Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na návsi v Křižanech praží kávu už čtvrt století. Cukr tu není zločin

  11:04aktualizováno  11:04
Když se řekne pražírna kávy, představí si řada lidí velkou halu s pytli a stroji. Pražírna se může ale ukrývat i v malebné roubence na vesnici nedaleko návsi. Tak je tomu třeba v podještědských Křižanech, odkud z pražírny APe už pětadvacet let za zákazníky míří balíčky s vonným obsahem.

Z cizokrajných zemí se dodávky kávy vozí do překladiště v Belgii, odkud pak doputují až do Křižan. „Naproti přes ulici bydlí pán, který má traktor, takže vždycky když tady zastaví kamion se zásilkou kávy, pomáhá nám to do skladu převézt. Je z toho vždycky ve vesnici velké haló,“ podotýká Michaela Ema Tóthová z pražírny.

Rádi by však, aby dodávky kávy do budoucna fungovaly stylem, kterému se říká direct trade – to znamená kupovat kávu přímo od konkrétních farmářů.
„Toho se dá dosáhnout tím, že bychom cestovali po jednotlivých zemích a navazovali osobní kontakty; pravdou je, že je to časově dost náročné, ale ideální,“ vysvětlila Tóthová. Ve skladu se to na popiscích u jutových pytlů s kávou hemží jmény exotických koutů: Ekvádor, Kuba, Kostarika, Rwanda... „Máme v současné době skoro třicet druhů arabik a k tomu ještě robusty,“ prozradila Tóthová.

Kávě vadí kolísavá teplota

Ve skladu je chladno. „Kávě vadí kolísavá teplota. Je v jutových pytlích na paletách, aby to odspoda větralo a aby se nezapařila a neplesnivěla. Káva obsahuje dost vlhkosti, což je dobře vidět při jejím pražení – z deseti kil pak vytáhneme z pražičky jen třeba osm kilo,“ řekla Tóthová.

Spolumajitel Štěpán Pejšek.

Spolumajitel Štěpán Pejšek.

Vedle v pražírně se zrovna praží brazilská káva Santos. „Je laciná a přitom není ani hořká, ani kyselá, ale velmi jemná. A to má mnoho zákazníků rádo.“ Pražení trvá zhruba dvanáct minut a ledva se jedna dávka dopraží, naplní se přístroj další a celý proces se opakuje.

„K zákazníkům se káva dostává tak druhý až třetí den po upražení, což je úplně ideální čas. Proto se u nás v krámku může stát, že máme poloprázdné regály, ale je lepší mít kávu čerstvou a prodat ji, než mít regály nabušené zbožím jak v supermarketu a pak třeba prodávat kávu půl roku starou,“ dodala Tóthová.

Upražená káva vylučuje hodně oxidu uhličitého. „Proto se na sáčcích nalézají plastové jednostranné uzávěry. Přes ně se oxid uvolní ven, ale dovnitř už uzávěr zpátky nic nepropustí. Řada lidí si ale myslí, že je to zařízení na sáčku proto, aby si mohli čuchnout jak káva voní,“ uvedla průvodkyně jeden velký mýtus na pravou míru.

Po zelené kávě se mělo hubnout

Občas se lidé poptávají v pražírně i po rozpustné kávě. „Máme i instantní brazilskou kávu. Je sice vymražovaná a zůstanou z ní takové nevzhledné velké krystalky, ale je mnohem lepší než takový ten klasický prášek. Ten sice udělá spoustu pěny, ale je to méně kvalitní nápoj.“

Svého času byla velkým trendem zelená káva. „Jednou někde vyšel článek o tom, že právě ona podporuje hubnutí. Slečny k nám chodily a ptaly se – zelenou kávu máte? A funguje to? Zkusili jsme to a rozbili jsme tři mlýnky, protože zelená káva je jak kámen. Na pultech obchodů se sice tenkrát objevovala jakási mletá zelená káva, ale nechci si ani představovat, co to asi ve skutečnosti bylo: takový zelený prášek, který smrděl jak voda z pračky, ale hlavně že udělal pěnu,“ kroutí hlavou průvodkyně.

Jaká káva chutná jí? „Mám ráda africké kávy, které jsou kyselejší, mají takovou tu ovocnou kyselinku. Kdybych se měla do nějaké země za kávou vypravit, tak rozhodně do Etiopie,“ prozradila. „Mimochodem – není nutné do kvalitní kávy dávat mléko a cukr. Ale když připravujeme pro zákazníky nějakou akci, vždycky tam obojí máme raději připravené. Nejsme ultrapřísní kávoví fanatici, kteří by za takové dochucení zabíjeli pohledem.“



Nejčtenější

Na vrcholku Ještědu hořel les, hasiči nasadili vrtulník a letadlo

Požár lesa na Ještědu pomáhají hasit i letadla (13.8. 2018).

Stovka hasičů likvidovala šest hodin požár na vrcholku Ještědu. Vzplanul zde lesní porost. Kvůli svažitému terénu...

Nezmarův recept na posily: Nebrat ty nejlepší, ale nejvhodnější

Jan Nezmar

Když v posledním půlroce kariéry nakukoval do manažerské práce, ocitl se u zrodu pozoruhodné kooperace - v létě 2012...



Zápřednice vyděsila lidi ve Cvikově. Jako píchnutí vosy, uklidňuje odborník

Zápřednice jedovatá chránící kokon s vajíčky. Výrazná kusadla jí v tom pomáhají.

Ve Cvikově se objevil jeden z nejjedovatějších pavouků žijících v Česku. Zápřednici jedovatou vyfotili lidé v...

VIDEO: Muž našel v lese 158 grošů z doby Václava II. a Jana Lucemburského

Vysocký poklad, nalezený před týdnem, obsahuje 41 grošů Václava II. s nápisem...

Zatím se koupou v destilované vodě ve dvou plastových miskách a vypadají docela obyčejně. Ale tak velký poklad...

VIDEO: Okupanty přelstili lidé z médií a Havel, vysílali tajně z Ještědu

Po tříminutové palbě před libereckou radnicí zůstalo na dlažbě několik desítek

Před padesáti lety se z Liberce šířila do éteru pravda o invazi. Stěžejní úlohu v protiokupačním vysílání sehráli lidé...

Další z rubriky

VIDEO: Muž našel v lese 158 grošů z doby Václava II. a Jana Lucemburského

Vysocký poklad, nalezený před týdnem, obsahuje 41 grošů Václava II. s nápisem...

Zatím se koupou v destilované vodě ve dvou plastových miskách a vypadají docela obyčejně. Ale tak velký poklad...

Chameleon i šnečí princezna. Sochaři v zoo přemění kámen na zvířata

Sochaři Ondřeji Procházkovi připadl největší kámen. Nejdříve z něj měla být...

Chameleon, ocasní ploutev velryby i šnečí princezna. Pod rukama sochařů vznikají v liberecké zahradě Lidových sadů...

Liberci hrozí žaloby za chyby v územním plánu, varuje náměstkyně

Liberecká radnice.

Veřejné projednávání by se mělo udělat celé znovu, teď si město hodně koleduje. Tak vnímá práci na novém územním plánu...

ZE ŽIVOTA: Že jsem ho neporodila? To je jedno, dám mu všechnu lásku
ZE ŽIVOTA: Že jsem ho neporodila? To je jedno, dám mu všechnu lásku

V podstatě jde o pohádku, protože vše končí dobře, jen svatbou to teprve začalo...

Najdete na iDNES.cz