Na návsi v Křižanech praží kávu už čtvrt století. Cukr tu není zločin

  11:04aktualizováno  11:04
Když se řekne pražírna kávy, představí si řada lidí velkou halu s pytli a stroji. Pražírna se může ale ukrývat i v malebné roubence na vesnici nedaleko návsi. Tak je tomu třeba v podještědských Křižanech, odkud z pražírny APe už pětadvacet let za zákazníky míří balíčky s vonným obsahem.

Z cizokrajných zemí se dodávky kávy vozí do překladiště v Belgii, odkud pak doputují až do Křižan. „Naproti přes ulici bydlí pán, který má traktor, takže vždycky když tady zastaví kamion se zásilkou kávy, pomáhá nám to do skladu převézt. Je z toho vždycky ve vesnici velké haló,“ podotýká Michaela Ema Tóthová z pražírny.

Rádi by však, aby dodávky kávy do budoucna fungovaly stylem, kterému se říká direct trade – to znamená kupovat kávu přímo od konkrétních farmářů.
„Toho se dá dosáhnout tím, že bychom cestovali po jednotlivých zemích a navazovali osobní kontakty; pravdou je, že je to časově dost náročné, ale ideální,“ vysvětlila Tóthová. Ve skladu se to na popiscích u jutových pytlů s kávou hemží jmény exotických koutů: Ekvádor, Kuba, Kostarika, Rwanda... „Máme v současné době skoro třicet druhů arabik a k tomu ještě robusty,“ prozradila Tóthová.

Kávě vadí kolísavá teplota

Ve skladu je chladno. „Kávě vadí kolísavá teplota. Je v jutových pytlích na paletách, aby to odspoda větralo a aby se nezapařila a neplesnivěla. Káva obsahuje dost vlhkosti, což je dobře vidět při jejím pražení – z deseti kil pak vytáhneme z pražičky jen třeba osm kilo,“ řekla Tóthová.

Spolumajitel Štěpán Pejšek.

Spolumajitel Štěpán Pejšek.

Vedle v pražírně se zrovna praží brazilská káva Santos. „Je laciná a přitom není ani hořká, ani kyselá, ale velmi jemná. A to má mnoho zákazníků rádo.“ Pražení trvá zhruba dvanáct minut a ledva se jedna dávka dopraží, naplní se přístroj další a celý proces se opakuje.

„K zákazníkům se káva dostává tak druhý až třetí den po upražení, což je úplně ideální čas. Proto se u nás v krámku může stát, že máme poloprázdné regály, ale je lepší mít kávu čerstvou a prodat ji, než mít regály nabušené zbožím jak v supermarketu a pak třeba prodávat kávu půl roku starou,“ dodala Tóthová.

Upražená káva vylučuje hodně oxidu uhličitého. „Proto se na sáčcích nalézají plastové jednostranné uzávěry. Přes ně se oxid uvolní ven, ale dovnitř už uzávěr zpátky nic nepropustí. Řada lidí si ale myslí, že je to zařízení na sáčku proto, aby si mohli čuchnout jak káva voní,“ uvedla průvodkyně jeden velký mýtus na pravou míru.

Po zelené kávě se mělo hubnout

Občas se lidé poptávají v pražírně i po rozpustné kávě. „Máme i instantní brazilskou kávu. Je sice vymražovaná a zůstanou z ní takové nevzhledné velké krystalky, ale je mnohem lepší než takový ten klasický prášek. Ten sice udělá spoustu pěny, ale je to méně kvalitní nápoj.“

Svého času byla velkým trendem zelená káva. „Jednou někde vyšel článek o tom, že právě ona podporuje hubnutí. Slečny k nám chodily a ptaly se – zelenou kávu máte? A funguje to? Zkusili jsme to a rozbili jsme tři mlýnky, protože zelená káva je jak kámen. Na pultech obchodů se sice tenkrát objevovala jakási mletá zelená káva, ale nechci si ani představovat, co to asi ve skutečnosti bylo: takový zelený prášek, který smrděl jak voda z pračky, ale hlavně že udělal pěnu,“ kroutí hlavou průvodkyně.

Jaká káva chutná jí? „Mám ráda africké kávy, které jsou kyselejší, mají takovou tu ovocnou kyselinku. Kdybych se měla do nějaké země za kávou vypravit, tak rozhodně do Etiopie,“ prozradila. „Mimochodem – není nutné do kvalitní kávy dávat mléko a cukr. Ale když připravujeme pro zákazníky nějakou akci, vždycky tam obojí máme raději připravené. Nejsme ultrapřísní kávoví fanatici, kteří by za takové dochucení zabíjeli pohledem.“



Nejčtenější

Hradec je novým lídrem. Chomutov má první body, slaví Sparta i Kometa

Tomáš Marcinko z Třince tečuje puk, který míří do branky hostujícího celku....

Deváté kolo hokejové Tipsport extraligy přineslo změnu na čele tabulky. Novým lídrem je Hradec Králové po výhře 3:2 v...

Řidič luxusního vozu boural při honičce s policií. Škoda jde do milionů

Záběr z místa nehody.

Řidič luxusního bílého vozu značky Bentley ujížděl vysokou rychlostí po libereckých ulicích hlídce dopravních...



Rodina měla dům plný vos, musela si ale poradit sama. Hasiči nepomohli

Přemnožené vosy letos pobodaly třikrát více lidí než v loňském roce.

Když ekonomka Petra Pospíšilová z Kokonína na Jablonecku přišla večer domů z práce, zjistila, že dům zaplnily vosy....

Robotická stopařka chce objet republiku, řidiči ji mohou pozvat do zoo

Robota, který se vydá na stopařskou pouť, vytvořili v Jablonci nad Nisou....

Koncem října se z Jablonce na stopařskou pouť republikou s cílem v Pelhřimově vydá humanoidní robot nesoucí jméno...

Manželé koupili zámek Návarov jako ruinu, teď sklízí ceny za obnovu

Zámek v Návarově obdržel ocenění Památka roku Libereckého kraje za rok 2017....

Z dlouho chřadnoucího návarovského zámku je znovu obdivuhodná památka. Soukromí majitelé dostali za její obnovu ceny od...

Další z rubriky

Jablonecká koalice kritizuje městskou policii, chystá v ní změny

Novým primátorem Jablonce nad Nisou se má stát lídr ANO Milan Kroupa.

Kandidát na nového primátora Jablonce Milan Kroupa z ANO není spokojen s prací městské policie. Naznačil dokonce, že...

Na místě dřevěné rozhledny sežrané hmyzem vyrůstá ocelová nástupkyně

Nová stavba v nadmořské výšce 637 metrů bude mít na rozdíl od své předchůdkyně...

Na Císařském kameni ve Vratislavicích vyrůstá nová rozhledna. Nahradí původní dřevěnou, kterou před dvěma měsíci kvůli...

Na Ještědu padne sedm hektarů lesa, stromy musejí ustoupit lyžařům

Nový provozovatel ještědského skiareálu firma TMR připravuje pro lyžaře velké...

Masivní kácení je v plánu na Ještědu, jehož svahy mají být v budoucnu bezpečnější a přívětivější zejména pro rodiny s...

Najdete na iDNES.cz