Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Z orchestru ke sladkostem. Muzikanti z divadla přes den vyrábějí bonbony

  11:10aktualizováno  11:10
Večer svůj um předvádějí v divadelním orchestru, přes den zase při výrobě bonbonů či lízátek. Dvojice muzikantů otevřela před čtyřmi měsíci v centru Liberce Ateliér Sladkostí. A kdo do něj vejde, nestačí se divit. Přímo před zraky zákazníků vznikají stovky drobných bonbonů, co kousek, to originál.

„Chtěli jsme něco, co tady ještě nebylo, zároveň aby to trochu souviselo s uměním,“ říká Ištvan Matejča, který obchod otevřel jako první svého druhu v republice se svou partnerkou Olesjou Voličkovou.

„Máme partnery v různých zemích, takovouto prodejnu můžete najít v Portugalsku nebo Estonsku, vyměňujeme si recepty i nápady,“ dodává.

Dvojice přibrala do týmu ještě Olesjina bratra Olega, a také dědečka.

Fotogalerie

„To byl vlastně jeden z důvodů, proč jsme obchod otevírali. Potřebovali jsme najít něco, co spojí dohromady naši rodinu,“ vysvětluje Olesja, jejíž původ sahá na Ukrajinu.

Barviva jen přírodní

K výrobě bonbonů je podle nich potřeba jen kreativita a šikovnost.

„Celé kouzlo a výsledek spočívá ve způsobu vaření cukru. Pak už záleží na zručnosti karameliérů. Zakládáme si na tom, že používáme pouze přírodní barviva, nenajdete tady proto žádnou modrou barvu. Žlutou získáme z kurkumy, červenou z černé mrkve a černou z rostlinného uhlí. Na zelenou zase použijeme chlorofyl,“ přibližuje Ištván Matejča.

Samotná výroba trvá od vaření po vylití hmoty na stůl zhruba hodinu čtyřicet minut. Záleží na množství. Za den zvládnou i pět várek.

Než se začne s „těstem“ pracovat, musí se ze 190 stupňů zchladit na 110 stupňů. Pak se do jedné části přidá příchuť, do čiré pak kyselina citronová, bez ní by totiž byl bonbon příliš sladký. I když hmotu obarví nažluto, karameliéři jí dají bílou barvu tím, že ji vytahují. Tím získá na objemu a zesvětlá.

„Žádná lehká práce to zrovna není. Kluci mají vyrýsované svaly. Ono pracovat někdy i s dvanáctikilovou hmotou je dřina,“ popisuje Matejča.

Každé písmenko tvoří zvlášť

Když je vprostřed bonbonu nápis, musí se každé písmenko vytvořit zvlášť. Proces je pak trochu komplikovanější. V obchodě jsou ale schopni vyrobit téměř všechno, občas si žádají zákazníci i „sprosťárny“.

Sladkosti si mohou přijít vyrobit také děti. „Pořádáme pro ně tvořivé dílny. Mají tu své rukavice, zástěry, čepice, vyzkouší si jaké to je být v naší kůži. To, co si vytvoří, si také odnesou, platí pouze za ten svůj výrobek,“ upozorňuje Olesja Voličková.

Na dílny je dobré se objednat, dopředu je totiž potřeba připravit různé odstíny karamelu.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Kuchař Pavel Vedral předváděl, jak vařit zdravě dětem.
Maso pečené přes noc se úplně rozpadá. Náhražky odmítám, říká kuchař

Jde to i bez polotovarů a prášků. O tom je přesvědčený mistr kuchař Pavel Vedral, který navštívil Mateřskou školu Sídliště v Liberci-Vratislavicích. Tamním...  celý článek

Nuda v České Lípě vadí radnici.
Letáčky a mapičky nestačí, do České Lípy se davy turistů nehrnou

Nuda v České Lípě vadí radnici. Do třetího největšího města v Libereckém kraji přijíždí rok od roku méně turistů. Město chce zlepšit propagaci turismu a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Lidé v Jablonci chtějí referendum o hazardu, petice už je na radnici

Pod návrh na vypsání referenda o zákazu výherních automatů v Jablonci připojilo svůj podpis 4666 obyvatel města. K vyvolání plebiscitu přitom stačilo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.