Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jíst musíme, tak ať je to radost, říká šéfkuchař z oblíbené Prezidentské

  7:21aktualizováno  7:21
Hovězí kližku dělá při sedmdesáti stupních 18 hodin. Ponořenou do sádla, čemuž v gastronomickém slovníku odpovídá pojem konfitovaná. „Tuk je přece nositelem chutí,“ upozorňuje David Třešňák, šéfkuchař z Prezidentské chaty, jež v létě patří v Jizerských horách mezi nejoblíbenější cíle výletníků.

Šéfkuchař David Třešňák v kuchyni Prezidentské chaty. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„O prázdninách strávím v kuchyni osmnáct až devatenáct hodin denně a s kolegy uvaříme až sedm set jídel,“ podotýká Třešňák. „Na Prezidentské chatě pracujeme tři kuchaři a dva pomocníci.“

Prezidentská chata patří majiteli Jablotronu Daliboru Dědkovi a jeho paní. Pronajatou ji však má společnost Ještěd, která hospodaří také ve stejnojmenném hotelu na stejnojmenné hoře.

Právě z kuchyně hotelu Ještěd přešel Třešňák na Prezidentskou chatu.
Na cestovatelském serveru Trip Advisor obdržela Prezidentská chata vesměs vynikající recenze. Jeden z hostů tam například napsal:

„Jídelní lístek restaurace je velmi nápaditý a do prostředí velmi zapadá. Na všem, co jsem si během víkendu objednal, jsem si velmi pochutnal.“

Na Prezidentské chatě některým návštěvníkům vadí jediná věc - příliš velká popularita. „Vracíme se sem pokaždé, když navštěvujeme Jizerské hory. Ceny jsou super a jídlo skvělé,“ dělí se turisté o svou zkušenost s Prezidentskou chatou na Trip Advisoru.

Všechna jídla se vejdou do dvou set korun

„Ale mají stále plno. To sice neovlivní rychlost obsluhy, ale pokud si k vašemu stolu přisednou další lidé, okamžitě se ztrácí romantické kouzlo tohoto místa.“ Třešňák vládne v kuchyni na Prezidentské chatě čtvrtým rokem a jeho krédem je vařit dobře pro obyčejné lidi.

„Všechna naše jídla se vejdou do dvou set korun,“ dodává kuchař. „Snažíme se, aby si je hosté vychutnali všemi smysly. Říkám si - narodili jsme se s tím, že musíme jíst, tak ať z toho máme co největší radost.“

Prezidentská chata kdysi patřila Kanceláři prezidenta republiky a pamatuje kromě jiného návštěvy Ludvíka Svobody v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století.

Třešňák tam loni vařil pro prezidenta Miloše Zemana. Na svých jiných profesních štacích vyřizoval objednávky od Václava Klause nebo od předsedy vlády.

„Pořád se chci učit nové věci, a proto jezdím na gastronomické festivaly,“ prozrazuje Třešňák.

Vaří hodně ve vodní lázni

„Na Prezidentské chatě teď vaříme hodně ve vodní lázni. Omáčky nezahušťujeme moukou. Rádi se vracíme ke starým recepturám. Z nich vyšly kromě jiného švestky namočené do slivovice a obalené ve slanině. Těší mě, že díky svému šéfovi si můžu každý půlrok koupit do kuchyně něco nového.“

Prezidentská chata nabízí čtyři hotovky a osm jídel na objednávku, což se každému nemusí zdát jako dost.

„Neškodilo by mít větší výběr v jídelním lístku, není pestrý,“ zaznělo v jedné z recenzí. Posuďte sami, o jak opodstatněný názor běží. Jako ukázka poslouží trojice předkrmů.

Vepřová panenka na kapustě se slaninou, žitný chléb. Rybí pomazánka s koprem, žitný chléb. Slaný koláč s listovým špenátem, cherry rajčaty a sýrem Lučina, salátek s ředkvičkami.

V létě obsahuje jídelní lístek víc studených a lehčích věcí nežli v zimě. „Pro letošní léto jsme zařadili mezi dezerty tři kopečky chlazené krupicové kaše s jahodovou omáčkou, taštičkou z listového těsta a mátovým olejem,“ prozrazuje Třešňák. „Těšíme se, že bude hodně borůvek na lívance.“

Vstup do vyšších gastronomických pater

Díky kuchařově dumání nad jídelním lístkem vstoupí strávníci nejenom do vyšších pater gastronomie, reprezentovaných filetem z pstruha na pohankovém rizotu s cuketou.

Kuchyni v chudých horských chalupách připomenou brambory pečené ve slupce s bylinkovým tvarohem a mlékem. Prostému jídlu odpovídá i cena 55 korun.

Na jídelníčku sice „pochodují“ delikatesy jako pečené králičí stehno s červeným zelím s medem a strapačkami na másle, steak z vepřové krkovice s listovým špenátem a nastavovanou kaší či již zmiňovaná konfitovaná hovězí kližka s omáčkou demi-glace, bramborovo-mrkvové pyré a řapíkatým celerem, jenomže...

„Stejně ale děláme ze všeho nejvíc smažený kuřecí řízek a smažený sýr,“ tvrdí Třešňák. „Protože k nám většinou chodí rodiny s dětmi.“

Kuchařova hravost nicméně přece jenom dochází uznání. Na web Prezidentské chaty loni poslal Jan Břinčil z čtyřhvězdičkového hotelu Černý slon v Praze vzkaz:

„Po téměř padesátileté praxi v pohostinství jsem byl mile překvapen kombinací kuřecí supreme, dýňová omáčka, smetanové kroupy. Jedním slovem báječné.“




Nejčtenější

Nemocnice spoléhala na sestřičky z Ukrajiny, zastavilo je ministerstvo

Ilustrační foto.

Do Liberce jich mělo nastoupit třicet. Místo toho zůstávají dál na Ukrajině. Krajské nemocnici v Liberci nevyšel plán...

Napřed ticho, pak euforie. Mladý hasič je prvním Čechem v klubu šampionů

Jan Pipiš z Liberce se stal prvním Čechem, který si na mistrovství světa v...

Profesionální hasič Jan Pipiš z Liberce se v americkém Louisville stal prvním Čechem, který si na mistrovství světa v...



Darováním kostní dřeně zachránil šest lidí, málem při tom sám zemřel

Strážný Ladislav Venclák (vpravo) daroval kostní dřeň, ocenění mu předal...

Strážný Vazební věznice v Liberci Ladislav Venclák daroval kostní dřeň a zachránil tak šest životů onkologicky...

Třinec ve čtvrtfinále LM vyhrál, Kometa remizovala a Liberec prohrál

Třinecký útočník Milan Mikulík (v červeném) bojuje před brankou Brynäs ve...

Hned tři české týmy vstoupily v úterý do čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů. Třinec svůj úvodní duelu doma se švédským...

ANKETA: Krajská města zdobí vánoční stromy, vyberte ten nejkrásnější

Vánoční strom

Centra hned dvou krajských měst v ČR letos zdobí jehličnany, které rodiče zasadili na počest narození svých synů....



Další z rubriky

První skiareály očekávají lyžaře, připravená je i magistrála

Lyžaři v areálu Severák v Jizerských horách (10. prosince 2016).

Teploty pod bodem mrazu i sněžení na horách dovolí některým lyžařským areálům spustit vleky už tento víkend. Většina z...

Mlýny, pily, cihelny. Nová kniha představí technické stavby Frýdlantska

Vůz s nákladem z mlýna Emila Wohla v Arnolticích před nemocnicí ve Frýdlantu.

Před šesti lety na sebe upozornil historik z libereckého Národního památkového ústavu Petr Freiwillig svou knihou o...

ANKETA: Krajská města zdobí vánoční stromy, vyberte ten nejkrásnější

Vánoční strom

Centra hned dvou krajských měst v ČR letos zdobí jehličnany, které rodiče zasadili na počest narození svých synů....



Najdete na iDNES.cz