Na návsi v Křižanech praží kávu už čtvrt století. Cukr tu není zločin

  11:04aktualizováno  11:04
Když se řekne pražírna kávy, představí si řada lidí velkou halu s pytli a stroji. Pražírna se může ale ukrývat i v malebné roubence na vesnici nedaleko návsi. Tak je tomu třeba v podještědských Křižanech, odkud z pražírny APe už pětadvacet let za zákazníky míří balíčky s vonným obsahem.

Z cizokrajných zemí se dodávky kávy vozí do překladiště v Belgii, odkud pak doputují až do Křižan. „Naproti přes ulici bydlí pán, který má traktor, takže vždycky když tady zastaví kamion se zásilkou kávy, pomáhá nám to do skladu převézt. Je z toho vždycky ve vesnici velké haló,“ podotýká Michaela Ema Tóthová z pražírny.

Rádi by však, aby dodávky kávy do budoucna fungovaly stylem, kterému se říká direct trade – to znamená kupovat kávu přímo od konkrétních farmářů.
„Toho se dá dosáhnout tím, že bychom cestovali po jednotlivých zemích a navazovali osobní kontakty; pravdou je, že je to časově dost náročné, ale ideální,“ vysvětlila Tóthová. Ve skladu se to na popiscích u jutových pytlů s kávou hemží jmény exotických koutů: Ekvádor, Kuba, Kostarika, Rwanda... „Máme v současné době skoro třicet druhů arabik a k tomu ještě robusty,“ prozradila Tóthová.

Kávě vadí kolísavá teplota

Ve skladu je chladno. „Kávě vadí kolísavá teplota. Je v jutových pytlích na paletách, aby to odspoda větralo a aby se nezapařila a neplesnivěla. Káva obsahuje dost vlhkosti, což je dobře vidět při jejím pražení – z deseti kil pak vytáhneme z pražičky jen třeba osm kilo,“ řekla Tóthová.

Spolumajitel Štěpán Pejšek.

Spolumajitel Štěpán Pejšek.

Vedle v pražírně se zrovna praží brazilská káva Santos. „Je laciná a přitom není ani hořká, ani kyselá, ale velmi jemná. A to má mnoho zákazníků rádo.“ Pražení trvá zhruba dvanáct minut a ledva se jedna dávka dopraží, naplní se přístroj další a celý proces se opakuje.

„K zákazníkům se káva dostává tak druhý až třetí den po upražení, což je úplně ideální čas. Proto se u nás v krámku může stát, že máme poloprázdné regály, ale je lepší mít kávu čerstvou a prodat ji, než mít regály nabušené zbožím jak v supermarketu a pak třeba prodávat kávu půl roku starou,“ dodala Tóthová.

Upražená káva vylučuje hodně oxidu uhličitého. „Proto se na sáčcích nalézají plastové jednostranné uzávěry. Přes ně se oxid uvolní ven, ale dovnitř už uzávěr zpátky nic nepropustí. Řada lidí si ale myslí, že je to zařízení na sáčku proto, aby si mohli čuchnout jak káva voní,“ uvedla průvodkyně jeden velký mýtus na pravou míru.

Po zelené kávě se mělo hubnout

Občas se lidé poptávají v pražírně i po rozpustné kávě. „Máme i instantní brazilskou kávu. Je sice vymražovaná a zůstanou z ní takové nevzhledné velké krystalky, ale je mnohem lepší než takový ten klasický prášek. Ten sice udělá spoustu pěny, ale je to méně kvalitní nápoj.“

Svého času byla velkým trendem zelená káva. „Jednou někde vyšel článek o tom, že právě ona podporuje hubnutí. Slečny k nám chodily a ptaly se – zelenou kávu máte? A funguje to? Zkusili jsme to a rozbili jsme tři mlýnky, protože zelená káva je jak kámen. Na pultech obchodů se sice tenkrát objevovala jakási mletá zelená káva, ale nechci si ani představovat, co to asi ve skutečnosti bylo: takový zelený prášek, který smrděl jak voda z pračky, ale hlavně že udělal pěnu,“ kroutí hlavou průvodkyně.

Jaká káva chutná jí? „Mám ráda africké kávy, které jsou kyselejší, mají takovou tu ovocnou kyselinku. Kdybych se měla do nějaké země za kávou vypravit, tak rozhodně do Etiopie,“ prozradila. „Mimochodem – není nutné do kvalitní kávy dávat mléko a cukr. Ale když připravujeme pro zákazníky nějakou akci, vždycky tam obojí máme raději připravené. Nejsme ultrapřísní kávoví fanatici, kteří by za takové dochucení zabíjeli pohledem.“

Nejčtenější

Dopravu v Česku na řadě míst komplikuje sníh, na D1 na Vysočině ležel strom

Sníh na dálnici D1 u Měšína (Vysočina) - 11.12.2018

Dopravu v Česku komplikuje sněhová pokrývka. Na Vysočině jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností, v kraji...

Nahá těla stoupala mezi zasněženými smrčky. Otužilci vyrazili na Ještěd

Skupina otužilců vyrazila pěšky na Ještěd.

Bez bundy, dokonce i bez mikiny nebo trička. Jenom v botách, kraťasech a kulichu vyrazila v sobotu šestice otužilců na...

Lyžařům hrozí problémy na cestě do Jizerek, spolek zablokoval solení silnic

Ilustrační snímek

Silničáři v Jizerských horách nesmí solit důležité vozovky, které protínají místní chráněnou krajinnou oblast. Důvodem...

Jablonec - Slavia 0:2, lídr zase vítězí, v hlavní roli video

Slávisté Josef Hušbauer (vlevo) a Miroslav Stoch se radují z gólu v zápase s...

V nejvyšší soutěži vyhráli popáté v řadě, na čele mají znovu čtyřbodový náskok na druhou Plzeň. Fotbalisté Slavie...

KOMENTÁŘ: Je čas vymazat Liberec. Česko, země sportovním akcím zaslíbená

Finští fanoušci během finálového zápasu mistrovství světa proti Švédsku.

Medaili, o které snili, nemají, a po dvou letech jsou zase ve sportu, jemuž i nadále vévodí čtyři stejné země, až těmi...

Další z rubriky

Průmyslové podniky kdysi znečistily vodu, nová technologie ji teď čistí

Ilustrační snímek

Kvalitnější pitná voda poteče teď obyvatelům Turnova, Ohrazenic, Přepeří, Kacanov a Olešnice. Obce jsou totiž napojeny...

V Liberci vydali speciální znakoknihu, je určena pro čtení neslyšícím

Tlumočník Karel Redlich převedl knihu O zahradě do znakového jazyka.

Když knihu psal, zdály se mu sny o pokroucených uličkách a o tajemné zahradě, od které jen on vlastní klíč. Za jejími...

Čeští vojáci učili irácké kolegy, jak rozebírat chemickou zbraň

Češi cvičili nejen vojáky, ale i civilisty iráckého chemického vojska.

Z čeho jsou vyrobeny chemické bojové látky, jak se odebírají jejich vzorky a jak pak vypadá jejich rozbor? Liberečtí...

Najdete na iDNES.cz