská metodička Eva Martinková, která s nápadem přišla.

Menu obsahuje všechno, co děti dost nemají rády, třeba cizrnu, jáhly, špenát, rybu, sýr, mrkev, kopr, kuskus nebo brokolici. Smyslem je, aby si to ženské zkusily a nebály se toho.“

Fotogalerie

Ve společné improvizované kuchyni to začíná vonět. První chod, mrkvová polévka, se přemísťuje do hrnců na ochutnávkové stoly v druhé části jídelny. Tam se postupně přesunou i další dvě jídla – kuskus s brokolicí a kuřecím masem a jáhlový nákyp se špenátem a mořskou rybou a také všichni kuchtíci.

Vyfasují talíře a příbory a obcházejí stoly. Kolem 11. hodiny začíná první degustace.

„Chutná to jako svíčková,“ pomlaskává nad mrkvovou polévkou štíhlá bruneta v zástěře. „Stejné jídlo, recept i postup, a přece je každé jiné. V tomhle je víc zázvoru,“ podivuje se další.

Jen, co docvakají příbory a talíře, zve šéfkuchař na další kolo. Vařit se bude cizrnový salát s fazolovými lusky a sýrem, mleté bifteky se salátem z tarhoni, zeleniny a kopru a sladká tečka – tofu s tvarohem a jablky.

Menu vybíral hlavní vyučující Jan Heřmánek, šéfkuchař ústeckého pivovaru Na Rychtě a hlavní kuchař sítě restaurací Potrefená husa, který se dvacet let pohybuje v gastronomii a z toho dvanáct let specializuje na školní jídelny.

„Jídelníček jsem konzultoval s krajskou nutriční poradkyní tak, aby splňoval kritéria školního stravování. Všechno vaříme až tady. Dózy, které vidíte vpředu na troubách, obsahují koření a mořskou sůl. Přivezli jsme si čerstvou zeleninu a limetky. Dopředu jsem připravil pouze masovou směs na biftečky a těstoviny, které každý umí vařit. Brokolici sice máme mraženou, ale regenerovali, nikoli vařili, jsme ji až tady. Chtěl jsem ukázat, jak je potřeba s mraženou zeleninou pracovat, aby v ní zůstaly všechny vitamíny, “ popisuje Heřmánek.

I když se jako lektor účastnil mnoha kurzů o zdravém vaření, ten středeční byl pro něj prvním.

„Vždycky jsme vařili my a ostatní se jen dívali a ochutnávali. Teď jsme to udělali opačně. My jen radili a ochutnávali a vařili oni. To je, myslím, ten nejlepší způsob,“ říká. Organizátoři už dnes vědí, že kurzy zopakuje. „Řadu zájemců jsme museli odmítnout, takže jim také chceme dát šanci,“ doplňuje Martinková.




Nejčtenější

Liberec - Slavia 0:0, jen tyč, hostům klesly naděje na obhajobu titulu

Slávista Miroslav Stoch se divý verdiktu sudího Radka Příhody v utkání v...

Ne, kdepak. Slávističtí fotbalisté šlágr 25. kola v Liberci vítězně nezvládli a jejich naděje na obhajobu titulu se po...

Sparta - Jablonec 2:0, posun na třetí příčku, góly dali Stanciu a Kadlec

Sparťan Nicolae Stanciu slaví gól v ligovém utkání proti Jablonci. Pro...

Sparťanští fotbalisté jsou třetí v tabulce. Nejlepší průběžné umístění v dosavadním ročníku vydřeli v předehrávce 25....



Les nad Kateřinkami ukrývá tajemný pomník. Nikdo neví, kdo ho vztyčil

Vojtěch Mai objevil žulový pomník, který ve stráni nad Kateřinkami stojí...

Nikdo neví, proč tam je, ani kdo ho nechal postavit. Přitom ve stráni nad libereckými Kateřinkami stojí odhadem dobrých...

Pět kol, pět otazníků. Jaké zápletky ještě nabízí fotbalová liga?

Plzeňský útočník Michael Krmenčík lituje spálené šance v utkání proti Mladé...

A jde se do finále! Už jen pět kol zbývá odehrát ve fotbalové lize, za měsíc a dva dny bude jasno o všem důležitém....

Vlak v Zákupech přejel muži obě nohy, zraněný si sám zavolal záchranku

V Měšicích u Prahy se srazilo na přejezdu nákladní auto s vlakem (17.5.2016).

Těžká zranění utrpěl muž, kterému v Zákupech na Českolipsku přejel vlak obě nohy. Samotný střet nikdo z vlaku, včetně...

Další z rubriky

Při opravě silnice město ucpou kamiony, obávají se liberecké firmy

Liberecký kraj připravuje opravy frekventované ulice České mládeže, která je...

Letní prázdniny v Liberci přinesou uzavírku vytížené ulice České mládeže. Hrozí, že objízdné trasy libereckými čtvrtěmi...

Lidé z liberecké zoo číhali na pytláky, zachránili stovky želvích vajec

Terénní pracovníci liberecké zoo pomohli se zadržením pytláků, kteří převáželi...

Přes dvanáct set vajec ohrožených želv objevili terénní pracovníci z liberecké zoologické zahrady spolu se slovenskými...

Z kraje mizí rozkvetlé louky, sekání a dusíkatá hnojiva vyhání i motýly

Intenzivně sekané louky už nejsou atraktivní jen pro motýly a hmyz, ale i pro...

V Jizerských horách, na Kokořínsku či v Českém ráji už lidé takřka nenajdou louku plnou rozkvetlých květin. Kvůli...

Najdete na iDNES.cz