Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší nakládanou houbou v Liberci je pavučinec psí mykologa Sedláčka

  7:32aktualizováno  7:32
Myslíte si, že v zimě se houbaři nudí? Kdepak! Své úlovky rádi porovnávají a hodnotí. A protože houby dlouho nevydrží, nakládají je do octového nálevu a v zimě soutěží o nejchutnější vzorek. Pod Ještědem se sešli už po jednačtyřicáté.

Mykolog Josef Sedláček se svými nakládanými houbami. | foto: Tomáš Lánský, 5plus2.cz

Letošní liberecké kolo soutěže zcela opanoval mykolog Josef Sedláček s naloženým pavučincem psím, drobnou lupenatou houbou. Porotě chutnal nejvíce.

„Pavučinec psí roste v lese společně s ryzci. Je to krásná hnědofialová houba, ale lidé ji moc nesbírají. Pavučinců je totiž asi dva tisíce druhů a řada z nich jedovatých. Chce to tedy velmi dobrou znalost hub,“ svěřil se Sedláček.

S pavučincem postupuje do celostátního kola, kde bude hájit barvy Liberce. Tam si Liberečtí vedli vždycky dobře. Ze 40 uplynulých ročníků jich 29 vyhráli. „Mají nás tam rádi asi jako Rusáky v hokeji,“ směje se Sedláček.

Zkušenosti a výdrž libereckých houbařů jsou obdivuhodné a dostaly se až do televize. Právě v legendárním Receptáři kdysi zdejší houbař Jaroslav Burda představil národu svůj sladkokyselý nálev, do nějž od té doby nakládá houby úplně každý.

Samotná soutěž nakladačů se ale datuje až do roku 1974, kdy ji vymyslel právě Josef Sedláček. Z Liberce brzy expandovala do všech koutů republiky a dnes ji pořádají na dvě desítky mykologických klubů a kroužků.

Zatím se nenašla jedlá houba, která by se nedala naložit

Za čtyřicet let nakládání hub vyzkoušeli liberečtí houbaři naložit vše, co roste v lese. A zatím se nenašla jedlá houba, která by se nedala naložit a sníst.

„Já třeba miluji holubinku mandlovou a zlatou, ty jsou v nálevu přímo luxusní. Nakládají se ale všechny hřibovité houby, mladé bedly, václavky, kotrč, ucho jidášovo nebo sírovec. Nápady nám pořád ještě nedošly,“ zamýšlí se Sedláček.

Kouzlo dobře naložených hub podle samotných houbařů tkví v nálevu. Jeho receptura se již ustálila a Burdův nálev již nikdo příliš nevylepšuje.

Patří tam ocet, cukr, sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko a koriandr. Houbaři do sklenic přidávají ještě celer, mrkev a cibuli.

„Úspěch dělá právě nálev. Ten jsem vypiplal za ta léta k dokonalosti. Po období experimentování už vím, že lepší vymyslet nejde,“ podotýká dlouholetý favorit soutěže Jaroslav Burda.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Lidovcům rezignovala dvojka kandidátky v Libereckém kraji

Kamil Jan Svoboda, který je druhý na kandidátce KDU-ČSL do sněmovních voleb v Libereckém kraji, rezignoval. Jako důvod uvedl přetrvávající ochotu strany...  celý článek

Při domovních prohlídkách kriminalisté zajistili veškeré pomůcky i prostředky...
VIDEO: Zásahová jednotka zatkla muže, kteří v Liberci vařili pervitin

Zásahová jednotka zadržela ve dvou bytech v Liberci čtyři muže, kteří vyráběli pervitin a zásobovali jím narkomany z Liberce a okolí. Šéfovi skupiny, který je...  celý článek

Třem nalezeným ostatkům vévodila kostra vzrostlého muže. Měřil kolem 180...
Hroby v Jilemnici vydaly ostatky tří mužů, stopy vedou k Valdštejnům

Tři hroby s ostatky mužů, z nichž jeden je takřka jistě proslulý šlechtic Zdeněk ze Štěpanic z rodu Valdštejnů, našel v Jilemnici archeolog Jan Prostředník....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.