V Jablonci nad Nisou nedávno vyrostly dvě restaurace zaměřené na hamburgery – i...

V Jablonci nad Nisou nedávno vyrostly dvě restaurace zaměřené na hamburgery – i tento Q Burger Bar. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Ve městě rostou „hamburgrárny“. McDonald's boj o Jablonec odkládá

  • 5
Do Big Macu nebo Chickenburgeru se Jablonečané jen tak nezakousnou. Hamburgerový gigant McDonald’s totiž odložil výstavbu svoji dlouhé roky plánované pobočky. Místní milovníci housek s masem ovšem nemusí za americkou kuchyní jezdit do sousedního Liberce.

Objednat si mohou třeba Jack Burger nebo Texas Burger ze dvou před pár měsíci otevřených „hamburgráren“.

V Jablonci byla v plánu restaurace typu McDrive s nonstop provozem. Stát měla u autobusového nádraží a již tento rok. Nyní je situace jiná. „V nejbližší době o restauraci v Jablonci neuvažujeme,“ sdělila mluvčí McDonald’s Zuzana Svobodová.

Dodala ale, že pětačtyřicetitisícové město je pro firmu nadále zajímavým místem a nevylučuje, že se tu v budoucnu její pobočka objeví.

Budově se svítícím neonem se žlutým písmenem M před časem stál v cestě problém s pozemky. Část pozemků vlastnilo Povodí Labe a další stát. Minulý rok společnost uvedla, že ještě všechny pro stavbu pobočky nezískala.

Pokud však bude chtít nadnárodní řetězec v budoucnu ve městě uspět, bude tu mít žhavější půdu než tomu bylo doposud. Jelikož tady už pár měsíců fungují dvě restaurace zaměřené na burgery.

I když v některých místních podnicích již tato jídla nabízeli, čistě burgerová provozovna tady chyběla. Jednou z nich je „hamburgrárna“ s názvem Q Burger Bar na Horním náměstí. Zákazníci do ní poprvé vkročili poměrně nedávno - pátého listopadu.

Nechtěli za dobrými burgery jezdit do Prahy

„Nebavilo nás jezdit na pořádné burgery do Prahy, tak jsme si řekli, že si je uděláme tady,“ řekl provozovatel Q Burger Baru Aleš Kuncl. A podle něj na burgery nazvané třeba Q burger, Jack nebo Delicato, lidé slyší.

„Měli jsme určité plány, na jakých číslech bychom byli rádi, abychom začali. A už nyní jsme na číslech, které jsme čekali teprve za další měsíc, dva,“ dodal Kuncl.

Za úspěchem své restaurace vidí poctivou práci. „To, co tu děláme, není rozhodně žádná fastfoodová věc jako třeba McDonald’s. Tohle je plnohodnotné jídlo. Spousta restaurací se snaží na jídelníček zařadit burgery, ale to burgery nejsou. Pokud totiž chci dělat dobré burgery, musím dělat jenom je, ne další jídla, těstoviny a podobně,“ vysvětlil majitel restaurace.

V Q burgeru si dělají vlastní majonézu, kečup, dbají na to, aby byl v mase správný podíl tuku, vyrábí z čerstvých surovin. Jedině tak to podle majitele může fungovat. „Například než jsme došli k ideální housce, proběhlo u dodavatele nějakých šest sedm zkušebních pečení,“ řekl Kuncl.

Jen pár stovek metrů pod ním je další „hamburgrárna“, pojmenovaná Burger Grill Pub. MF DNES kontaktovala i tento podnik, ale jeho provozovatel zrovna nebyl k zastižení. Podle zdejšího jídelního lístku se ale restaurace nezaměřuje striktně pouze na burgery.

Vedle Klasik Americano Burgeru, Texas Burgeru či Naked Burgeru tu najdeme nejrůznější masa dělaná na grillu, ale i špíz z vepřové panenky nebo tatarský biftek.

Na burgery také do Liberce

Čistě burgerová restaurace prozatím existovala nejblíže v Liberci. Je jí třeba Chicago Grill v centru města. Podle dvojice gastro kritiků Adama a Jakuba (protože jejich práce závisí na anonymitě, neuvádějí celá jména. - pozn. red.), kteří v pohlreichovském stylu obcházejí liberecké restaurace a pak je na svém webu hodnotí, je Chicago výtečná restaurace.

„Je to zase něco nového a svěžího do našich končin. Burgery se chytily velice dobře a jdou si svou vlastní cestou,“ okomentovali před časem restauraci v rozhovoru pro MF DNES.

„Hranolky u Jalapeno burgeru jsou těmi nejlepšími, jaké můžete v Liberci dostat, a výška burgeru vás také ohromí. Bulka opečená, cibulové kroužky, vše jak má být. Ucítíte kus Ameriky.“