Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na návsi v Křižanech praží kávu už čtvrt století. Cukr tu není zločin

  11:04aktualizováno  11:04
Když se řekne pražírna kávy, představí si řada lidí velkou halu s pytli a stroji. Pražírna se může ale ukrývat i v malebné roubence na vesnici nedaleko návsi. Tak je tomu třeba v podještědských Křižanech, odkud z pražírny APe už pětadvacet let za zákazníky míří balíčky s vonným obsahem.

Z cizokrajných zemí se dodávky kávy vozí do překladiště v Belgii, odkud pak doputují až do Křižan. „Naproti přes ulici bydlí pán, který má traktor, takže vždycky když tady zastaví kamion se zásilkou kávy, pomáhá nám to do skladu převézt. Je z toho vždycky ve vesnici velké haló,“ podotýká Michaela Ema Tóthová z pražírny.

Rádi by však, aby dodávky kávy do budoucna fungovaly stylem, kterému se říká direct trade – to znamená kupovat kávu přímo od konkrétních farmářů.
„Toho se dá dosáhnout tím, že bychom cestovali po jednotlivých zemích a navazovali osobní kontakty; pravdou je, že je to časově dost náročné, ale ideální,“ vysvětlila Tóthová. Ve skladu se to na popiscích u jutových pytlů s kávou hemží jmény exotických koutů: Ekvádor, Kuba, Kostarika, Rwanda... „Máme v současné době skoro třicet druhů arabik a k tomu ještě robusty,“ prozradila Tóthová.

Kávě vadí kolísavá teplota

Ve skladu je chladno. „Kávě vadí kolísavá teplota. Je v jutových pytlích na paletách, aby to odspoda větralo a aby se nezapařila a neplesnivěla. Káva obsahuje dost vlhkosti, což je dobře vidět při jejím pražení – z deseti kil pak vytáhneme z pražičky jen třeba osm kilo,“ řekla Tóthová.

Spolumajitel Štěpán Pejšek.

Spolumajitel Štěpán Pejšek.

Vedle v pražírně se zrovna praží brazilská káva Santos. „Je laciná a přitom není ani hořká, ani kyselá, ale velmi jemná. A to má mnoho zákazníků rádo.“ Pražení trvá zhruba dvanáct minut a ledva se jedna dávka dopraží, naplní se přístroj další a celý proces se opakuje.

„K zákazníkům se káva dostává tak druhý až třetí den po upražení, což je úplně ideální čas. Proto se u nás v krámku může stát, že máme poloprázdné regály, ale je lepší mít kávu čerstvou a prodat ji, než mít regály nabušené zbožím jak v supermarketu a pak třeba prodávat kávu půl roku starou,“ dodala Tóthová.

Upražená káva vylučuje hodně oxidu uhličitého. „Proto se na sáčcích nalézají plastové jednostranné uzávěry. Přes ně se oxid uvolní ven, ale dovnitř už uzávěr zpátky nic nepropustí. Řada lidí si ale myslí, že je to zařízení na sáčku proto, aby si mohli čuchnout jak káva voní,“ uvedla průvodkyně jeden velký mýtus na pravou míru.

Po zelené kávě se mělo hubnout

Občas se lidé poptávají v pražírně i po rozpustné kávě. „Máme i instantní brazilskou kávu. Je sice vymražovaná a zůstanou z ní takové nevzhledné velké krystalky, ale je mnohem lepší než takový ten klasický prášek. Ten sice udělá spoustu pěny, ale je to méně kvalitní nápoj.“

Svého času byla velkým trendem zelená káva. „Jednou někde vyšel článek o tom, že právě ona podporuje hubnutí. Slečny k nám chodily a ptaly se – zelenou kávu máte? A funguje to? Zkusili jsme to a rozbili jsme tři mlýnky, protože zelená káva je jak kámen. Na pultech obchodů se sice tenkrát objevovala jakási mletá zelená káva, ale nechci si ani představovat, co to asi ve skutečnosti bylo: takový zelený prášek, který smrděl jak voda z pračky, ale hlavně že udělal pěnu,“ kroutí hlavou průvodkyně.

Jaká káva chutná jí? „Mám ráda africké kávy, které jsou kyselejší, mají takovou tu ovocnou kyselinku. Kdybych se měla do nějaké země za kávou vypravit, tak rozhodně do Etiopie,“ prozradila. „Mimochodem – není nutné do kvalitní kávy dávat mléko a cukr. Ale když připravujeme pro zákazníky nějakou akci, vždycky tam obojí máme raději připravené. Nejsme ultrapřísní kávoví fanatici, kteří by za takové dochucení zabíjeli pohledem.“




Nejčtenější

Češi do Evropy: Plzeň a Slavia mají pohárový podzim, Jablonec je blízko

GÓL, část druhá. Míč už je v síti a fotbalisté Slavie slaví úvodní branku duelu...

Mistr ve skupinové fázi Ligy mistrů, stříbrný tým nejvyšší domácí soutěže v 3. předkole Champions League s případnou...

Trpišovský o Tvrdíkovi v šatně, gólu z nádraží a obrácených kopačkách

Trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský s nelibostí sleduje utkání svých...

Trenér slávistických fotbalistů Jindřich Trpišovský si posteskl, že výbuch s Jabloncem (1:3) přišel paradoxně po...



Jablonec teď straší Spartu i Slavii. Já na tabulku nekoukám, říká Rada

Trenér Jablonce Petr Rada se raduje z branky svých svěřenců v utkání proti...

Jablonečtí fotbalisté šokovali Slavii na jejím hřišti a nebezpečně se dotáhli na její druhé místo v ligové tabulce....

V kabině si zařval i Pelta. Přinese jablonecká jízda Ligu mistrů?

Fotbalisté Jablonce se radují z branky do sítě Slavie.

Pokud fotbalisté Jablonce porazí v sobotu doma už zachráněné Slovácko, skončí nejhůře třetí a na úkor Sparty i Olomouce...

Formulka „zdravotní důvody“ je postrachem soudů. Maří čím dál víc procesů

Roman Šotola se omluvil kvůli špatnému zdravotnímu stavu ze soudního jednání, o...

Zdravotní důvody. Formulka, kvůli které opakovaně krachují nařízená jednání u soudů v Libereckém kraji a odročují se na...

Další z rubriky

V ostudné části Liberce bude obří bytový dům, jeho podoba se má změnit

Jedna ze starších vizualizací výstavby v okolí Papírového náměstí.

Ukončit zákopovou válku se španělským investorem se rozhodl primátor Liberce Tibor Batthyány. Jeho rozhodnutí nebránit...

Orli odchovali odloženého hadilova, liberecké zoo to přineslo výhru

Hadilov písař patří mezi velmi pozoruhodné dravé ptáky. Žije v polopouštích a...

Záchrana mláděte ptáka, který umí lovit jedovaté hady, přinesla velký úspěch liberecké zoologické zahradě. Vylíhnutého...

V Jablonci hořela střecha plaveckého bazénu, hasiči evakuovali osm lidí

Plameny šlehaly střechou bazénu.

V Jablonci nad Nisou ráno hořela střecha plaveckého bazénu. Pravděpodobnou příčinou požáru byla práce s otevřeným ohněm...

Najdete na iDNES.cz