Maso pečené přes noc se úplně rozpadá. Náhražky odmítám, říká kuchař

  6:24
Jde to i bez polotovarů a prášků. O tom je přesvědčený mistr kuchař Pavel Vedral, který navštívil Mateřskou školu Sídliště v Liberci-Vratislavicích. Tamním kuchařkám dal řadu tipů, jak pro děti vařit zdravě a bez umělých přísad.

Zapomeňte na hrudku hovězího v puse, co odolává dětským zubům jak žvýkačka. Loupaná plec se totiž v kuchyni mateřské školy pekla několik hodin přes noc jako v lepší restauraci. A téměř se rozpadá. Ani opečené sladké mrkve a noky jako příloha se nepodobají jídlům, co pamatují rodiče ze školních vývařoven.

Ale hlavně. Jídlo připravované v kuchyni školky se obejde bez jediné špetky bujónu v prášku nebo polotovaru.

Kuchař: Vařit z prášku a polotovarů je dražší

Mezi hrnci, pánvemi a konvektomatem právě pobíhá někdejší člen české kuchařské reprezentace Pavel Vedral. Ukazuje kuchařkám, jak dětem uvařit kvalitně. Přitom za stejné peníze a možná i levněji.

„I já mám malé dítě a nechtěl bych, aby mi jedlo bujóny v prášku a polotovary. Nepoužívám je. Uvařit s nimi je přitom i dražší. Mám největší radost, když můžu pomoct, aby děti jedly zdravěji, a vidím, že jim to pak i chutná,“ vysvětluje Vedral důvod svého „školení“ v mateřince.

Příprava vaření byla jen tentokrát delší než jindy. Hovězí maso si totiž kuchaři museli nachystat den předem. Maso zprudka opekli, aby se zatáhlo. Z výpeku pak udělali základ, vše zalili vývarem. Maso se peklo přes noc v konvektomatu. Dá se v něm nastavit teplota i čas.

Kuchařkám odpadne stres

„Kuchařkám odpadne stres, ráno je maso krásně měkké,“ vysvětluje Pavel Vedral jednu z výhod takové přípravy. Dopoledne už z vývaru kuchařský tým připravuje omáčku.

„Jak se to zatažené maso peklo, pustilo i šťávu do té omáčky. Nic jiného jsme tam nemuseli přidávat,“ podotkl Vedral. Omáčku kuchaři zjemní smetanou. Mezitím se na pánvi opékají na kolečka nakrájené mrkve s cukrem a domácí noky.

„Žádné prášky nemusíte používat. Stačí jen, že dobře zpracujete maso, opečete ho a uděláte dobrý základ. Pak jen stačí sůl a dochutit,“ říká Pavel Vedral, který se také může pochlubit titulem juniorský kuchař roku 2005/2006.
Mít zapnutý konvektomat přes noc podle něj není nebezpečné.

„Lednice a mrazáky jsou taky přes noc zapnuté, tak proč by nemohla běžet trouba, která se umí sama vypnout?“ opáčí Pavel Vedral.

Děti fazole neodhalily a pochutnaly si na nich

Hotovo. Maso je tak měkké, že se dá jíst i lžící. Omáčka chutná úplně jinak než klasické „UHO omáčky“ (univerzální hnědé omáčky). Dětem chutnají i měkké sladké mrkve.

„Tím, že se dělá maso jako dnes, bude měkké a děti ho snědí. Je i víc času na to, aby se vymazlila omáčka a udělala se úplně jinak. A šetří to i energii. Využili jsme nočního proudu, konvektomat byl také zapnutý na nižší teplotu,“ hodnotí nový přístup k vaření vedoucí stravování v MŠ Sídliště Pavla Hartig.

Kuchařky školky už Pavla Vedrala znají z dřívějška. Vařily s ním dýňovou polévku, pekly rybu nebo netradiční moučník. Bezlepkové brownies se šlehačkou z fazolí.

„Zrovna fazole většina dětí nikdy nesní. V moučníku je ale nepoznaly a velmi si pochutnávaly,“ řekla Pavla Hartig.

Rostoucí ceny zdraží obědy

Jak říká, všechny předvedené postupy ve školce používají nebo s nimi začnou. Stížnosti na pokrmy podle ní nejsou.

„Tomu, co říká spotřební koš, se musí vyhovět. Nechci hodnotit, jak vaří jinde. Já ale nechci dávat dětem něco, co bych sama nesnědla. Ať se to týká masa, ryb nebo mléka,“ říká Pavla Hartig. 

„Práci nám to nepřidá, druhý den to naopak ulehčí práci. Maso je opravdu šťavnatější, měkčí a chutnější. Sama doma na Vánoce peču kachnu i deset hodin,“ zhodnotila předvedený postup kuchařka Helena Pavelková. „Hodně jsem se třeba přiučila ohledně ryb. Dřív jsme je pekly déle, nově je děláme zprudka a krátce.“

Ve školce vaří denně v průměru sto dětských obědů. Jídlo za jeden den ve školce včetně přesnídávky, oběda a odpolední svačiny stojí 36 korun. „Poté, co zdražili máslo, zeleninu a ovoce, s cenami bojujeme a budeme muset zdražit. Kvalitu ale chceme držet dál,“ ujistila Pavla Hartig.

Autor:
  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Liberec - Olomouc 4:1. Domácí dovršili obrat série a postupují do čtvrtfinále

12. března 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Prokletí domácích zápasů prolomeno. Bílí Tygři dokázali v pátém utkání jako první vyhrát na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Liberec 3:0, domácí odskočili až v závěru. Pomohlo jim břevno i Staněk

17. března 2024  14:04,  aktualizováno  18:17

Slávističtí fotbalisté porazili v duelu 25. kola na domácím stadionu Liberec o tři góly. Konečný...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Spor asijských obchodníků skončil brutálním útokem, muži hrozí výjimečný trest

18. března 2024  17:40

Spor mezi Vietnamci vyústil v pokus o vraždu. Majitel asijské restaurace v Jablonci nad Nisou v...

Nevraživost Čechů vůči Ukrajincům je cítit pořád, říkají ukrajinští studenti

18. března 2024  12:20

Kateryně a Dmytrovi je devatenáct let. Ona pochází z Dněpru, on z Oděsy. Před dvěma lety je do...

Muž v Jablonci napadl a těžce zranil dva lidi. Policisté jej viní z pokusu o vraždu

17. března 2024  11:18,  aktualizováno  18.3 8:48

Těžká zranění mají po pátečním napadení v jablonecké Mánesově ulici třiatřicetiletý muž a o čtyři...

Volejbalová Příbram podruhé porazila Liberec a sahá po semifinále

17. března 2024  20:27

Liberečtí volejbalisté se po dvou čtvrtfinálových zápasech play off extraligy ocitli na hraně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...