Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jíst musíme, tak ať je to radost, říká šéfkuchař z oblíbené Prezidentské

  7:21aktualizováno  7:21
Hovězí kližku dělá při sedmdesáti stupních 18 hodin. Ponořenou do sádla, čemuž v gastronomickém slovníku odpovídá pojem konfitovaná. „Tuk je přece nositelem chutí,“ upozorňuje David Třešňák, šéfkuchař z Prezidentské chaty, jež v létě patří v Jizerských horách mezi nejoblíbenější cíle výletníků.

Šéfkuchař David Třešňák v kuchyni Prezidentské chaty. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„O prázdninách strávím v kuchyni osmnáct až devatenáct hodin denně a s kolegy uvaříme až sedm set jídel,“ podotýká Třešňák. „Na Prezidentské chatě pracujeme tři kuchaři a dva pomocníci.“

Prezidentská chata patří majiteli Jablotronu Daliboru Dědkovi a jeho paní. Pronajatou ji však má společnost Ještěd, která hospodaří také ve stejnojmenném hotelu na stejnojmenné hoře.

Právě z kuchyně hotelu Ještěd přešel Třešňák na Prezidentskou chatu.
Na cestovatelském serveru Trip Advisor obdržela Prezidentská chata vesměs vynikající recenze. Jeden z hostů tam například napsal:

„Jídelní lístek restaurace je velmi nápaditý a do prostředí velmi zapadá. Na všem, co jsem si během víkendu objednal, jsem si velmi pochutnal.“

Na Prezidentské chatě některým návštěvníkům vadí jediná věc - příliš velká popularita. „Vracíme se sem pokaždé, když navštěvujeme Jizerské hory. Ceny jsou super a jídlo skvělé,“ dělí se turisté o svou zkušenost s Prezidentskou chatou na Trip Advisoru.

Všechna jídla se vejdou do dvou set korun

„Ale mají stále plno. To sice neovlivní rychlost obsluhy, ale pokud si k vašemu stolu přisednou další lidé, okamžitě se ztrácí romantické kouzlo tohoto místa.“ Třešňák vládne v kuchyni na Prezidentské chatě čtvrtým rokem a jeho krédem je vařit dobře pro obyčejné lidi.

„Všechna naše jídla se vejdou do dvou set korun,“ dodává kuchař. „Snažíme se, aby si je hosté vychutnali všemi smysly. Říkám si - narodili jsme se s tím, že musíme jíst, tak ať z toho máme co největší radost.“

Prezidentská chata kdysi patřila Kanceláři prezidenta republiky a pamatuje kromě jiného návštěvy Ludvíka Svobody v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století.

Třešňák tam loni vařil pro prezidenta Miloše Zemana. Na svých jiných profesních štacích vyřizoval objednávky od Václava Klause nebo od předsedy vlády.

„Pořád se chci učit nové věci, a proto jezdím na gastronomické festivaly,“ prozrazuje Třešňák.

Vaří hodně ve vodní lázni

„Na Prezidentské chatě teď vaříme hodně ve vodní lázni. Omáčky nezahušťujeme moukou. Rádi se vracíme ke starým recepturám. Z nich vyšly kromě jiného švestky namočené do slivovice a obalené ve slanině. Těší mě, že díky svému šéfovi si můžu každý půlrok koupit do kuchyně něco nového.“

Prezidentská chata nabízí čtyři hotovky a osm jídel na objednávku, což se každému nemusí zdát jako dost.

„Neškodilo by mít větší výběr v jídelním lístku, není pestrý,“ zaznělo v jedné z recenzí. Posuďte sami, o jak opodstatněný názor běží. Jako ukázka poslouží trojice předkrmů.

Vepřová panenka na kapustě se slaninou, žitný chléb. Rybí pomazánka s koprem, žitný chléb. Slaný koláč s listovým špenátem, cherry rajčaty a sýrem Lučina, salátek s ředkvičkami.

V létě obsahuje jídelní lístek víc studených a lehčích věcí nežli v zimě. „Pro letošní léto jsme zařadili mezi dezerty tři kopečky chlazené krupicové kaše s jahodovou omáčkou, taštičkou z listového těsta a mátovým olejem,“ prozrazuje Třešňák. „Těšíme se, že bude hodně borůvek na lívance.“

Vstup do vyšších gastronomických pater

Díky kuchařově dumání nad jídelním lístkem vstoupí strávníci nejenom do vyšších pater gastronomie, reprezentovaných filetem z pstruha na pohankovém rizotu s cuketou.

Kuchyni v chudých horských chalupách připomenou brambory pečené ve slupce s bylinkovým tvarohem a mlékem. Prostému jídlu odpovídá i cena 55 korun.

Na jídelníčku sice „pochodují“ delikatesy jako pečené králičí stehno s červeným zelím s medem a strapačkami na másle, steak z vepřové krkovice s listovým špenátem a nastavovanou kaší či již zmiňovaná konfitovaná hovězí kližka s omáčkou demi-glace, bramborovo-mrkvové pyré a řapíkatým celerem, jenomže...

„Stejně ale děláme ze všeho nejvíc smažený kuřecí řízek a smažený sýr,“ tvrdí Třešňák. „Protože k nám většinou chodí rodiny s dětmi.“

Kuchařova hravost nicméně přece jenom dochází uznání. Na web Prezidentské chaty loni poslal Jan Břinčil z čtyřhvězdičkového hotelu Černý slon v Praze vzkaz:

„Po téměř padesátileté praxi v pohostinství jsem byl mile překvapen kombinací kuřecí supreme, dýňová omáčka, smetanové kroupy. Jedním slovem báječné.“

Volby 2018

Volby do obecních zastupitelstev a do Senátu PČR se konají 5. a 6. října. V pátek se volí od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Komunální volby

Kompletní seznamy kandidátů jednotlivých obcí v Libereckém kraji dle okresů:

Volby do Senátu

V Libereckém kraji si volí zástupce do Senátu obvod Jablonec nad Nisou. Kandidují: Jaroslav Zeman, Jindřich Berounský, Josef Chuchlík, Šárka Kalvová, Michal Švarc, Michaela Tejmlová a Pavel Žur. Případné druhé kolo voleb se koná 12. a 13. října.



Nejčtenější

Čtyři koruny i krmítko pro kapry. Poloprázdná přehrada vábí hledače pokladů

Základní pomůcky pro hledače: oblečení, u něhož nevadí, zašpiní-li se, polní...

Kvůli suchému létu je v liberecké přehradě rekordně málo vody. Nově vzniklé pláže okupují hledači s detektory kovů....

Rennes - Jablonec 2:1, hořká premiéra, rozhodla penalta v nastavení

Jablonecký brankář Vlastimil Hrubý se smutně ohlédl, Hatem Ben Arfa z Rennes...

Jablonečtí fotbalisté při při své premiéře v hlavní fázi evropských pohárů příjemně překvapili výkonem, ale v Rennes...



Přehrady připomínají poušť, škeble uvázlé na suchu hrázní vracejí do vody

Tam, kde ještě nedávno bývala voda, je dnes jen poušť. Jak na liberecké, tak i...

Extrémní sucho pokračuje, v liberecké přehradě Harcov a jabloneckém Mšeně chybí do plného stavu tři a půl metru vody,...

Liberec vyhlíží Spidermana, natáčení velkofilmu uzavře celé náměstí

Náměstí je již obehnané plotem a do jeho středu se lidé nedostanou. Rekvizity...

Už několik dní dominuje libereckému náměstí Dr. E. Beneše ruské kolo. Spolu s dalšími kulisami je postavili filmaři,...

Pavoučí muž znectil památník obětem z 21. srpna 1968, filmaři se omluvili

Filmaři udělal z památníku obětem okupace skládku.

Továrnímu dvoru s poskládaným materiálem se několik dní podobal Památník obětem okupace na náměstí E. Beneše v Liberci....

Další z rubriky

Bílý tygr je černý a soupeři se v Liberci přecpou Vlašákem

Neotřelá reklamní kampaň Bílých Tygrů byla dílem marketingového a PR oddělení.

Jiskřivé jazykové hrátky, které se vymykají z běžných reklam, jsou v hlavní roli kampaně hokejových Bílých Tygrů...

Terminál Fügnerova se topí v nedopalcích, pomoci můžou speciální vysavače

Fügnerova ulice je zamořena nedopalky.

Vajglová. Špačková. Nedopalková. Všechna tato jména by se hodila víc pro ulici, jež je v Liberci hlavním dopravním...

Přehrady připomínají poušť, škeble uvázlé na suchu hrázní vracejí do vody

Tam, kde ještě nedávno bývala voda, je dnes jen poušť. Jak na liberecké, tak i...

Extrémní sucho pokračuje, v liberecké přehradě Harcov a jabloneckém Mšeně chybí do plného stavu tři a půl metru vody,...

Najdete na iDNES.cz